Menu Close

David Walliams: A nagy szökés

David Walliams neve nem ismeretlen számomra, mindenesetre annak idején, amikor először hallottam arról, hogy gyerekkönyveket is ír, sőt a 21. század Roald Dahl-jának is nevezik meglepődtem rendesen. Hiszen őt még olyan angol humoristaként ismertem meg, aki a gyerekekkel nagyon nem kompatibilis Little Britain mögött állt. Aztán pár éve magam is meggyőződhettem, hogy valóban jól eltalálja a gyerekek nyelvét, amikor elolvastam a Gengszter nagyi című könyvét. A legújabb magyarul megjelent regényében ehhez hasonló témához nyúlt, itt is unoka és nagyszülő kapcsolatáról van szó, de egészen másképp, mint korábban.
Jack imádja a nagyapját, aki a második világháborúban repülőgép pilóta volt. Legszívesebben csak az ő történeteit hallgatná naphosszat és legjobban azokat a napokat várja, amikor az öreggel lehet és újra élheti vele az izgalmas légi csatákat, amikben a nagypapa részt vett. Csakhogy az öreg állapota gyorsan romlani kezdett az utóbbi időkben és Jack szülei azon gondolkoznak, hogy keresnek neki valami otthont. Amikor egy rosszul elsült kaland végül a fiú számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy a nagypapa nem maradhat felügyelet nélkül. Csakhogy az Alkonyi Hajlék nem egészen olyan hely, amire számítottak, úgyhogy újabb kalandok várnak a félelem nélküli párosra.

A könyvnek már a vastagságából is látszik, hogy Walliams olyan témával foglalkozik ami a szíve csücske és az utószóban erre fény is derül, hiszen az ő nagyapja is vadászpilóta volt a második világháborúban. Egyébként pont az idő miatt a regény története határozottan a 80-as évekbe van helyezve, tudjuk, hogy 1983-t írunk, azaz a háborús hős nagypapa még teljesen valóságos figura lehet, sőt még Rádzs is (Walliams regényeinek visszatérő mellékszereplője) fiatal. A regény központjában főszereplőink kapcsolata áll, s Walliams nem fél megmutatni a fokozatosan demenssé váló nagyapa alakját, aki egy idő után már folyamatosan azt képzeli, hogy még mindig dúl a világháború. Jack egyrészt szeretettel kiszolgálja ezt a képzetet, másrészt pedig hatalmas szívvel támogatja és őrzi meg az öreg méltóságát és védi őt a külvilágtól.

Szokás szerint Tony Ross kiváló illusztrációi díszítik a történetet, amelyek nagyon jól kiegészítik az olvasottakat. Sőt vannak igazán ötletes megoldások is, mint például a kiemelt más betűtípussal írott szignifikáns nevek vagy kifejezések, aztán meg párszor az embernek még magát a könyvet is forgatnia kellett, hogy követni tudja az eseményeket. Úgyhogy igazából bár a könyv több mint 450 oldalas, szerintem gyorsan olvastatja magát.

Talán Walliams humora itt nem annyira hivalkodó és alpári, inkább furcsa és intelligens, bár azért van néhány olyan jelenet (igen, Rádzs rád sokszor gondolok), amelyek egyértelműen az ifjúság morbidságra való hajlamát célozzák. Viszont tényleg nagyon meghatóra sikerült a vége.

S mivel a regényben nagyon sok utalás van a második világháborúra és az angliai csatára, a kötet végén nagyon jó kis, gyerekeknek érthető összefoglaló található a fő eseményekről és a történet során emlegetett repülőgépekről.

Blogturné
Kolibri kiadó jóvoltából jelent meg a hazánkban is kedvelt David Williams legújabb gyermekkönyve A nagy szökés, amelyben egy kisfiú és egy nagyszülő, az egykori pilóta nagypapa kapcsolata kerül a középpontba. Ha szeretnéd megismerni a szerző saját élményeiből is táplálkozó történetet, tarts velünk május 12 és 16 között a három állomásos turnéra. Sőt ha velünk játszol és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott három példány egyikét.

Fülszöveg
Bunting repülőalezredes papucsban jár, mégis egyenruhát visel.
Sodóval eszi a konzervsonkát.
És néha azt is elfelejti, hogy az unokáját Jacknek hívják.

Jack nagyapja fiatalkorában vadászpilótaként harcolt a II. világháborúban, és most, majd negyven évvel később is csak arra vágyik, hogy imádott gépével a magasba emelkedhessen.
Sőt, tulajdonképpen azt hiszi, még véget sem ért a háború.
Ezt körülötte mindenki rosszul viseli, kivéve Jacket, aki a világon mindenkinél jobban szereti őt. Így hát, amikor az öreg úr idősek otthonába, a hátborzongató Alkonyi Hajlékba kerül, Jack mindent elkövet, hogy kimentse őt a gonosz Emse főnővér és a szörnyeteg ápolók fogságából. S ezzel kezdetét veszi a zuhanó repülés életük legnagyobb kalandjába…

„Már majdnem éjfélre járt, mire megérkeztek az állomásra. Hamarosan a nagyapa lakásához vezető úton gyalogoltak. Úgy tervezték, egy ideig meghúzzák magukat az öreg lakásán. Mindazok után, ami a Hadtörténeti Múzeumban és a Scotland Yardon történt, a fiú úgy döntött, jobban teszik, ha nem hozzájuk mennek.
Jack meglepetésére Rádzs boltjában égett a villany. Az újságárus még fenn volt, épp behordta a másnapi újságokat, amiket kötegekben pakoltak le a bolt elé. A fiú tudta, hogy Rádzsban megbízhatnak. Ami fontos volt, hiszen őt és a nagypapáját épp üldözte a rendőrség.”

Kolibri Kiadó
Fordította: Vereckei Andrea
Illusztrálta: Tony Ross
Megjelenés éve: 2017
Terjedelem: 472 oldal
Kötés: kartonált
ISBN: 9786155633935
Megrendelés

Nyereményjáték
Mivel Jack nagyapja a második világháborúban volt pilóta, ezért repülőket fogunk keresni. Ebben a játékban ezeket kell megtalálnotok a blogokon a leírás alapján. A Rafflecopter megfelelő sorába a gépek nevét várjuk! Jó szórakozást!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Melyik repülőről van szó?

A négymotoros típusok hadrendbe állásáig a legfontosabb bombázógépek voltak. Partvédelmi feladatokat láttak el 1943-tól. Voltak radarfelderítő, aknamentesítő és aknarakó altípusok is. A háború első szakaszában nappali, majd főként éjszakai bombázásokat hajtottak végre. Egészen 1953-ig voltak szolgálatban.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

05.12 Olvasónapló
05.14 KönyvParfé
05.16 Szembetűnő

Save

Save

Save

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *