Menu Close

Shonda Rhimes: A Year of Yes

yearofyesTermészetesen hallottam én már korábban Shonda Rhimes nevét, aki kitalálta a Grace klinikát és a Botrányt, de igazából egyik sorozatot se néztem, viszont a nyáron Brigi ajánlására gyors egymásutánban végignéztem a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot első két évadát. Mert már az első résztől függő lettem és ki is fejtettem levélben Bridge-nek, hogy szerintem én megint megvárom, mire teljesen kész lesz a harmadik évad is, különben részről részre lerágom a körmömet. Na szóval Shondáról annyit tudtam, hogy ő most nagyon ott van a tévévilágban, produkciós cégével ők uralják a csütörtöki prime time-ot az ABC csatornánál. Erről a könyvéről a Bookriot oldalon olvastam először, ahol többen is ajánlgatták, meg a Goodreads szerint is pont nekem való lenne, úgyhogy kíváncsi lettem.

Shonda Rhimes a rengeteg munkája és a gyereknevelés mellett alapvetően egy introvertált személyiség, aki többnyire talált kibúvót a különböző felkérések elől. De rádöbbent, hogy ezzel csak még jobban bezárkózik magába, úgyhogy felállított magának egy kihívást: egy évig igent mond mindenféle kihívásra, egyáltalán bármilyen kérésre ami felé jön. Például, hogy beszédeket mond (amit utált és elutasított), megjelenik beszélgetős műsorokban. Korábban ritkán tette, olyankor se igazi élő adásban, mert élő adásban félt és például nem emlékezett, hogy viselkedett a felvételek közben mert az egészet egy nagy homálynak érezte annyira nem tudott csak a saját félelmeire koncentrálni. Úgyhogy igen, ez az év a félelmek legyőzéséről is szólt számára. S elképesztő, hogy csak egy ennyi kis elhatározással mi mindenre tudta rávenni magát. Mert Shondában alapvetően szörnyen erős a versenyszellem, úgyhogy ez adott neki löketet ahhoz, hogy végigcsinálja az évet és aztán hamarosan kiderül, hogy ez már alapvetően életmódváltás lett és az Igen mondás azóta is folytatódik. Persze ez azt is jelenti, hogy túl azon, hogy megtanult Igent mondani a felkérésekre, a kihívásokra megtanult Igent mondani a Nem-re is, tehát elfogadni, hogy vannak dolgok amikkel viszont le kell számolni és elutasítani. Igen mondani elsőre könnyűnek tűnik, aztán ugye vannak ezeknek az igeneknek következményei és azokat végig kell követni. Viszont ha már életvitelszerűen mondjuk az Igent, akkor rá lehet jönni, hogy ez mennyire jó és eljuttathat olyan sikerekhez (szakmai és magánéleti sikerekhez egyaránt), amikre nem is számítottunk.Úgyhogy igazából a végére kiderül, hogy ez egy ilyen életmódváltoztatós könyv, aminek a pikantériája, hogy híres ember írta.

Azt hiszem, hogy Shonda élményei minden olyan nőhöz szólnak, aki introvertált személyiség, dolgozó nő és anya és megpróbál kilépni a komfortzónájából, rávenni magát olyan dolgokra, amikről tudja, hogy jó lenne, de sose merte kipróbálni. Ráadásul Shonda teljesen őszinte, tudja, hogy az élete mennyire menőnek tűnik, főleg egy kívülálló szemében, de ő maga sose merte igazán megélni és kipróbálni mindazt a lehetőséget, amit ez a privilégium (sikeres író, producer, imádja a munkáját, zseniális benne és még egy valag pénzt is kap érte) biztosított neki. Hát most megtette és elképesztően feltöltődött attól, hogy mindenre Igen-t mondott, pedig csak annyit csinált, hogy elkezdte élni az életét.

Szerettem hallgatni a könyvet, ugyanis az ugye adott, hogy Shonda jól ír, nem hiába ebből él, hogy gyerekkorától történeteket talál ki, amiket eleinte csak eljátszott babákkal a kamrában aztán papírra majd képernyőre vetett. A felolvasás révén pedig teljesen olyan, mintha az ember elmenne kávézni a barátnőjével és meghallgatná, hogy mi újság vele, hogy áll az élete, miket csinált és észre se veszi, hogy eltelik jó pár óra és kidobják őket a kávézóból. S még ha nem is minden elemét lehet hasznosítani az élményeinek, nagyon jól lehet belőle inspirálódni. 2017-re még Year of Yes naptár is megjelenik, ha valaki szeretné maga is kipróbálni az Igent mondok egy évig milyen változást hozhat számára.

Úgyhogy Shonda és a stílusa nagyon bejött nekem, s igen, lehet hogy egyszer még belenézek mondjuk a Grace Klinikába is, de legalábbis figyelem, hogy mi máshoz adja még a nevét.

Kiadó: Simon & Schuster Audio, Audible
Megjelenés: 2015
ISBN: 9781442396197
Honnan: Vásárlás, Saját példány

rating-9

Save

Save

Save

Save

Save

Save

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *