Menu Close

Noelle Stevenson: Nimona

InstanimonaJobban ismerem a képregény filmeket, mint az alapanyagokat. Nem is vagyok különösebben otthonos a témában, persze annak idején én is szerettem a nagymamám sógorához járni, aki nagy rejtvényfejtő volt és végigolvasni a Fülesben megjelent sztorikat, vagy lesni a képregényeket az ifjúságnak szóló újságokban stb. igen, ez még akkor volt, amikor nehéz volt ilyet találni és kutatni kellett utánuk. De aztán meggyőztem magamat, hogy igazi képregény rajongónak lenni hatalmas elkötelezettség és ebben még Kevin Smith korai filmjei is segítettek, úgyhogy csak távolról szemléltem a dolgot. Meg persze az se segített, hogy míg külföldön a kép- és grafikus regények kultstátuszból elismert műfajjá nőtték ki magukat és hatalmas népszerűségnek örvendenek (lásd még: képregényfilmek) addig itthon elég nehéz volt hozzáférni jó minőségű és rendszeres cucchoz. Persze aztán jött az internet és minden megváltozott. Jómagam is ismerkedtem alapnak számító kiadványokkal (pl. Watchmen, Sandman) de itthon még mindig nyögve-nyelősen megy a korrekt, minőségi kiadás. Igen, még Gaiman-t se lehetett így eladni, naná, hogy abbahagyták a Sandman-t amiért nagyon tudok haragudni.

Na de a képregények most már mindenütt ott vannak, sőt a weben én is követek párat, és nem képregényes, geek oldalakon is szembejönnek az ajánlók, így figyeltem fel a Nimonára. Ami webes képregénysorozatként indult, hatalmas siker volt, úgyhogy könyv is lett belőle a webről pedig lekerült, de azért még az első három fejezetet meg lehet ott is nézni (a kötetben megjelent panelek egy frissítésen azért úgy látom átmentek). A Nimona szerzője Noelle Stevenson azóta benne van egy másik népszerű képregényfolyam a Lumberjanes gárdájában is (aminek már eladták a filmes jogait), úgyhogy beadtam a derekam és megrendeltem a kötetet a Bookdepository-ról és nem bántam meg.

Egy szép napon Nimona bekopogtat a föld legnagyobb gonosza, Lord Ballister Blackheart ajtaján és kijelenti, hogy mostantól ő a szárnysegédje. Blackheart először tiltakozik, de aztán belátja, hogy van potenciál az alakváltó lányban, s hamarosan együtt dolgoznak ki terveket, hogy bebizonyítsák, Sir Ambrosius Goldenloin és haverjai a Rendészeti és Hősiességi Intézetnél nem is annyira viselkednek hősként, mint ahogy azt a nép elvárná tőlük. Csakhogy Nimona igazi vadóc és kiszámíthatatlan és nem szabad alábecsülni a sötét oldalát, úgyhogy hamarosan minden fenekestül felfordul és lesz sor kerül a fülszövegben emlegetett felkiáltójeles dolgokra (Ellenségek! Sárkányok! Tudomány! Szimbolizmus!) továbbá káoszra.

Nimona tényleg szuper egy történet és az ember el se hinné mennyi minden van benne. Fejtetőre állítja a megszokott elképzeléseket jóról és rosszról, nem mindenki az természetesen aminek látszik, s bebizonyítja, hogy a gonosz nem a külsőségekben rejlik és hogy nem attól lesz valaki szeretni való, mert tökéletes. Na és persze a legfőképpen a karakterek azok, amitől működik az egész, kezdve Nimonával. Aki általában nem az a fajta főhős, akiért szurkolni szoktunk, hiszen gonosz és gyilkos hajlamú, de ahogy Blackheart is megjegyzi, az ember hozzászokik idővel  a punkságához. Kívülálló és magányos, mint a negatívnak beállított szereplők általában, de a stílusa lehengerlő és még akkor is megértjük, amikor dühében tényleg előtör belőle a szörnyeteg. Blackheart és Nimona duója a zsarufilmek párosaira emlékeztet, itt a “főgonosz” igazából a komolyabb és egyenesebb, míg a lány a kiszámíthatatlan és impulzív tagja a csapatnak.

nimona2

Nimona a kívülállóssággal is foglalkozik, az LGBT karakterek mellett a testtudattal, s mindezt úgy, hogy nincs ez külön lebetűzve. De nézzük csak meg a rajzokat, egyértelmű, hogy a lány kövér, ám ez sehol se számít fontosnak, ráadásul mint alakváltó, bármilyen külsőt felvehetne, de ő ezt a gömbölyded tinit választotta és ezzel együtt tud szereplője lenni egy izgalmas kalandnak. Ugyanennyire természetes velejárója a történetnek az LGBT szereplők és viselkedésük is. S ez is pont az a tulajdonsága Stevenson sztorijának, ami csak később, visszalapozva, átgondolva az olvasottakat tűnt fel, és zártam külön ezért is a szívembe ezt a kötetet.

Nimona tehát bekopogott hozzám is, jött, látott, rombolt és győzött. Úgyhogy  csak ajánlani tudom ezt a fura, különleges, humorral és hatalmas szívvel teli történetet.

Kiadó: Harper Teen
Megjelenés: 2015
Terjedelem: 272 p.
ISBN: 9780062278227
Honnan: Vásárlás, Saját példány,

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *