Menu Close

Angie Thomas: The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál

Tudom, tudom én szoktam  mindig a legnagyobb bajnoka lenni annak, hogy miért is tartjuk meg az angol címeket, miért nem fordítjuk le őket magyarra, de legalábbis tegyük a magyar címet nagyobb betűkkel a címlapra. Most, a The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál esetében azt kell mondanom, hogy bizony minden így helyes, ahogy van. A cím, s főleg a kiemelt betűszó belőle, ami TuPac (2Pac) Thug Life-jára utal fontos motívum a regényben és el is van magyarázva benne, hogy micsoda betűszó és a szereplők mit is értenek rajta, azt igazán többféleképpen lehet értelmezni.

Hagyjuk az embereknek, hogy azt mondjanak, amit csak akarnak. Mi értelme a szólásszabadságnak, ha csendben maradsz azokban a pillanatokban, amikor nem lenne szabad?

Főhősnőnk, Starr bár a város főleg feketék lakta és bandaháborúktól is hangos részében, Garden Heights-ben él, a testvéreivel a középosztálybeli magániskolába, Williamsonba jár, ahol a kevés színes bőrű közé tartozik. Kicsit kettősnek érzi az életét, akárcsak a szülei, akik bár a legjobbat akarják a gyerekeiknek –  ezért is íratták őket máshova, nem a helyi suliba -, ugyanakkor az ex-fegyenc, ex-bandatag, de jó útra tért apa a helyi boltot vezeti és igyekszik segíteni a szomszédságon, ahogy csak tud. Amikor egy helyi buliból hazafelé Starrt és régi barátját, Khalilt lemeszeli egy rendőr és igazoltatás közben a lelövi a srácot, minden felborul. A fiú már a második fiatal barát, akit a lány elveszít, 10 évesen legjobb barátnőjét ölte meg egy eltévedt golyó (ezért a másik iskola), most pedig ő az egyetlen szemtanú, ő tudja egyedül, hogy mi történt az útszélen. A környék felbolydul, zavargások törnek ki, rendőri brutalitás ellen megy a tiltakozás, a média pedig felkapja Khalil nevét és amit kiemelnek, az az, hogy bandatag volt és drogot árult…

Starr tudja az igazságot, de hallgat, nem mer felszólalni, rosszul van, amikor az ügyészségre kell mennie, reméli, hogy a suliban, a barátnői és fehér pasija mellett kicsit kevésbé lesz hatással rá az ügy, de ez nem így működik: rá kell jönnie, hogy a rasszizmus mindenütt ott van, egyesek nem is érzik, hogy amit mondanak vagy tesznek az igenis kimeríti a fogalmát. S ha ő nem mondja el, hogy ki volt Khalil, hogy miért értelmetlen ismét egy gyerek halála akkor ki?

A bátorság nem az jelenti, hogy nem félsz, Starr – mondja. – Az jelenti, hogy szembeszállsz ezzel a félelemmel, és te pontosan ezt csinálod.

Úgyhogy igen, megy a bíróságra és igen, ad interjút és igen, átértékeli, hogy ki az, akiben érdemes megbízni és a köreiben tartani és ki az, aki nem érdemli meg…

De ez több nálam és több Khalilnál. Ez Rólunk szól, nagy R-rel, mindenkiről, aki hozzánk hasonló, és megtapasztalt már valami hasonló fájdalmat, akár ismeri Khalilt, akár nem. A csend nem segít Rajtunk.

Starr hangja igazán egyedülálló, az első oldalaktól magával ragadott és tökéletesen át tudtam érezni, mennyire nehéz is lehet neki, s nem csak azért, mert tinédzser és kicsinyes piszkálódások veszik körül a suliban, vagy az otthoni ismerősök között, hanem pont ezért, mert van neki ez a kétlaki világa. A szívfájdalma a Khalillal történtek után tökéletesen meggyőző volt, az ember maga is PTSD-t érzett, akárcsak ő: bénultságot, tehetetlenséget. S végig aggódni kellett valakiért a környezetében, hogy vajon ki meddig tud nyújtózni, hová tud elbújni, hogy ki tud helyesen cselekedni és ki az, aki elbukik, vagy elbukott. Elképesztő, hogy milyen háttérrel vannak roppant bátor emberek ebben a történetben, ami a főszereplőnk bőrszíne ellenére egyáltalán nem csak a feketéket tolja előtérbe. Nem csak közülük kerülnek ki a pozitív szereplők, sőt nem is rendőrellenes, hiszen ott van Starr nagybátyja, Carlos aki addig nevelte a lányt, míg az apja börtönben volt, s maga is nyomozó. Úgyhogy Angie Thomas nagyon ügyesen lavíroz és lerombolja az olvasó előítéleteit minden téves elképzeléssel kapcsolatban. Néhol ugyan bele lehetne kötni, hogy a párbeszédek, különösen Starr és szülei között, amikor néha rá-rávilágítanak a helyes útra túl cizelláltak és tuti nem ilyen sűrűn és ennyire lényegre törően fordulnak elő a való világban, de valahogy mégis zökkenőmentesen illeszkedtek a történetbe.

Ráadásul maga Starr szülei is kiváló karakterek, amilyen mondjuk én is szeretnék majd lenni a tinédzser gyerekeimnek: menő, de tekintélyt parancsoló és olyan valaki, akihez mindig, minden helyzetben bizalommal fordulhatnak, mert számomra ők az elsők, a legfontosabbak. Ráadásul nem csak a gyerekeikkel, hanem egymással is valós kapcsolatot tartanak fenn, aminek a szeretet az alapja, de a nézeteltérések is bőven beleférnek és tök irigylésre méltó, hogy Starr és környezetéből még sokan úgy gondolják, hogy igazi OTP-k.

… néha akkor is elromlanak a dolgok, ha mindent jól csinálunk; a lényeg, hogy soha ne adjuk fel a jót

A regény tehát sok szempontból fontos üzenetet hordoz és pont az ifjúság számára, akik ugye a jövő. Pozitívan képvisel egy olyan alulreprezentált csoportot, amelyről többnyire csak előítéletekkel telve vagyunk képesek gondolkozni. Megmutatja, hogy mennyire nehéz úgy élni, hogy valakit a bőrszíne miatt pont azok fenyegetnek és azok veszik el az életét, akinek pont védenie kéne őt, hogy hiába értjük mi ezt, igazából fogalmunk sincs a helyzetről, mert nem élünk benne. Starr története megmutatja nekünk, hogy amikor a média felfújja és rosszul értelmezi a dolgokat, akkor mi képesek vagyunk elhinni és nem is igazán törődni a valósággal. Itt viszont az is tisztává válik, hogy mennyire sokáig megmarad minden fájdalom és hova tud gyűrűzni egy ilyen kis esemény, hogy tudja megváltoztatni emberek életét és talán elérni, hogy végre valamit tegyenek. S ne csak azok, akiknek ugyanolyan a bőrszíne …

Angie Thomas regényében igazából az a klassz, hogy nem foglal állást, pontosabban nem rágja az ember szájába, hanem csak megmutatja, hogyan élnek a fiatalok, akiknek a bőrszíne kell, hogy meghatározza az életét, pedig ez így egyáltalán nem helyes és mi, akik a fehér felsőbbrendűséggel születtünk igazából mennyire nem tudunk belegondolni, mert képtelenség, elvégre fehérek vagyunk, hogy ők naponta micsoda döntéseket kell hogy hozzanak, már fiatalon is amelyek nagyon könnyedén élet-halál kérdéseivé válnak. Azaz igen, már megint egy olyan ifjúsági regény, ami nem csak kaland és szerelmi háromszög, hanem vannak benne társadalmi kérdések, rasszizmus, jövőkép, előítéletek, rendőri brutalitás és Fresh Prince.


Blogturné:
Angie Thomas első regénye nagyon fontos témákat dolgoz fel, a rasszizmustól a rendőri brutalitáson át a drogozásig. A nagy kritikai elismeréseket és lelkes olvasói kritikákat kapott regény magyarul a Gabo kiadó gondozásában jelent meg. Ha velünk tartasz a blogturnén július 24 és 28 között, akkor egyike lehetsz azon szerencséseknek, akik megnyerik a kiadó által felajánlott három példány egyikét.

Fülszöveg:
A tizenhat éves, színes bőrű Starr kettős életet él: az egyik világa a gettó, ahol felnőtt, a másik pedig a menő, külvárosi elitgimi. A két élete közti egyensúly akkor bomlik meg, amikor Starr szemtanújává válik, ahogy legjobb barátját, a fegyvertelen Khalilt lelövi egy rendőr. Minden, amit Starr ezek után mond, felhasználható ellene: tönkreteheti a helyet, ahol él, önmagára és szeretett családjára is veszélyt jelent.

A történetet a Black Lives Matter-mozgalom inspirálta, amely az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzd. Ebben az izgalmas és erőteljes regényben megismerhetünk egy fiatal lányt, aki pontosan ezért harcol.

Angie Thomas Jacksonban, Mississippi államban született és nőtt fel; jelenleg is ott él. Korábban rappelt, legnagyobb sikereként tartja számon, hogy megjelent róla egy cikk (képpel együtt) a Right-On tinimagazinban. Kreatív írást tanult a Belhaven Egyetemen és egy nem hivatalos diplomával is rendelkezik hiphopból. Mai napig rappel, ha kedve tartja. A The Hate U Give az első regénye. A könyvből a Fox készít filmet George Tillman rendezésében, és Amandla Stenberg (Az éhezők viadala) főszereplésével.

Kiadó: Gabo
ISBN: 9789634064596
Fordította: Benedek Leila
Oldalszám: 424
Megjelent: 2017
Megrendelés

Nyereményjáték:

Mivel Starr életében fontos szerepet játszik a zene, ehhez kötődik a játékunk is. A regényben szereplő dalok közül néhány szövegét lefordítottuk magyarra. A megfejtéshez az eredeti előadót és címet kell beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
Ki az előadó, mi a szám címe?

Kiben hiszel?
Istenbe vetettem hitem, áldott vagyok és még lélegzem
És bár nehéz, ez az, amiben hiszek
Mielőtt elmegyek a gyászolót kérdem: kiben hiszel?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07. 24. Olvasónapló
07. 26. Könyvvilág
07. 28. Deszy Könyvajánlója

Save

Save

Save

Save

Save

Save

5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *