Menu Close

Fabruár 13: Galentine’s Day

galpalMindenki tudja, hogy február 14-én Bálint napon a szerelmeseket ünnepelik szerte a világban. Viszont azt már kevesebben, hogy Leslie Knope javaslatára február 13-t sokan a Női barátságok napjának tartják, ahol a csajok egymással töltenek időt. Galentine’s Day intézményét Pawnee-ban vezette be először (igen, a Városfejlesztési Osztályon illetve a Parks and Recreaction sorozatban, s mivel nem tudom magyarul hogy fordították egyelőre az angol kifejezésnél maradok), s ennek tiszteletére gondoltam összegyűjtök pár könyvet, amelyekben fontos szerepe van a női barátságoknak. Mert azt igazán nehéz bármivel is helyettesíteni és örüljön mindenki, ha vannak körülötte olyan csajok, akikkel boldogság együtt lenni.

Anne Brashares Négyen egy gatyában sorozata pont arról szól, hogy négy lány különbözőségük ellenére mennyire jó kapcsolatot ápol egymással, hogy ott vannak a másikért és segítenek, ha arra van szükség. A lánybarátságok már a középiskolában is fontosak, hogy túléljük a kamaszkort.

A középiskola és a kamaszkor mellett esetleg külső hatások ellen is kiváló védelmet nyújt a barátság, például Árkodon egy szigorú intézményben, ahol Abigél figyelő szemei alatt Gina megtalálja az igazi társait.

Hosszan tartó barátságokról, amik gyerekkorban gyökereznek szól Rebecca Wells Vagány nők titkai és Vagány nők klubja regényei is (ugyan az utóbbi jelent meg előbb itthon, a film miatt, de az előbbivel érdemes kezdeni az olvasást). A harmadik rész magyarul nem jelent meg, de nem is olyan nagy gond, annyira nem sikerült 🙂

Az amerikai délen élő nők és a közöttük lévő erős kötelék rengeteg más regényben is megjelenik még: Fannie Flagg: Sült, zöld paradicsom, Kathryn Stockett: A segítség, Alice Walker: Kedves Jóisten, Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete de igazából talán még simán jöhet ide az Elfújta a szél is, ahol Scarlett és Melanie barátsága még ha egyikük tudomást se vesz róla roppant fontos motívuma a regénynek.

Egyik kedvenc könyvem volt még Patricia Gaffney The Saving Graces regénye, amit jól megkönnyeztem, de kevésbé sírósan hasonló motívumokkal dolgozik a Jane Austen Könyvklub is, vagy éppen a Krumplihéj Pite Irodalmi Társaság.

S ha már Jane Austen hatás, akkor ne feledkezzünk meg Bridget baráti köréről se a Bridget Jones naplójából.

 

Nektek mi a kedvenc női barátságról szóló könyvetek?

Kép forrása: http://instagram.com/hannahkbananak

 

 

1 Comment

  1. Pingback:Happy Galentine’s Day! – Dori's Corner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *