Menu Close

Tina Fey: A nagymeNő (BTK)

A nők nem humorosak? Tina Fey a komédia világában csinált karriert. A nagymeNŐ című humoros életrajzi kötetében pedig igyekszik rácáfolni a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákra. Sikerül neki? Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, és derítsünk rá fényt együtt! A turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát!

nagymenobtk

Fülszöveg:

nagymenocoverMielőtt a világ megismerhette volna Liz Lemont, a Weekend Update című műsort vagy Sarah Palint, Tina Fey csak egy lány volt, akinek volt egy álma: a helyi repülőtéren üldözi őt a felsős tesitanára. Meg volt egy másik álma is, az, hogy egy szép napon humorista lesz a tévében. Mindkét álma valóra vált. Most végre megjelenik Tina Fey története. Benne lesznek azok a napok, amikor fiatal volt, bohó, és rendkívül undok, és azok a napok, amikor a Saturday Night Live-val turnézott. Benne lesz, mennyi mindent megtett és nem tett meg azért, hogy tökéletes legyen a megjelenése, és hogy mennyi mindent megevett és nem evett meg a padlóról, amikor kicsi gyerekkel volt otthon. Benne lesz a főiskolai viszonzatlan szerelem, meg a nászút, ami majdnem fatálisnak bizonyult. Benne lesz minden, ennek a fejezetnek a kezdetétől a könyv végéig. Tina Fey mindent elmesél, és megerősíti, amit mindig is gyanítottunk: csak akkor vagy valaki, ha azt mondják rólad, kekec megalomániás vagy. Főnök. (A könyv tartalmazza a következő összetevőket: Különleges kéretlen tanácsok a Szoptatásról; Vélemény hercegnőkről; a Photoshopról; a választásokról; és az olasz rumos tortáról!)

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Goitein Veronika
Eredeti megjelenés: 2011.
Hazai megjelenés: 2015.
Oldalszám: 256 oldal
Beleolvasó

Vélemény:

Most már harmadik formájában olvasom Tina Fey könyvét. Előbb angolul, aztán meghallgattam a szerző előadásában a hangoskönyv változatot és amikor tavaly karácsonyra megjelent a kötet magyarul, megkaptam a Jézuskától is. Rendszeresen elő szoktam venni és belelapozgatok akkor is, ha rossz a kedvem. Sőt tovább adtam a család olvasó nőtagjainak is és mindenkinek tetszett. Még akkor is, ha nem ismerték a sok amerikai tévés utalást, mert Fey stílusa és a legtöbb dolog, amiről beszél, ír nem feltétlenül ehhez kötődik. Én a 30 rock-ot a Stúdiót nézve kaptam rá Tina Fey-re és aztán teljesen a rajongója lettem. Úgyhogy persze, hogy azonnal jelentkeztem, hogy népszerűsítsem kedvencemet magyarul is a BTK keretén belül

Már a könyv ismerete előtt is gyanítottam, hogy Liz Lemonban (a 30 Rock egyik főszereplőjében) és Tina Feyben sok közös jellemvonás lehet. A könyv ezt csak alátámasztotta, mert persze egy komédiában minden a végletekig van karikírozva, de azért Tina gyermek és ifjúkorának egyes epizódjai stílusban erősen emlékeztetnek a műsorban látott flashbackekre. Persze nem kell tragédiákra meg rossz családra gondolni, csak hát a fiatal Tina nem volt se szép, se buta, úgyhogy elég korán olyan haveri társasága akadt a melegek köréből, akikkel jól érezte magát. Jó későn pasizott is be, mert azért a vicces lányokat mindenki inkább havernak tartotta, s nem nagyon hívták randira. Viszont elérte a célját idővel és bekerült olyan improvizációs színházba aztán meg az SNL-be, ami gyerekkori álma volt. Majd jött a saját tévéshow, ami döcögősen indult, hogy azóta is kritikai sikereket mondhasson magának, meg persze Alec Baldwint. Szóval van itt szó pályakezdésről, gyerekkorról, a showról és a híres Sarah Palin szerepről, ami megtalálta őt, s végül arról, hogy tudja Tina összeegyeztetni a munkáját és a családi életét, főleg az anyaságot. Az utóbbiról szóló részt persze azzal kezdi, hogy mint mindenki aki szült egy gyereket ő is meg tudja mondani a tutit gyereknevelés és anyaság ügyben. Amit persze nem tesz meg, csak arról mesél, hogy őt mi és hogyan elégítette ki és melyik volt az a zűrös hét, amikor az életének a legfontosabb részei mind elértek egy-egy csúcspontot. Ja és persze közben tanácsokat ad olyan témákban, mint milyen női főnöknek lenni, mi a szépségének a titka, s hogyan viselkedjünk, ha címlapfotózásra hívnak minket.

Tina Fey egyik legjobb jellemvonása, hogy humoros és lebilincselően ír és a könyvben is brillírozik, nem csak a tévében, bizony nem egy helyen nevettem jókat, nem rajta, hanem tényleg vele. Mert amúgy nem csak a bécsiek nem szeretik az amerikai sketch komédiát (a könyv szerzőjének megállapítása) én se tudtam megkedvelni a SNL-t. Se amikor a klasszikusokat nyomta az MTV se amikor végignéztem néhány adást, főleg a vendégszereplők miatt, s manapság se igazán ragad magával, ha belenézek a youtube-on. Ráadásul úgy éreztem, hogy az első generációs híres komikusaik után onnan nem nagyon került ki nagyágyú, legalábbis az erőltetett vígjátékaik rendre megbuktak nálam (ha vígasztal, nem vagy egyedül Adam Sandler). Úgyhogy sokáig nem tudtam, hogy Tina Fey ott futott be, Sarah Palin alakítását pedig egyáltalán nem ismertem.

De számomra ő nem ezt a stílust képviseli, hanem ő az a nő, aki Liz Lemont írta és játssza, aki neurózisában és balfogásaiban mindenféle szakmailag sikeres, de magánéletében katasztrófa nőt testesíti meg, aki annyira hétköznapi és életszerű, hogy képtelenség nem kedvelni. S a könyv után bebizonyosodott, hogy ugyanez igaz Tina Fey-re is: tehetséges, szereti a munkáját, keményen dolgozik, önironikus, és meg tud nevettetni. S igen, még mindig szeretnék Tina Fey lenni, ha megnövök. S a könyv még mindig:

rating-10

A stúdió azaz 30 rock az egyik kedvenc sorozatom, bármikor újra meg tudok nézni egy-egy részt. A cím a 30 Rockefeller Plazára utal ami New Yorkban található és ami az NBC főhadiszállása. Azé az amerikai adóé, amin pl. az SNL is fut. S innentől kezdve az egész sorozat egy nagy meta utazás a tévés világba. Tina Fey alakítja benne Liz Lemont aki egy péntek esti élőben jelentkező sketch show első számú írója. A tévéadó átszervezésével a GE top felsővezetőségéből felbukott Jack Donaghey (Alec Baldwin) veszi át az irányítást, akinek az a célja, hogy megreformálja és újból nézhetővé tegye az NBC-t. Erre 7 évada van és mindent megpróbál, de a legtöbb amit elér, hogy mentora lesz Liznek, mert szereti a vesztes célokat és ha Lemonból, a 30-as szingli, szerencsétlen nőből, de tehetséges íróból valamilyen szinten sikeres egyént faragjon. Méghozzá úgy, hogy közben nem adja fel konzervatív politikai nézeteit. A sorozat szenzációs szereplőkkel van tele: ott vannak az írók, a lelkes és naív lótifuti, a narcisztikus színésznő Jenna, a rapperből lett színész Tracy Morgan, meg persze Liz és Jack. S rajtuk keresztül folyamatos karikatúráját kapjuk az amerikai showbiznek.

S ha valaki még nem szánta volna még rá magát, hogy megismerkedjen Liz Lemonnal, íme néhány illusztrált jellemvonása.

Nagyon is hasonlít a fitness terve az enyémhez:

Szereti megdícsérni magát:

Legszívesebben a papír-írószerben vásárol:

 

Van igazi hercegnős jelmeze és nem fél használni:

A nerdös szemforgatás nagymestere:

Játék

A könyvhöz tartozó nyereményjátékunkban most arra vagyunk kíváncsiak, mely színészek voltak Tina Fey partnerei egy-egy vígjátékban. Minden állomáson rövid ismertetőt találtok olyan színészekről, aki Fey partnereként tűntek fel. A feladototok, hogy kitaláljátok, mely színészről szól a részlet, és nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába!

Mai feladvány:
Tina Fey partnere volt a Bébi Mama vígjátékban. A negyvennégy éves színész, író, producer pályája az 1990-es évek legvégéig tekint vissza. 2001-2008-g a Saturday Night Live állandó fellépője volt. Rengeteg filmben láthattuk már, ilyen például a Tök alsó, a Gyagyák a gatyában, vagy a Bajos csajok.

Figyelem! A sorsoláson csak azok vehetnek részt, aki minden állomáson helyesen válaszoltak. A válaszokon nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Rafflecopter

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
08.15. – Szembetűnő
08.18. – Deszy könyvajánlója
08.21. – Sorok között
08.24. – Olvasónapló

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *