Menu Close

David Baddiel: Tökéletes szülő kerestetik

Egészen sokáig ismerős volt nekem David Baddiel neve, meg arca, de valahogy nem tudtam hová tenni, ám amikor nekiálltam nézegetni az életművét leesett, hogy még a 90-es években találkoztam vele először, de akkor még jóval fiatalabb volt és nem volt szakálla. Frank Skinnerrel vezették a Fantasy Football League programot, s annyira lelkes focirajongó fiatal humorista páros voltak, hogy ők írták meg énekelték az angol focihimnuszt az 1996-os EB-re, aztán a britek még a 2 évvel későbbi VB-re is.

Mindenesetre nem tudtam arról, hogy már nem csak a focival foglalkozik, de regényeket is ír, sőt első próbálkozása az ifjúsági regény kategóriában egészen korrektre sikeredett és azóta már több kötetet is írt fiataloknak. Baddiel első próbálkozása a gyermek és ifjúsági kategóriában a Tökéletes Szülő Kerestetik, ami megjelent magyarul is pár hónapja.

Barry Bennett, főhősünk egyáltalán nincs megelégedve a szüleivel, sőt annyi mindenért okolja őket, hogy már listát is írt ezekről, s a párnája alatt tartja. A szülei unalmasak, szegények, mindig fáradtak és roppant szigorúak, olyan lúzer nevet adtak neki, mint Barry, ráadásul mindig előnybe részesítik az ikerhúgait. Alig egy hét múlva lesz 10 éves és úgy tűnik, hogy neki lesz a legbénább születésnapi partija is… amikor átkerül egy másik világba, ahol a gyerekek választhatják ki 10 éves korukra a szüleiket. Úgyhogy a SZÜKI-hez, azaz a Szülő Közvetítő Irodához kerül, ahol megpróbálnak segíteni neki megtalálni a megfelelő szülőket. Mivel már csak 5 nap van hátra a születésnapjáig, Barry-nak gyors egymásutánban van lehetősége arra, hogy különböző szülőtípusokat válasszon és próbáljon ki, hogy eldönthesse, kikkel akar majd élni nagykorúságáig. Úgyhogy itt a tökéletes lehetőség, hogy Barry végigmenjen a listáján és pont a saját szüleivel ellentétes tulajdonságú nevelőket válasszon magának. Csakhogy mint minden mesében, itt is bizony kiderül, hogy nem mind arany ami fénylik és hogy vigyázzunk, mit kívánunk.

Be kell vallanom, hogy bár a történet kiváló és rengeteg ötlet van benne, nekem az elején nagyon nem tetszett Barry alakja. Nehéz volt vele szimpatizálni, s igazán reméltem, hogy jól megtanulja a leckét, hogy értékelni kell azt, ami van, jelen esetben a családját. De lehet, csak a túl szigorú szülő beszélt itt belőlem 🙂 Amúgy szörnyen élveztem a regény humorát. Nem kikacsintós, vagyis nem megy kárára a történetnek, meg a korosztály-besorolásnak, de azért jókat lehet somolyogni a szülőtípusokon, gazdagékon, híreséken, fittéken, lazáékon stb., mert nem egy jellemvonás vagy jelenet eléggé olyan, ami a felnőtteket figurázza ki és nekünk is szól, hogy néha bizony túlzásba tudunk esni és elfelejtjük, hogy mi a legfontosabb a családban: a szeretet. Kimondottan jópofa volt Youngdon és az ottani elnevezések, valamint a kiváló illusztrációk (Jim Field kezét dicséri) mellett feltétlenül ki kell emelni a fordítást is, ugyanis rendkívül szellemes magyar megoldások lettek találva az angol eredetik helyére is.

Mivel a könyv gyors, rövid fejezetekre van osztva, igazán könnyen olvasható a célkorosztály számára is, ugyanakkor közös esti meséknek is megfelel pont a pörgős felosztás és kalandok miatt.

Szóval azt kell mondanom, hogy nagyon jó indítás ez, Mr. Baddiel, várjuk a folytatásokat, remélem a többi gyermekkönyve is megjelenik majd magyarul, hasonlóan színvonalas kiadásban!

Blogturné:
A Manó Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent David Baddiel Tökéletes szülő kerestetik című gyermekkönyve, amelyben egy Barry Bannett nevű fiú arra keresi a választ, milyennek kell lennie a normális szülőnek. Ha te is szeretnéd megtudni, tarts velünk június 17 és 21 között a három állomásos turnén. Sőt ha velünk játszol és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott példányt.

Fülszöveg:
Mi rosszabb annál, ha nem válik valóra, amit kívántunk? Talán csak az, ha mégis…
Barry Bennett roppant unalmasnak és túlzottan szigorúnak tartja a szüleit, azt pedig végképp nem tudja megbocsátani, hogy ezt a nevet választották neki. Azonban, amikor másik szülők után fohászkodik, még csak nem is sejti, hogy tökéletes apát és anyát találni nem olyan egyszerű, mint az elsőre tűnik.

A Roald Dahl Funny Prize-díjas illusztrátor, Jim Field és a humorista David Baddiel könyve Roald Dahl és David Walliams rajongóinak kötelező olvasmány.

Megjelenés ideje: 2017
Fordította: Chovanecz-Molnár Éva
ISBN: 9789634033226
288 oldal
Ára: 3490 Ft
Megrendelés

Nyereményjáték:
Barry Bannett minden vágya, hogy szülinapjának témája a James Bond filmek köré épüljön és menő kémcuccokat kapjon. Mostani játékunk során mi is a 007-es ügynök nyomába eredünk. Filmvásznon már többen megszemélyesítették, neked pedig nincs más dolgod, mint kitalálni az állomásokon szereplő képek alapján, melyik híres színészre gondoltunk. Jó szórakozást!
Figyelem! A beírt válaszokon nem áll módunkban javítani és a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levélre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!

Az én James Bondom:

a Rafflecopter giveaway

A további állomások:

07/21 Deszy könyvajánlója
07/23 Olvasónapló
07/25 KönyvParfé

Save

Save

Save

Save

Save

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *