Menu Close

GoodReads Choice Awards 2016

gr2016Amerikában már novemberben elkezdik kinyomni az év legjobb könyvei listáit, s persze, hogy a közösségi olvasást propagáló GoodReads élen jár ebben. Bár számomra is kicsit fura, hogy elindul a jelölőkör november első hetében és már fent vannak rajta olyan könyvek, amelyek csak november második felében fognak megjelenni.  De az első hét még csak amikre lehet szavazni illetve mivel ez még csak a beszavazósdi bekerülhetnek rá olyan kötetek is, amiket a Goodreads saját algoritmusa nem válogatott be. Mert elvileg a jelölést géppel csinálják és nem emberekkel, az olvasók csak később rúgnak labdába, a szavazásnál. Szóval november elején lehetett kedvenc  2016-os könyvekre szavazni, aztán a legtöbb szavazatot kapottból lehetett a második héten válogatni, hogy ki jut tovább és most két hétig van a döntő. Egyébként itt szokott aztán befigyelni, hogy a GR használói vajon értik-e a versenyt, ugyanis az első héten még bármelyik adott évben megjelent kötet játszhat, ezt nem szabad elfelejteni, azaz titkos befutók is lehetnek, amelyek az első MI (mesterséges intelligencia) merítésbe nem kerültek bele.

Ahogy azt már az előző években is tettem, elmagyarázom, hogy mire és miért szavaztam. Idén több kategóriában is van, amit olvastam, még ha nem is feltétlenül ezekre adtam le a voksomat 🙂

grchoice

Legjobb regény: Idén egyértelmű, hogy az Eligiblere voksolok, nagyon örültök, hogy beszavazták és be is került a végleges listába, mert hiába volt körülötte sok bruhaha, nekem nagyon bejött ez a Büszkeség és Balítélet feldolgozás, mert a szerző nem félt tényleg hozzányúlni az alaphoz és igazítani, ahol kellet. Egyébként a jelöltek közül talán még a The Nest, amiről hallottam annyi jót, hogy ha megjelenik magyarul elolvasnám.

allthemissinggirlsLegjobb rejtély és trhiller: idén meglepő módon még ebből a kategóriából is olvastam, méghozzá Megan Miranda könyvét, ami meg is jelent azóta magyarul az Agave kiadásában. Biztos, hogy Stephen King fog nyerni, viszont nagyon izgalmas, hogy immár ebben a kategóriában átvették a nők a vezetést és csak 1-1 olyan regény van a döntősök között, amelynek a címe tartalmazza a girls illetve woman szavakat.

Legjobb történelmi regény: ezek közül semmit se olvastam, viszont rengeteg jót hallottam Colson Whitehead: Underground railroad-járól, úgyhogy szívesen elolvasnám, ha valaki megjelentetné magyarul. S mivel ennek akkor van nagyobb esélye, ha kategóriagyőztes lesz, ezért mindenképp rá esett a választásom. Egyébként gyanúsan kevés történelmi regény fordult meg az elmúlt években a kezemben.

A legjobb fantasy: Nos konkrétan ebből a kategóriából se olvastam egyik könyvet se, viszont több sorozatból is az első kötetet igen és nagyon bejött mind Ilona Andrews Kat Daniels-e, mind Anne Bishop Mások sorozata és még mindig fáj a szívem, hogy Patricia Briggs itthon nagyon rossz fogadtatásra talált. Most azért Bishopra voksoltam, mert nagyon remélem, hogy a Vörös betűkkel folytatása kijön, illetve mert erre a sorozatra végig mindenki csak jókat mondott.

Legjobb romantikus regény: Végre nem NA könyvekkel van tele! Természetesen Nora Roberts-re adom a voksomat, bár az Obsessiont el tudtam volna képzelni mondjuk a rejtély és thriller kategóriában is. (Megszállottság címen már magyarul is olvasható) Erős második lenne nálam a The Hating Game, amit elkezdtem és nagyon üdítő a stílusa, tele van pörgős párbeszédekkel és az ellenségből szeretők séma buktatóit eddig sikeresen elkerülték.

A legjobb sci-fi: Nos megint egy kategória, amiben nem vagyok járatos, de mivel akiket kedvelek és követek innen elég sokat lehúztak, a voksomat arra a Vérvonalra adom, amely Leia Organáról szól és amelynek magyar megjelenésére már hónapok óta várok.

Legjobb horror: nos ez se az a kategória, amiben különösebben otthonosan mozgok. Viszont mivel nagyon bejött a Kiéhezettek és úgy tűnik M.R. Carey második könyve is hozta az első színvonalát, hát a Fellside kapta a szavazatom. Még Joe Hill-en gondolkodtam, mert a Fireman igazából olyan történetnek tűnik, ami esetleg engem is érdekelne (azaz nem tömény horror:)

Amy Schumer: The Girl with the Lower Back TattooLegjobb humoros könyv: Nos megint ez a kategória, ahol nehezen tudtam választani. Ja és itt van például Anna Kendrick könyve is, ami csak ma, november 15-én jelenik meg hivatalosan, szóval éppen csak befért a kiírás szerint, mégis bekerült a célegyenesbe, holott tuti kevesebben olvashatták, mint Amy Schumert. Ugyan nem olvastam, de mindenképp érdekel Jessica Williams és Mara Wilson (tudjátok, ő volt a filmben Matilda) esszégyűjteménye, ső anno nagyon bírtam Norm MacDonaldot és a stílusát is, de hát Amyt olvastam (vagyis hallgattam), úgyhogy rá kell adnom a voksot. Hátha őt is elhozzák hozzánk, legalábbis színpadon kíváncsi lennék rá.

Legjobb ismeretterjesztő: Ó hát itt nehéz a dolog, mert ugye imádtam Neil Gaiman esszéit, de ott van a Hamilton, a musicalről szóló kötet is és a The Geek Feminist Revolution is eléggé jó témákal foglalkozik. De az olvasásról, fikcióról írott dolgai meg egyáltalán maga miatt maradok a Kilátás az erkélyről-nél (ez a magyar címe a kötetnek)

Legjobb önéletrajz: Nos itt két könyv között ingadoztam, Jennifer Weiner memoirja és Bruce Springsteen kötete között. Természetesen a Boss nyert. Bár ha valaki lefordítaná a Lab Girl-t is, azt megköszönném állítólag marha érdekesen ír Hope Jahren.

Legjobb történelem és életrajz: No hát ez az a kategória, amelyiknek a jelöltjei nagyon ritkán jutnak el hozzánk. Mindenesetre én Rebecca Traister All the Single Ladies könyvére, ami a szingliséget tudományos igényességgel térképezi fel, kíváncsi lennék.

Tudomány és technológia: Randall Munroe persze a befutó, mert róla és munkásságáról már hallottam és a Mi lenne ha? nagy kedvenc itthon is.

Legjobb szakácskönyv: az itteni trendek (skinny és raw) hamarosan hozzánk is befutnak. Az én voksomat persze a Bob’s Burger hambi könyve kapja. Mert abban van hús 🙂

felnonikiabranditoLegjobb képregény és grafikus regény: itt végre van jelöltem akit ismerek is Sarah Andersen, bár azt hiszem az ő könyve azért kicsit más kategória, mint a Lumberjanes (tavaly nálam ők voltak a befutók) és a Ms. Marvel.

Legjobb költészet: na a totál sötétben tapogatózás esete. Alicia Cook: Stuff I’ve been feeling lately-je azért kapta a voksomat, mert szimpatikus ez a track-list szerű összeállítás.

Legjobb elsőkönyves: végre megint nem csak YA/NA szerzők vannak a jelöltek között. Leginkább Brit Bennett: The Mothers című könyvét szeretném olvasni ezek közül, szóval hajrá, hátha kiadják itthon is.

Legjobb ifjúsági regény: bár úgy érzem az elmúlt években sok ifjúsági regényt olvastam, a jelöltek közt most nincs egy se, ami megfordult volna a kezem között. Bár a Study in Charlotte nagyon izgalmasnak tűnik (Sherlock Holmes átirat, nem csak fiataloknak, de lány szereplőkkel!!!), úgyhogy hopp, kapott egy szavazatot.

Legjobb ifjúsági regény: Leigh Bardugo Grisha sorozata nem érdekelt annyira, hogy el is olvassam, de ez a két részes Six of Crows, ami egy bandáról és az általuk végrehajtott szélhámosságról szól, fantasy köntösben nagyon ígéretesnek tűnik. Úgyhogy a duológia második kötete, a Crooked Kingdom felszavazódott.

Legjobb gyermek- és ifjúsági regény (MG): mivel eddig mindig Chris Colferre szavaztam és bejött, hogy kiadták magyarul, karácsonyra a Mr. Lemoncello Könyvtárának első részét is ígérik, ezért marad Tahereh Mafi: Furthermore-ja ami a neten látott képek alapján valami gyönyörű kötet, ráadásul a szerző Ransom Riggs felesége, s együtt is találnak ki szuper dolgokat.

Képeskönyvek: Ó hát ezek közül kábé bármelyiket szívesen lapozgatnám, de természetesen a könyvmoly énem miatt A Child of Book kapta a szavazatot. Elvégre a könyvekről, olvasásról szól.

Majd meglátjuk, mennyire egyezik az ízlésem, meg a tippjeim a GR felhasználókéval.

Ti szavaztok? Kire és miért?:)

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *