Menu Close

Roald Dahl: Matilda (BTK)

Hallottál már Matildáról?
A lányról, akivel minden könyvmoly garantáltan tud azonosítani.
A lányról, aki falja a betűket és könyvtárnyi olvasnivaló van már a háta mögött.
A lányról, aki pontosan tudja, amit bármelyik könyvszerető ember: hogy az olvasás különleges képességekkel ruház fel.
Természetesen a Blogturné Klub sem maradhat ki a könyvmoly kislány kalandjaiból. Szeptember 11-től hat állomáson keresztül utazunk vele a betűk izgalmas világában.
És ha ügyes vagy, Te is csatlakozhatsz hozzá.

matildabtk

Véleményem:
Az az igazság, hogy már nem is tudom, Matildával mint könyvvel, vagy mint filmmel találkoztam először. De mindegy is, mert a kislány alakja, aki imádja a könyveket, az olvasást annyira ikonikus lett, hogy mindenkinek valami hasonló kép jut először eszébe róla:

A történet azt hiszem majd mindekinek ismerős: adott Matilda, akit a családja nem ért meg, először a könyvtáros veszi szárnyai alá, miután kiderül, hogy megtanult olvasni, s látja el szellemi táplálékkal, majd szerencséjére olyan tanárnő, Czukor kisasszony osztályába kerül, ahol szintén tehetségének megfelelően kezelik. Csakhogy a világ úgy tűnik, kevés ilyen emberrel van megáldva, de legalábbis Matilda különlegességét sokan nem ismerik el, úgyhogy kénytelen valahogy érvényesülni. De hát mit tehet egy kicsi lány a figyelmetlen, ostoba és főleg, igénytelen szüleivel meg a nagydarab, gonosz Dorong kisasszonnyal az iskolaigazgatóval szemben? Hát használja az eszét. Szóval Matilda felhasználja a tudományát és megleckézteti (valamennyire) a szüleit, valamint megmenti kedvenc tanárnőjét, Czukor kisasszonyt is. A tudás és a könyvek győzedelmeskednek.

Gyerekként Matildában a hőst látja az ember, példaképpé  válik, emblematikus figurává. Felnőtt fejjel olvasva a könyvet nagyon is feltűnik, hogy Dahl mennyi kritikát fogalmaz meg a középosztállyal és az oktatási rendszerrel szemben. Olvastam egy cikket, ahol gyerekkel töltettek ki a regény elolvasása után kérdőívet, s bár a többség szuperhőshöz hasonlította Matildát, azért hozzátették, hogy nem minden cselekedete volt teljesen jóindulatú és nagyon is reálisan látták, hogy hol vannak a túlzások. Úgyhogy ha valaki attól tartana, hogy ez a könyv túl az olvasás szeretetén tartalmaz azért annyira erős túlzásokat, hogy azokkal egy gyerek nem tud megbirkózni, egyet se féljen, tudósok (valószínűleg britek), megállapították, hogy de igen. De éppen ebben rejlik Dahl nagyszerűsége, hogy tündérmesés elemeket vegyít társadalomkritikával, a szatírát a komédiával, s bár itt ott túlcsordulnak konzervatív nézetei, azért alapvetően a morális tanulság mindig a gyerekeknek kedvez.

Matilda igazi mesebeli hősnő: bosszút áll a szülein és Dorong kisasszonyon, azaz megküzd a gonosz erőkkel és elnyeri méltó jutalmát. S mindezt Quentin Blake illusztrációival, amelyek kiválóan passzolnak a történethez. S igen, itt még a film is legalább annyira jó, mint az eredeti mű, még akkor is, ha az ismeretlen angol kisvárosból ismeretlen amerikai helyszín lett.

Szóval felnőttként is jól szórakoztam, kicsit meglepődtem, mert Dorong kisasszony túlzásaira ennyire már nem emlékeztem, s igen, így már azért furának tartottam, hogy de hát nem igaz, hogy senki se lép közbe, mert azért voltak olyan gyerekek, akiknek a szülei többet törődtek gyermekükkel, mint Lonczék. De ez Roald Dahl és egy gyerekkönyv, úgyhogy nem sokat berzenkedtem felette. Ami pedig az új fordítást illeti, szerintem Totth Benedek gördülékenyen és a mai gyerekek ismereteihez méltón foglalkozott  a szöveggel, úgyhogy mindenképp egy élmény, akár esti meseként is felolvasni 🙂

rating-9

 

Fülszöveg:
matildaMatilda különleges lány, de a szülei sajnos komplett idióták.

Az apja szélhámos, az anyja meg sötét, mint egy belső zseb. Ki nem állhatják a lányukat, azt szeretnék, ha többet tévézne, és kevesebbet olvasna. Czukor kisasszony, a tündéri tanárnő viszont hamar rájön, hogy Matilda zseni. Az iskola rettegett igazgatónője azonban mindkettőjük életét megkeseríti… Még szerencse, hogy Matilda elképesztő trükköket tartogat a tarsolyában, és nem fél megmutatni a szörnyű felnőtteknek, hogy vele jobb nem ujjat húzni!

A Matilda a Kolibri Kiadó Roald Dahl-életműsorozatának második darabja, amelyet új fordításban, Totth Benedek tolmácsolásában olvashatunk.
Eredeti cím: Matilda
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 296
Fordító: Totth Benedek
ISBN: 9786155501043
Megrendelés

Blogturné extra:

A könyv megvásárlásával a Roald Dahl Jótékonysági Alapítványt is támogatod! Ugyanis a szerzői jogdíj 10%-a az író által alapított jótékonysági szervezetek munkásságát segíti.

Roald Dahlt csodálatos történetei és versei tették világhírűvé, azt azonban már kevesebben tudják róla, hogy rengeteget tett azért, hogy súlzos betegséggel küzdő gyerekek életét jobbá tegye. Ma Roald Dahl Csodálatos Gyereksegély Alapítványa (amit halála után, 1990-ben felesége alapított) támogatja a legkülönbözőbb betegségekben szenvedő és leginkább rászoruló kicsiket. Az alapítvány hitvallása, hogy minden gyerek élhet csodálatosabb életet, függetlenül attól, mennyire beteg, vagy milyen rövid élet adatott meg neki.

Ha szeretnéd tudni, te hogyan segíthetsz másokon, akkor látogass el a www.roalddahl.com/charity weboldalra.

Ha felkeresed Angliában a buckinghamshire-i Great Missendent, ahol Dahl a családjával élt, a Roahld Dahl Múzeum és Történetközpontban megismerheted az író kalandos életét, és azt is megtudhatod, hogyan váltak ezek a kalandok Dahl mesevilágának részévé. A múzeum egyben jótékonysági intézmény is, amelynek célja, hogy olvasásra és írásra ösztönözzön és fejlessze a kreativitást. A kiállítás elsősorban a 6-12 éves korosztálynak szól, és egész évben várja a látogatókat és iskolás csoportokat.

További információk erről is a www.roalddahl.com/museum oldalon találhatók.

Nyereményjáték:
Mostani nyereményjátékunkban nem lesz nehéz dolgod, ha ismered Roald Dahl könyveit! Minden állomáson találsz egy nevet. Nagyrészt Roald Dahl szereplők, de figyelem! Akad egy egy kakukktojás.
Tehát dupla feladatod van: minden állomáson rájönni, az adott szereplő melyik Roald Dahl könyvben bukkant fel, és kitalálni, melyik a kakukktojás!
Ha ez mind megvan, nincs más dolgod, mint beírni az egyes könyvcímeket, a kakukktojásét is! De ha megtaláltad a kakukktojást, egy plusz pontot is bezsebelhetsz, csak annyit kell megírnod, melyik név volt a kakukktojás.

Lápi Lénárd

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09.11 – Deszy könyvajánlója
09.13 – Zakkant olvas
09.15 – KönyvParfé
09.17 – Olvasónapló
09.19 – Letehetetlen
09.21 – Sorok között

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *