Menu Close

Roxane Gay: Bad Feminist

badfeministFeminizmus. A szó, amitől mindenki agylobbot kap. De mivel még a celebritások is foglalkoznak vele és vagy elutasítják, vagy támogatják, vagy a saját képükre formálják, ezért állandóan benne van a köztudatban. Ha nagyon akarnám, kiművelhetném magam, mert csak elég kisétálnom az irodám elé és többezer kötet közül válogathatok, ami kiokítana a témában. Tehát meg lehet közelíteni tudományosan, népszerűen és gyakorlatiasan. Én többnyire a szemlélődő nézőpont híve vagyok és olvasok a témában meg nyitott szemmel járok. Mivel alapvetően kerülöm a konfliktusokat és a feminizmusról jól kivitatkozom magam otthon az emberrel, nyilvánosan keveset beszélek róla. Ennek ellenére megegyeztünk Brigivel, aki nálam sokkal hangosabban és kerekebben tud véleményt mondani a dologról, hogy szentelünk ennek a legújabb feminizmussal foglalkozó popkulturális jelenségnek egy adást. Úgyhogy a Popkult csajok satöbbi 54. adásának a témája bizony az a csúnya, gonosz F betűs szó volt. S ez kiváló alkalmat adott arra, hogy ha már régóta az olvasandók listáján szerepel Roxane Gay Bad Feminist könyve, akkor el is olvassam. S mint kiderült, persze ott volt a társadalmi nemek gyűjteményünk polcán is, szóval kimentem, kézbe, majd a nevemre vettem a kötetet (azaz kikölcsönöztem).

Roxane Gay nevével én is 2014-ben találkoztam, amikor először az év egyik nagyon várt könyveként emlegették az esszégyűjteményét, aztán meg miután meg is jelent, a legtöbb helyen foglalkoztak vele. A csaj egyébként elképesztően termékeny, regényt, novellás kötetet már megjelentetett esszéinek nagy része pedig olvasható szerte a neten. A Bad Feminist kötet is igazából ezek gyűjteménye. Szóval ne tévesszen meg senkit a cím nem csak a feminizmusról szól és főleg nem arról, hogy hogyan lehet valaki rossz.

Roxane Gay azzal kezdi a kötetet, hogy elmondja, ő hogyan értelmezi a feminizmust, amit alkalmaz, ami szerint él, ami a világképét jelenti. Ez persze nem feltétlenül van összhangban a nagybetűsként emlegetett fogalommal. Nagyon jól alátámassza érvekkel, hogy a feminizmust, mint mozgalmat ugye emberek találták ki, irányítják, mozgatják és hát ők, mint tudjuk esendőek. Márpedig a legtöbben ha az elvárásaiknak nem felel meg egy mozgalom, akkor magát a mozgalmat tagadják meg, holott ez főleg a mozgatórugóként szereplő emberek hibája inkább. S a feminizmus esetében is főleg a leghangosabb legprovokatívabb hangokra figyelünk csak, pedig a feminizmus jóval több és kevesebb mint az amit éppen aktuális populáris médiában kiáltanak ki azzá. Gay tehát elismeri, hogy esendő ember és nem is annyira olvasott, ami a feminista diskurzust ismeri, neki a legfontosabb, hogy egyenlőség legyen nők és férfiak között és mindenki dönthessen saját magáról, a testéről az életéről, nemtől függetlenül.
Ilyen alaptétellel indítja a könyvét Gay, aztán van benne szó mindenféléről és igazából maga a feminisita kritika nem is nagyon jön elő benne többé. Mármint hogy magát a feminizmust kritizálná vagy arról írna hosszasan. Az esszék nagy része a popkutlurával foglalkozik, tévésorozatokat, könyveket, jelenségeket elemez. Természetesen Gay rossz feminista, haiti származású nézőpontján szűrve. Néhánynál hevesen bólogattam, hogy mennyire jól meg tudja fogalmazni, mi nem tetszett nekem se például a Csajokban, van amikor nem mond semmi újat (tudjuk, hogy a Szürke 50 árnyalata az abúzust isteníti), s van amikor olyan dolgokról beszél, amiket nem is ismerek (pl. jó pár regény) vagy egyáltalán nem érdekel (a reality tv semmilyen formáját nem bírom befogadni). Aztán ott vannak a személyesebb esszéi, vagy amikor a nemi erőszak kultúrájáról ír, na azok meg eléggé megtépázzák az ember szívét.

Általánosságban Gay kötete egy nagy mix. Vannak benne kiváló részek (külön szerettem a hogyan legyünk barátnők-et), esszék és elgondolkodtató meglátások. Viszont eléggé egyenetlen maga a színvonal és a kötet nincs igazán felfűzve valami jó koncepcióra. A Bad Feminist nyitás és zárás meg pár esszén kívül így a cím nem kicsit félrevezető (mondhatni hatásvadász).  Ami mindenképp Gay javára írható, hogy nagyon hozzáférhető a stílusa. Nem kell akadémiai angol tudás és többkötetes szótár ahhoz, hogy megértsük amiről, s ahogy ír. A hangja pedig nagyon személyes és nagyon magával ragadó, vele érezünk mikor dühös, felháborodott, kétségbeesett és szomorú. Még akkor is jó olvasni, amikor a Scrabble-hez fűződő szenvedélyéről ír és kiderül, hogy mekkora versenyszellem tombol benne.

Alapvetően örülök, hogy megismerkedhettem egy rossz feministával.

Roxane Gay nagyon aktív twitteren, és sok írása elérhető a honlapjáról meg tumblr oldaláról is, ha valaki szeretne megismerkedni vele. Idén jön egy újabb regénye, ami az érdekel rubrikába került.

 

Kiadó: Corsair
Megjelenés: 2014
Terjedelem: 320 p.
ISBN: 9781472119735
Honnan: Könyvtárból

rating-7

 

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *