Menu Close

Beszélnünk kell 2016-ról!

Ha az ember sok közösségi oldalon fent van, azok segítenek neki mindenféle statisztikákat csinálni, az elmúlt évéről, de túl azon, hogy ezeket felhasználom azért marad a régi jól bevált XLS-em is, ami alapján meg szoktam ejteni a visszatekintésemet az elmúlt évre. Mindezt sose merem megtenni persze még az év utolsó napján, mert akármi történhet éjfélig és amilyen kis alattomos volt ez a 2016, bármit kinéztem belőle.

De aztán jött az éjfél és elmúlt gond nélkül és akkor most 2017-t írunk már, úgyhogy lássuk, könyves szempontból hogy is alakult az elmúlt év.

Ha az előre meghatározott célomat, hogy 50 könyvet szeretnék elolvasni nézem, akkor roppant jól álltam, mert végül 112%-t teljesítettem (Lobo jobban teljesít!) az 56 elolvasott könyvemmel. Gyorsan kaptam is a lendületen és 2017-ben 55-t tűztem ki célul a GoodReads-en.

Jöjjenek a kedvenceim, a számok:
2016-ban 63 könyvet vettem, ebből kettő még nincs nálam, mert az egyik előrendelés és csak januárban jelenik meg, illetve a december 20-án vett Carrie Fisher könyv majd most érkezik valamikor a január elején. Egyébként 30 kötetet adtam ebből ajándékba, illetve a gyerekeknek a saját polcomat tehát eddig 31 kötet gyarapította, s ebben az évben nem vettem e-könyvet viszont vásároltam olcsóbban is, tehát átlag 2120Ft-ot költöttem egy kötetre. Legdrágább pont a The Princess Diarist lett a legolcsóbb pedig a helyi közhasznú könyvterjesztőnél 300 Ft-ért vett A halál jár Pemberley-ben volt.

Ami az olvasásokat illeti, idén is a könyvek 20%-t hallgattam, továbbra is legalább beváltottam a havi 1 kreditemet az Audible oldalán, illetve párszor kihasználtam az 1 egységért 2 könyvet opciót. Onnan is kaptam szuper statisztikát, kiemelték, hogy top hallgató vagyok az évi 5682 percemmel, legtöbbet áprilisban hallgatóztam (3 könyvet is) és hogy az életrajzok a kedvenc műfajom. De ezt eddig is tudtam 🙂 Az elmúlt évben kicsit kevesebb tényirodalmat olvastam, az olvasmányok 84%-a fikció volt. Ami nem változott nagyon, hogy továbbra is elsősorban női írókat olvasok (77%-a az olvasmányaimnak), angol nyelvűből idén több volt, ugyanis 29-t olvastam angolul, a magyar így csak 47% maradt. A könyvek 20%-a került ki a könyvtárból, 20 kötetet kaptam recenzióra, e könyvet viszont csak 11-t olvastam, idén nem kaptam kölcsön könyvet (pontosabban nem kértem, mert hajlamos vagyok évekig ülni rajtuk), úgyhogy az olvasmányaim 75%-a a saját könyvtáramból került ki. Az olvasott könyvek közül a legrövidebbet és a leghosszabbat is Neil Gaiman jegyzi: legrövidebb volt a The Sleeper and the Spindle, leghosszabb pedig a The View from the Cheap Seats. Összesen a GR szerint 17361 oldalt olvastam, de ott rendszeresen a hangos könyveket jelölöm be, amikor hallgatózom, azoknak meg nincs oldalszáma, tehát az a 11 is hozzáadódhatna még. Az elolvasott 56 könyvből 45-ről írtam, illetve ide bele van számítva néhány, amit nem olvastam el.

2016-ban 7 könyvnek adtam itt a blogon 10 csillagot, ebből 3 rajzos volt: a Nimona, A boldogság és a felnőni kiábrándító, 3 pedig gyermek is ifjúsági irodalom: A barátságos óriás, a Csip-csap népek és A fiú akit Karácsonynak hívnak. Amiről pedig nem írtam, de sokat beszéltem és az év egyik nagy kedvence volt, sőt az olvasásról készült képe bekerült az instagram-os legjobb 9-es válogatásba is bizony Baráth Katalin: Arkangyal éjjel-je volt. Az év csalódása volt számomra Dawn French második regénye, úgyhogy a harmadikkal már be se próbálkozom, illetve még a nagyon várt Jane Steele, ami annyira uncsi lett, hogy még attól is elment a kedvem, hogy postot írjak róla, mert elég volt, hogy meséltem róla a Bronte nővérek adásunkban.

De azért voltak még emlékezetes olvasmányaim ezeken kívül is. Például továbbra is nagyon tetszettek Courtney Summers ifjúsági regényei, mert sokat foglalkozik a lányok viselkedésével és az erőszak kultúrával. Követtem a trendet abban, hogy olvastam krimiket, pszicho thrillereket, amiket nők írtak arról, hogy valaki menekül, eltűnik, jól viselkedik vagy éppen özvegyen marad. Jane Austen feldolgozások is voltak 2016-ban a kezemben, nagyon bejött az Eligible, mint a B&B modernizálása, a Lady Bridget titkos naplója, mint szórakoztató történelmi romantikus regény és a valódi Bridget Jones is befigyelt babástul, de abból kivételesen a film jobban sikerült mint a könyv. Kiváló urban fantasyk is megfordultak a kezemben: harapott a mágia, tündérekkel jártam San Francisco-ban és vörös betűkről is olvastam nagyon jó sorozatindítók voltak ezek, remélem jönnek a folytatások is, mint például a Vasdruida esetében. A tényirodalom segítségével megismerkedtem egy Rossz Feministával, egy Tetovált lánnyal és egy Igen Asszonnyal.

Még néhány könyv, amiben nem csalódtam, pedig az előzetes hype-ok miatt tartottam tőlük: Jo Walton: Mások között, M.C. Carey: Kiéhezettek, Nora Roberts: The Obsession, Elena Ferrante: Briliáns barátnőm.

Augusztustól tagja lettem a Blogturné klubnak, ugyanis nyáron jelentkeztem hozzájuk, mert éppen gyermek- és ifjúsági irodalomhoz kerestek recenzálót, nekem meg éppen ez lett az elmúlt években az egyik kedvenc témám, és az ő segítségükkel roppant jó könyveket olvashattam. De tényleg, íme a rövid lista róluk:

 1. A barátságos óriás by Roald Dahl, Quentin Blake, Nagy Sándor
 2. A nagymeNŐ by Tina Fey
 3. Lánykérés (The Survivors' Club #1) by Mary Balogh, Bánki Vera
 4. Matilda by Roald Dahl, Totth Benedek, Quentin Blake
 5. Dumplin' - Így kerek az élet by Julie Murphy
 6. Felnőni kiábrándító (Sarah's Scribbles, #1) by Sarah Andersen, Tót Barbara
 7. Ivy ​Pocket és az Óragyémánt by Caleb Krisp, Pék Zoltán
 8. Tiszta ​öröm: A rendteremtés művészete by Marie Kondō
 9. Átverve (The Iron Druid Chronicles, #4) by Kevin Hearne, Acsai Roland
 10. A fiú, akit Karácsonynak hívnak by Matt Haig, Magyari Andrea
 11. A ​sötétség hercege (Maiden Lane, #6) by Elizabeth Hoyt
 12. Briliáns barátnőm by Elena Ferrante, Matolcsi Balázs
 13. Karácsonyi Blogturné

A könyvek mellett megint úgy éreztem, hogy kevés egyéb témám akadt, de azért mégis volt megint Oscar és a könyvek, elindítottunk egy pop-kulturális kihívást, megemlékeztem a Galentine’s Day-ről, összeszedtem, hogy mely Feminista alapművek jelentek meg magyarul, szokás szerint beszámoltam a Könyvfesztiválról, összeszedtem a Büszkeség és balítélet könyvborítói közül párat, készítettem Nagy nyári könyvajánlót is 3 részben és továbbra is lelkesen készítettem könyves fotókat az Instagram-ra is (nem hiába a Bestnine összeállítás is tükrözi ezt), ajánlottam irodalmias Podcastokat és elbúcsúztattam Carrie Fishert. Visszatérő témáim is voltak: felhívtam a figyelmet a Betiltott Könyvek Hetére, elmagyaráztam a Goodreads Közönségdíjas szavazásomat, ajánlottam ajándékokat könyvmolyoknak és persze elindítottam a 2017-es Várólista Csökkentést is.

A könyveken túli élményeimről (film, sorozat, zene, internet) pedig melegen ajánlom, hogy hallgassátok meg ahogy mesélek a Popkult, csajok, satöbbi 2016-os utolsó adásában, ami szám szerint már a 77. volt.
Hallgasd meg a 77. epizódot:

 

Szóval azért a könyveket illetően nem volt rossz ez az év.

2017-re szokás szerint nem tervezek sok mindent a minimum 55 könyv elolvasásán kívül. Kicsit apasztanom kéne az olvasatlan könyvek számát itthon, csökkenteni a várólistámat és talán többet írni, de ezek csak a szokásos dolgok:)

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *