Menu Close

Emma Cline: A lányok

Körülbelül két éve fedeztem fel a You Must Remember This podcastot, ami Hollywood első évtizedének titkos és/vagy elfeledett történetéről szól. Amikor elkezdtem hallgatni, egyszerűen átugrottam a Charles Manson gyilkosságokról szóló 12 epizódot, de aztán eljutottam akkor odáig, hogy már minden részt meghallgattam csak pont ezt a tucatot nem, s éppen nyári szüneten volt a show kitalálója, Karina Longworth, úgyhogy üsse kő alapon belevágtam. S hát mit ne mondjak, teljesen levett a lábamról a sztori. Ó persze hallottam már korábban is Manson nevéről a dolgokról, amik történtek, de így összefoglalva és alaposan körbejárva a kulturális utalásokkal, a társadalmi helyzettel és a hollywoodi környezettel, mint ahogy az a podcastban volt prezentálva, egyáltalán nem találkoztam még. Ugyanilyen perverz kíváncsisággal követtem a tavaly megjelent Emma Cline regény történetét, ami egy hasonló történet köré íródott, s reménykedtem benne, hogy ha már olyan nagy hírverést kap egy első könyves szerző kötete, előbb utóbb meg fog jelenni magyarul is és akkor elolvashatom. Ami a Libri Kiadó jóvoltából meg is történhetett, hiszen ők jelentették meg a regényt, amelynek a hívószavai 1969, Manson gyilkosságok, hippik és persze a lányok.

A könyv hatalmas vonzereje abban rejlik, hogy valójában nem konkrétan a gyilkosságokról, Mansonról vagy a szektájáról szól, hanem egy lányról, aki 1969-ben volt 14 éves és valami hasonlóba keveredik, mint ami a valóságban is megtörtént. Emma Cline azonban a gyilkosságok és Manson alakja helyett azokra a nőkre fókuszál, akik ott voltak körülötte, akik bizony részt vettek és elkövették a gyilkosságokat, s megpróbálja megmutatni, ez miképpen volt lehetséges.

Narrátorunk Evie Boyd amolyan kívülállóként él, barátok házában lakik, magányos és rejtőzködik, főleg a múltja miatt nem szeret idegenekkel találkozni. Amikor látogatók érkeznek, a ház tulajának fia és annak fiatal barátnője, a nő önkéntelenül is felidézi a pár évtizeddel korábban történeteket, mikor még csak 14 éves volt és eljött 1969 forró augusztusa. A történet során többször is visszatérünk ehhez az állapotához, sőt igazából végig az idős, sokat tapasztalt Evie szempontjából látjuk az eseményeket, ezért találkozunk néha mélyebb meglátásokkal és kiszólásokkal, amelyek annak idején még nem voltak a tini lány tarsolyában, de az évek hozzátették. Ennek ellenére végig olyan érzése van az olvasónak, mintha tényleg egy 14 éves tudatában lenne és rajta keresztül látná a világot.

A tizenéves Evie egy kalifornai kisvárosban él, a családja örökölt pénzt, a szülei elváltak, apja új életet él a barátnőjével, az anyja éppen próbálja felfedezni és kitalálni magát, a lány pedig csak vár valamire, vagy valakire, hogy végre történjen valami. Igazából egyedül marad, mert szülei magukkal foglalkoznak, szinte észre se veszik őt, a fiú, aki után vágyakozik lelép, a barátnője pedig éppen jegeli a kapcsolatukat, szinte észre se veszi őt senki, szellemként vándorol egészen addig, míg meg nem pillant egy csapat különleges lányt az egyik parkban. Ezek a lányok szakadt ruhában vannak, guberálnak és mégis mindenki tartja tőlük a távolságot, s mikor egyikükkel összeakad Evie tekintete, hirtelen valami megváltozik és a lány bármit megadna, hogy közéjük tartozzon. Suzanne, Donna, Helen és Roos egy lerobbant farmon élnek, amelyet Russell a karizmatikus, bár tehetségtelen zenész vezet, akit sokan követnek. Persze Evie is megadja neki, amit követel, de a lány valódi vonzalmának tárgya, akit igazán követ, aki miatt ott van és aki miatt végre olyannak érzi magát, akire érdemes odafigyelni Suzanne. Érte tenne meg mindent, nem is a férfiért. Eleinte a hippi kommuna tényleg olyannak tűnik a lány szemében, ami vonzóvá tette az ottani létet annak idején is: szabadság, kötetlenség, könnyedség, drogok, vidám emberek. Aztán a történet vége felé minden megváltozik és már Evie is érzi, hogy rohad az egész közösség, de még annyira fiatal és tapasztalatlan és annyira vágyik a figyelemre, hogy lerázza magáról a rossz előérzeteket és képes lenne elmenni Suzanne kedvéért bármeddig, csak hogy érezze a másik nő szeretetét, elismerését, figyelmét.

A regényben az a különleges, hogy bár úgy hirdetik, mintha a Manson gyilkosságokhoz hasonló történet lenne a középpontjában, igazából nem erről van szó. Sőt a férfiak, még a karizmatikus szekta vezérek is igazán a háttérbe szorulnak, ez a könyv a nőkről szól. Eviet sem a férfi vonzza be, nem miatta marad és tart ki és próbál jelen lenni, hanem Suzanne az, akire felfigyel, egy másik nő elismerésének elérése az, ami mozgatja őt.

Emma Cline egyik nagy erőssége az atmoszférateremtés, az ember szinte érzi, hogy ott van azon a forró augusztuson egy fiatal, csapongó, tétova lánnyal, aki a helyét keresi és teljesen beszippantott engem is a vágyakozás, amellyel Evie teli van és tökéletesen éreztem, ha nem is értettem, hogy miképpen került el egy válaszútra, ahonnan akár életveszélyes kalandokba is kerülhetett volna. Akárcsak a bevezetésben említett podcast sorozat, Emma Cline regénye is egyszerre nyűgözött le és viszolyogtatott, mert alapjában nem nekem van kitalálva az egész 60-as 70-es évek életérzés, de egyszerűen nem bírtam abbahagyni az olvasást. Evie alakja fájdalmasan emlékezteti az ember arra, hogy egy tini mennyire befolyásolható és micsoda szeretetéhség fűti és mennyi mindent képes megtenni egy morzsányi figyelemért.

Blogturné
Emma Cline első könyve A lányok a 60-as években játszódik és egy otthonról elszökött tinédzserről szól, aki aztán igazán rossz társaságba keveredik. A lebilincselő és sokkoló regényről sokat megtudhatsz, ha követed augusztus 4 és 8 között a három állomásos turnét, s ha megfejted a rejtvényeket, te is nyerhetsz egyet a Libri Kiadó által felajánlott három könyvből.

Fülszöveg
Észak-Kalifornia, a hatvanas évek vége. A tizennégy éves, kallódó tinédzser, Evie Boyd nyáron megpillant egy csapat lányt a parkban. Mágnesként vonzza veszedelmes szabadságuk, féktelenségük, és legfőképp Suzanne, az egyik idősebb lány. Evie hamarosan útnak is indul vele arra a farmra, amely egy szekta karizmatikus vezetőjének bázisa.
Evie varázslatosnak tartja a hegyek rejtette, hátborzongató ranchet, pedig a házban és környékén minden rohad. A magányos kamasz kétségbeesetten vágyik rá, hogy befogadják. Miközben egyre több időt tölt távol otthonától, és rajongása Suzanne iránt egyre nő, szinte észrevétlenül sodródik a szekta által elkövetett véres eseményekbe.
Emma Cline első regényében lebilincselő és emberközeli emléket állít a Manson-gyilkosságoknak. Ez a könyv az ártatlanság, a vakhit és a kiábrándulás sokkoló története.
Eredeti cím: Girls
Fordította: Tóth Attila
Megjelenés éve: 2017
Terjedelem: 348 oldal
ISBN: 9789633103098
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel a regényben fontos szerepe van egy karizmatikus személynek és a vak hitnek, meg a szektás életnek, a turné állomásain leírást találhattok 1-1 vallásról vagy szektáról. Megfejtésnek a Rafflecopter megfelelő sorába a vallás/szekta nevét kell írnotok.
Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:

Több Afrikában honos vallás keveréke, amit a rabszolgákkal együtt hoztak át a Karib szigetekre. A legfőbb vonása az ősök imádata és a spiritualizmus. A keresztényekkel szemben, akik egyetlen mennybéli Istent tisztelnek, ennek a vallásnak a követői abban hisznek, hogy a szellemek bárhol jelen vannak a természetben.

a Rafflecopter giveaway

Állomás lista:
08.04 Kelly és Lupi olvas
08.06 Szembetűnő
08.08 Olvasónapló

Save

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *