Menu Close

Mary Balogh: Lánykérés (BTK)

Hazánkban a történelmi romantikus műfaj kedvelői több, mint 5 éve várják, hogy új Mary Balogh történetet olvashassanak magyar fordításban. A General Press kiadónak köszönhetően a Túlélők klubja sorozat 1. része, a Lánykérés végre megjelenik augusztus 22-én. A Blogturné Klub 8 napos turnéra hívja olvasóit e megjelenés örömére, értékelésekkel, extrákkal és a megszokott nyereményjátékkal.

lanykeres
Vélemény:
Amikor először láttam meg Mary Balogh nevét még egy angol nyelvű könyvtárban, nagyon megörültem, mert azt hittem, hogy  ilyen névvel talán valami magyar vonatkozású könyvet írhatott. De naív voltam és akkor még internet se volt elterjedt annyira, hogy utánanézzek, úgyhogy magamtól kellett rájönnöm, hogy nem teljesen azt kapom tőle, amit vártam. Történelmi romantikát igen, de sehol egy magyar vidék. Kicsit el is távolodtam az elmúlt években a történelmi romantikától, de tavasszal olvastam pár nagyon kedves történetet ezért úgy döntöttem, hogy magyarul is próbálkozom egy kört, úgyhogy kapóra jött a BTK 🙂
A Túlélők Klubjának 7 tagja van, akik ilyen-olyan sérüléseket szereztek a Napóleoni háborúban és végül Stanbrook herceg otthonában lábadoztak és kötöttek barátságot, s ezért rendszeresen visszatérnek és találkoznak jótevőjük otthonában. Egy ilyen alkalommal Hugo Emes, Lord Trentham egy véletlen folytán összetalálkozik a balesetet szenvedő Lady Muir-ral és a segítségére siet. Kettejük kapcsolatának kibontakozása adja a regény gerincét. Lord Trentham igazából nem nemesi származású, csak a harctéren nyújtott teljesítménye miatt kapott címet, vagyona meg családja révén eddig is volt. Most viszont már szüksége lenne feleségre, úgyhogy keres azért valakit, aki segíteni tud féltestvérének bejutni a társaságba, na meg gondoskodni kell ugye örökösről is. Vannak elképzelései, hogy milyen pár lenne ideális, de ahhoz, hogy ilyet találjon előbb saját démonaival is le kéne számolni. Lady Muir özvegy és hét éve jól eléldegél ebben az állapotban, s ő persze pont nem az a típus, akire a férfinek szüksége lenne, de vonzódnak egymáshoz, ami mindkettejüket meglepi. Mivel felnőttek és már túl vannak pár dolgon, bizonyos tekintetben kapcsolatuk gyorsan mozog, de ugyanakkor vannak aspektusai is ennek a történetnek, ami miatt meg akadályokba ütköznek.

S ebben rejlik kicsit a regény fura tempója: néhol gyors, néha szinte csigasebességbe kapcsol és legszívesebben sürgettem volna már, hogy lépjenek tovább, ez túl van tárgyalva. Úgyhogy az egyenetlen történetvezetést tudnám egyedül felhozni a könyv hibájának. Mert amúgy meg tetszett, hogy nincs benne felesleges duplacsavar meg direkt drama csak a drama kedvéért, ami néhol sablonossá teszi a történeteket.

Ha valaki a szereplő és jellem központú romantikus regényeket szereti, akkor ez az ő könyve lehet. Balogh ugyanis nagyon jól megrajzolja a főhősöket és teljesen hitelesek a gondjaik, dilemmáik. Az egész Túlélők Klubja koncepció, a háborútól sebzett, PTSD-ben is szenvedő szereplők (főleg itt), akik mind meg fogják kapni saját történetüket nagyon izgalmas indítás. Az is, ahogy Balgoh a mentális zavarokat ábrázolja a regényben, arra utal, hogy bizony sok minden már akár a 19. században is létezett, csak nem foglalkoztak vele orvosok és tudósok és nem volt rá szava, plane gyógymódja senkinek. Azt hiszem ez az egyik izgalmas vonása az ilyen típusú történelmi romantikus regényeknek, hogy időutazást tehetnek az írók és olvasók egyaránt és megnézhetik, hogy bizonyos modern dolgok, elméletek, betegségek, helyzetek miképpen lehettek kezelve vagy éppen nem kezelve anno.
Aki kedveli Mary Baloghot az korábbi sorozatok szereplőivel is találkozhat, de aki új, annak meg egész jó indítás és sorozatkezdetként is megállja a helyét. Majd mindegyik Túlélő Klubtagnak különleges történetet tartogathat a szerző, ez az alapozás legalábbis arra engedett következtetni 🙂

rating-8

 

Fülszöveg:

marybaloghlanykeresLady Muir magányosan sétálgat a tengerparton; óvatosan halad az egyenetlen földsávon, borzongva figyeli a tengert, miközben az életéről gondolkodik. Aztán egyszer csak a meredekebb utat választva elindul a falu felé, a csúszós köveken azonban kificamítja a bokáját. Ekkor váratlanul egy férfi tűnik fel az egyik szikla mögül, hogy a segítségét felajánlva Stanbrook hercegének kastélyába vigye.
Lord Trenthamet a barátai bízták meg azzal a feladattal, hogy találjon magának feleséget a tengerparton, egy hölgyet, akit rangja, vagyona és katonai hőstettei lenyűgöznek, és aki rögtön igent mondana a lánykérésre. De hiszen a part teljesen kietlen, rajta kívül csak kósza sirályok fordulnak meg erre! Most mégis itt egy karcsú, szőke asszony, aki a segítségére szorul.
Véletlen lenne, vagy a sors rendelte így, hogy az ízig-vérig lady és a nyers, szókimondó lord találkozzanak? Két – látszólag – gyökeresen eltérő életfelfogás, ízlés kerül egymással szembe, mégis, ahogy az idő telik, a két ember megismeri egymást, megismeri a másik legmélyebb vágyait, titkait, és talán arra is rádöbben, hogy minden különbözőségük dacára az a bizonyos lánykérés valóban megtörténhet.

Kiadó: General Press
Fordította: Bánki Vera
Oldal: 292
ISBN: 9789636439033
Megjelenés: 2016. augusztus 22.

Borítók- extra:

Játék:
A könyv egyik különlegessége a lánykérés, vagyis inkább annak menete és módja. Ezért a játékot is ehhez igazítjuk. A turné során minden blogon találtok majd egy-egy részletet más történelmi romantikus könyvekből. Minél többre ismertek rá, annál többször szerepel a nevetek a “kalapban”, amelyből a turné végén sorsolunk négy példányt Mary Balogh: Lánykérés című könyvéből.
Feladvány:

– Szinte hallom, ahogy gondolkodsz – jegyezte meg komolyan Varian.
– Ez csakis további bajokhoz vezethet.
– Varian…
– Próbálj meg erre gondolni! – hajtotta hátra a lány fejét Varian, és száját a lányéhoz közelítette. Esme önkéntelenül is úgy fordította a fejét, hogy közelebb kerüljön a férfihoz.
– Nem. Ha nem jössz hozzám feleségül, soha többé nem csókollak meg.
A férfi meleg lehelete az arcát csiklandozta, erős teste óvón simult hozzá. Keze annyira gyengéd volt, ahogy finoman az állát simogatta. Esme szíve vadul dobogott.
– Ez nem tisztességes, Varian – mondta remegő hangon.
– Én sosem játszom tisztességesen. Igen vagy nem?
Így hát a férfi győzött.

A Rafflecopter megfelelő helyére kérjük beírni a helyes megfejtést az írót és a könyv címét is, amelyből idéztek a bloggerek.

a Rafflecopter giveaway

 

Állomások:

08.21. Kristina blogja
08.22. Angelika blogja
08.23. Könyvvilág blog
08.24. Dreamworld
08.25. Insane Life
08.26. Olvasónapló
08.27. Szembetűnő
08.28. Deszy könyvajánlója

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *