Menu Close

Könyvajánló szolgáltatás

Az egyik kedvenc könyves oldalammá vált az elmúlt években a Bookriot. Tetszik az alapkoncepciója, hogy több ember írogatja, minden témával, zsánerrel egyenlően foglalkoznak, nagyon támogatják a diverzitást, az ifjúsági olvasmányokat, szórakoztató podcastjaik is vannak. Az elmúlt pár évben nagyon sok jó ötletet vettem tőlük, de most ősszel belebotlottam egy cikkbe, s kezdeményezésbe, amit mintha egyenesen nekem írtak volna.

A Hogyan kezdjünk virtuális könyvajánló szolgáltatást? cikket egy könyvtáros írta, aki igazából az olvasószolgálati munkáját igyekezett átmenteni az online térbe is a karantén kezdete után. Nagyon hasznos tippeket adott arról, hogy ő mit és hogyan csinált, miképpen ajánlgat könyveket olvasóknak. S mindezt ingyen, s valóban akár könyvtárak is simán megvalósíthatják minimális ráfordítással és máris van egy online szolgáltatásuk.

Na de hol is szólt hozzám ez a cikk? Ott, hogy az egyik hobbim a könyvek ajánlása. Szeretem, ha megkérdeznek, hogy mit olvassanak és én tudok ajánlani könyveket, kitalálom mi jönne jól adott hangulatban, helyzetben az embernek.
Ez a rész ami igazán hiányzik a mindennapi könyvtári munkámból. Azaz a könyvajánlók készítése, az olvasók terelgetése, kezükbe nyomni valamit, ami majd jól fog esni nekik, ha elolvassák. Kicsiben persze gyakorlom ezt, elvégre itt van a könyves blogom, a podcast, a családom ellátása olvasmányokkal s mindig lelkes vagyok, ha barátok, kollégák tőlem kérnek tanácsot mit is olvassanak vagy a gyerekeknek mit adjanak a kezébe, milyen könyvet vegyenek ajándékba, stb. de néha még a Molyon is válaszolgatok a Mit olvassak?  kérdésre.

Szóval erre a cikkre felcsillant a szemem, hogy igen, ezt én is megcsinálhatom. Először kicsit tétováztam, hogy belevágjak-e hiszen mint mindenben a könyvajánlásban is 10 millió szakértő országa vagyunk, de aztán addig motoszkált bennem ez az idea, annyira piszkált, hogy nem hagyott addig nyugton, amíg neki nem álltam. Úgyhogy természetesen előkaptam a táblázatkezelőt és összeállítottam egy kérdőívet, amit ki lehet tölteni, s én az adatok alapján ajánlgatok olvasnivalókat.
Szóval megszületett a Könyvtároskisasszony rendel: Mit olvassak ezután? Személyre szabott könyvajánló egy profitól  ingyenes szolgáltatás a https://tinyurl.com/konyvtaroskisasszony címen

Tehát ha valaki nem tudja, hogy mit olvasson akkor nyugodtan kérjen tőlem tanácsot.
De a kitöltő nyugodtan kérdezhet olyat is, hogy ajándékba mit vegyen valakinek, hisz nyakunkon a Karácsony, a könyv pedig jó meglepi szokott lenni.
Ha valaki inkább e-mailt írna, akkor tegye meg nyugodtan a konyvtaroskisasszony@gmail.com címen és ott is szívesen válaszolok könyvajánlat kérésre.

Egyébként mivel már pár hete működtetem a formot, mondhatom, hogy úgy tűnik igény van erre, mert már jó pár tucat ember keresett meg, hogy segítsek 🙂

1 Comment

 1. altair Tarsulat

  szeretnék ajanlani egy kivételes kőnyvet s meghivni julius 3
  Altair Társulat impros slammer verselőadasara
  ott lesz tőbbek kőzt Lontai Lena könnyező liliomok
  iroja sMas iro is

  dedikalja kőnyvet kiveteles könyv igazitabu temarol
  gyere el s mindenki akinek kedve van
  julius3
  14:00-estig
  cafe zsivago bp 1066 Paulay Ede u 55

  https://fb.me/e/XLwYMd2r

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *