Menu Close

Mindenki továbbra is csak hallgasson!

Tavaly novemberben készítettem egy összeállítást Mindenki hallgasson! címmel azokról a podcastokról, amiket rendszeresen hallgatok és bátran ajánlok bárkinek. Akkor azt mondtam, hogy legközelebb majd igyekszem világosabb logójú adásokat összeszedni, s mivel most már ismét bővült annyival a lejátszási listám és a rendszeresen hallgatott adások száma, amelyek között immár bőven vannak élénk színűek is, elérkezettnek láttam az időt, hogy újabb csokorral álljak elő.

Egyébként még mindig azt mondom, hogy podcastot hallgatni nagyon jó, mert kényelmes. Hangoskönyvek mellett nekem rendszeresen ez szól házimunka végzés, gyaloglás, tömegközlekedés esetén a fülemben. Van podcast alkalmazásom a telefonon (a Player FM-et használom, de rengeteg egyéb is van) és persze az Apple fanoknak meg ott van az Apple Podcast (régi nevén ITunes), s remélem előbb utóbb itthon is lehet majd a Google Play-en keresztül is podcastokat hallagtni. De legtöbb esetben a műsorok weboldaláról, ahol az adásnaplók és a hasznos linkek is találhatók letölthetők mp3 formátumban is az epizódok. Sőt vannak direkt youtube-ra is kirakott podcastok, bár az szerintem még mindig ellentmond a podcast elveinek, de ha valaki ott szeretne ilyet hallgatni, simán rákereshet.

A magyar podcastolók közössége épp most készít egy felmérést az itthoni podcasokról, hallgatottságukról, a közönségükről, stb. Bátran ki lehet tölteni!

Manapság már itthon is egyre több podcast készül, szóval nem feltétlenül kell angol nyelven hallgatni, bár még mindig erősen technikai beállítottságúak a magyar adások, azért vannak köztük kulturálisak is. Például a saját podcastom, a Popkult, csajok, satöbbi, amit egykor a Bridge Olvas néven blogoló Hudácskó Brigivel együtt készítünk. Adásaink két hetente jelentkeznek, főleg popkulturális témákkal foglalkozunk az anglománia jegyében. Többször is vannak könyvekkel kapcsolatos epizódjaink, például arról, hogy neveljük a könyvtárunkat, popkultológia címmel körbejártunk olyan témákat is mint a krimi, ifjúsági irodalom, fantasy vagy éppen a romantikus regények. De szoktunk beszélni angol írókról, színészekről és tévésorozatokról is.

Ha már magyar és könyves, akkor az elmúlt pár hónap aktivitásából úgy tűnik, hogy ismét feléledt a Hármas könyvelés, amelyben Gabi, Ádám és Balázs osztják meg a hallgatókkal aktuális olvasmányaikat. Ők voltak az elsők akiket hallgattam, akiknél párszor vendégszerepeltem is és egyáltalán inspiráltak, hogy jó magam is podcastot készítsek. Úgyhogy ha két hetente is jelentkeznek most már és nem hetente, örülök amikor fel-fel tűnnek a podcast lejátszómban.

 

 

Az Annotated a Boorkiot oldal egy különleges podcastja (nekik ugye több is van), első évadánál tart, amit 6 részesre terveztek, s ez nem beszélgetős, hanem ismeretterjesztő műsor, ugyanis mindig egy témát járnak körbe. A legutóbbi adás, amit pont most hallgattam meg és roppant érdekes volt az Ulysses-ről szólt. Amit továbbra se hiszem, hogy el fogok olvasni, viszont fogalmam se volt arról, hogy a regénynek micsoda kálváriája volt, mennyire nehezen talált kiadóra és hogy az Egyesült Államokban sokáig be volt tiltva, s úgy csempészték be a köteteket. De volt már szó arról, hogy végülis miért virágoznak még mindig a független könyvesboltok, ki volt a világ legelegánsabb és legmenőbb könyvtárosa és hogy kerülhetett Orwell 1984-e ismét az eladási listák élére.

 

A New York Public Library egy olyan könyvtár, amelynek működése és filozófiája egyszerűen példaértékű. Rengeteg jó dologban úttörők, s persze nekik is van podcastjuk. A The Librarian is Int, azaz a Könyvtáros rendelt két ottani dolgozó vezeti. Van amikor csak arról beszélgetnek, hogy miket olvastak, mit ajánlanak, milyen programok vannak a könyvtárban, de van amikor vendégeket is hívnak, főleg a hatalmas NYPL rendszerük különböző osztályairól akik izgalmas munkáikról beszélnek. De volt már riportjuk írókkal, más podcasterekkel is.

 

A What Should I Read Next? azaz Mit olvassak legközelebb podcastot a Modern Mrs. Darcy oldalt üzemeltető Anne Bogel vezeti. Természetesen először az oldalára találtam rá, mert hát könyvekkel foglalkozik elsősorban, rengeteget olvas és ezekről rendszeresen ír, minden évben hatalmas nyári olvasmányajánlókat állít össze, könyvklubot is vezet, van hogyan vezessen Bullet Journal-t egy könyvmoly online kurzusa és ősszel fog megjelenni az első könyve is. Szóval ő az egyike azon könyvesbloggereknek, akiknek kemény munkával, de bejött az élet. S természetesen kis birodalma immár podcast formájában is jelen van. Az epizódokban könyvekről, olvasásról beszélget a vendégeivel, megkérdezi mi a kedvenc könyvük, mit nem szeretnek, mit olvastak utoljára és aztán ajánl nekik az előzőek ismeretében újabb olvasmányokat.

A Nerdette podcastot két chicagoi lány csinálja, akik hatalmas nerd-ök (oldalsó projektjük például egy időszakosan jelentkező Trónok harca kibeszélő show is), s a nerdség minden formájával foglalkoznak. Rendszerint egy vendégük van, akivel érdekes dolgokról beszélgetnek, s ők aztán mindenféle emberrel készítenek interjúkat. S a vendégeiket rendszerint megkérik, hogy adjanak fel házi feladatot a hallgatóiknak. Az egyik első adás amit hallottam tőlük az volt, amit Tom Hanks-sel készítettek annak írógép mániájáról, de volt már vendégük Neil deGrass Tyson, Caitlin Moran, Roxanne Gey, Jessamyn Stanley (aki közel hozza a jógát), Jill Tarter (akit a Kapcsolat című filmben Jodi Foster játszott), Lizzo stb.. Mert alaptételük, hogy mindenki kicsit nerd valamilyen szempontból.

S legyen végül még egy magyar podcast, a Vakfolt, ami elsősorban filmes de nem az éppen friss bemutatókról szól, hanem két srác beszélget olyan popkulturális dologról, ami éppen kimaradt az életükből korábban, szóval próbálják csökkenteni a vakfoltjaikat. Mivel azonban mindketten filmes újsárgírók, hát főleg a mozi kerül előtérbe, de volt már szó képregényről, társasjátékról is. Nem rövidek az adásaik, s érdemes ismerni amiről beszélgetnek, ugyanis az alapos analizálás során a spoilerekkel nem foglalkoznak.

 

Szóval, rávettétek már magatokat a podcast hallgatásra? S ha igen, akkor mit füleltek? Esetleg tudtok még ajánlani olyasmit ami engem érdekelhet? Elvégre az itt és az előző gyűjteményben felsorolt kedvenceim alapján lehet kép arról, hogy mi az, aminek rendszeres hallgatója lehetnék.
S ha szeretnétek segíteni akkor meg töltsétek ki a Podcast kérdőívet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *