Menu Close

Idén is magyarázom a szavazatom

GRChoice2015Oké, akkor ebből is lehet sorozatot csinálni, de nem kell izgulni, mert Goodreads Choice Awards szavazás csak évente egyszer van. Viszont mivel most, amikor megkezdődött az egész előszavazósdi és visszanéztem a tavalyi bejegyzésemre, elhatároztam, hogy idén is fogok írni hasonlót. Mert bár tudom, hogy a GR-en sok lúd disznót győz alapon a legnagyobb rajongói táborral rendelkező könyvek nyernek, szóval nem annyira mérvadó, azért mégis jó látni a jelöltek sokszínűségét és örülni, ha az általam mondjuk az első körben jelölt könyv, ami még az ajánlottak között se volt bekerül a döntősök közé.

A GoodReads szavazás három fordulós, amúgy: először van az ajánló kör, akkor bármilyen, az adott évben (idén értelemszerűen 2015-ben) megjelent kötetre lehet szavazni, nem csak azokra, amik feljönnek a szavazólapon, mert azok a népszerűek, a GR által választottak, az olvasási és értékelési adatokat figyelembe véve, hanem bármit jelölhetsz, kategóriánként egyet. Aztán jön az elődöntő, ahol már beszavazott könyvek is bekerülnek a top 15 könyv közé. A döntő körben pedig kategóriánként már csak 10 könyvből lehet választani.

Idén én a következőkre szavaztam:

Legjobb regény: Nos ebből a kategóriából semmit se olvastam,  három jelöltem azért lett volna: Harper Lee regényével kapcsolatban ambivalensek az érzéseim, románc bloggerek körében nagyon jókat hallottam a Royal We-ről (ami akár Kate Middleton fanfictionnek is felfogható), viszont  A nagymamám azt üzeni, bocs megjelent magyarul is és sokan szerették, szóval maradt ez.

Legjobb rejtély és thriller: Tavaly valahogy sokkal szélesebb és érdekesebb volt a jelöltek palettája, de mivel idén megint volt kellemes élményem J.D. Robb-bal kapcsolatban, s mivel ez is megjelent magyarul, maradtam a Halálos Rögeszménél.

Legjobb történelmi regény: Mivel tavaly legalább az bejött, hogy az Alice Hoffman regény, amire szavaztam megjelent magyarul is (Gyönyörű titkok múzeuma) most is maradtam nála és a Marriage of Opposites kapta a szavazatot. A kategória érdekessége számomra, hogy mindegyik jelölt női író.

Legjobb Fantasy: Ez megint az a kategória, ahova volt jelöltem, idei olvasás, de nem került be, viszont még mindig úgy várom, hogy Robin Hobb sorozata folytatódjon magyarul, úgyhogy már csak nosztalgiából is a Fool’s Quest kapta a voksomat.

Legjobb Romantikus regény: Na jó, most úgy látom, kicsit jobban összeszedték magukat az emberek és tényleg romantikus regényeket jelölgettek, bár még így is kevés közöttük az, amit én igazán szeretek. Úgyhogy szintén maradtam a klasszikus vonulatnál és Sarah MacLean regénye, amiben álruhás hölgy van jött be leginkább leírásra.

nightvaleLegjobb Sci-fi: Na kivételesen teljesen tudatosan választottam a Welcome to Night Vale-t, ugyanis a könyv egy podcast alapján készült.  Úgyhogy most már nem csak blogokból, de podcatokból is lehet könyv! Mondjuk maga a podcast is érdekes és érdemes az elejétől hallgatni, a könyv meg úgy tűnik teljesen új történettel rukkol elő. Határozottan szeretnék megismerkedni vele.

Legjobb horror: Nos, ez még mindig ismeretlen terület, úgyhogy maradtam valakinél, akit már ismerek: Seth Grahame Smith (igen, ő az, aki zombikat vitt Netherfield-be és Lincoln fejszéjét is öldöklésre fogta) folytatja a történelmi amerikai vámpírok sorozatot, s úgy tűnik a The Last American Vampire jól sikerült. Plusz ez olyan horrornak tűnik, amit még én is el tudnék olvasni.

Legjobb humoros könyv: Nos, itt volt a legnehezebb választani, mert egy csomó jelölt fent van a kívánságlistámon (Mindy Kaling, Felicia Day, Brittany Gibbons, Jenny Lawson), de azért mégis a Fangirl guide to the Galaxy-t választottam mert az tényleg nekem szól és mert azt tényleg már átfutottam a nyáron egyszer és azóta várja, hogy írjak róla… Plusz Sam Maggs is bloggerként indult 🙂 S ez megint olyan kategória, ahol jó arányban vannak a nők, méghogy a csajok nem értenek a humorhoz!

Legjobb ismeretterjesztő: Itt egyértelműen Aziz Ansarira esett a választás. Városfejlesztési osztály meg az új sorozata (Master of None) is menő, szóval ha ő valamihez a nevét adja az jöhet.

Legjobb önéletrajz: Itt most csak vaktában lőttem, s akkor már olyat, ami magyarul is megjelent, így választottam ki Hyeonseo Lee történetét, A lány hét névvelt.

Legjobb történelem és életrajz: Pioneer Girl: The Annotated Autobiography – Laura Ingalls Wilder írt önéletrajzot, ennek a kiegészítése, Pamela Smith Hill által megszerkesztett és annotált változata ez a kötet és még ha nem is voltam feltétlenül Farm ahol élünk rajongó,

Tudomány és technológia: Új kategória, tavaly ezen a helyen az üzleti könyvek voltak, de ez talán jobb és szélesebb körből lehet válogatni már ami a jelölteket is illeti. Természetesen a Forensicsre szavaztam, amit az amúgy krimiíró Val McDermid állított össze és bizony kicsit valóságosabban mutatja meg, hogy mikről beszélnek velünk a halottak, mint bármely CSI.

Legjobb szakácskönyv: Itt mindig főleg a trendeket lehet megfigyelni, hogy mégis mi a menő. Most mindenképpen a vegán, vega és természetes anyagokból készülő kaják. S persze én inkább az It was me All Along című kötetet választottam, amit megint csak egy gasztro blogger írt ambivalens kapcsolatáról a kajával, a testével és hogy oldotta meg mindezt.

Legjobb Képregény és Grafikus regény: Itt megint csak tapogatóztam, mert nem igazán olvasok képregényeket, viszont megint tetszett, hogy sok női író volt, és női téma a jelöltek között, holott ez tipikusan pasikategóriának számít. Úgyhogy a szavazatomat több általam követett blogon kiváló kritikákat kapó Lumberjanes nyerte meg.

Legjobb verseskötet: Míg korábban a poétika jelöltjei is teljesen idegenek voltak számomra, ez idén nem fordulhatott elő, ugyanis az elképesztő Pop Sonnets-et már a tumblren is nézegettem. Erik Didriksen ugyanis popdalokat dolgoz fel Shakespeare szonettek formában és egyrészt roppant vicces, másrészt marha ötletes és alapos munka.

Legjobb elsőkönyves: Mivel majdnem az összes többi ifjúsági regény és hatalmas rajongótábora van, a legesélytelenebbre szavaztam, egy fiatalabbaknak szólóra, a Serafina and the Black Cloak-ra.

Naomi Novik: UprootedLegjobb ifjúsági regény: Na végre egy kategória, ahol biztosra mehettem, mert nekem idén nagyon bejött Sophie Kinsella első ya próbálkozása és betegség megmutatásban, kezelésben és vonzatokban ezerszer jobb volt, mint Jennifer Niven regénye, például. Ráadásul most már magyarul is olvasható Hová lett Audrey? címen, ajánlom is nagyon.

Legjobb ifjúsági fantasy: Ismét egy tuti kategória jelöltem van, amit olvastam és 10 pontosra értékeltem. Igazából szerintem az Uprooted simán fantasy, nem ifjúsági, de örülök, hogy valamelyik kategóriában lehet rá szavazni, ugyanis Naomi Novik könyve egyszerűen tökéletes volt.

Legjobb Gyermek- és ifjúsági regény (MG): Idén ismét Chris Colferre adtam a voksomat. Elvileg a regényei kiadási jogát megvette a Könyvmolyképző, úgyhogy várható a Land of Stories sorozat magyarul is. Akkor legalább megvehetem a srácaimnak illetve nem kell Brigitől kölcsönkérnem.

Legjobb képeskönyv: A kicsiknek szóló köteteket itthon szinte nem ismerjük. De azért a mackóra szavaztam, akiből a Százholdas pagony lakója lett.

Ti veszitek a fáradtságot a szavazásra? Szerintem jó móka és elnézve a tavalyi listámat meg a nyerteseket, nem is lőttem annyira mellé, persze ahol nem a tutira mentem, ott nem de azért 5 kategóriagyőztesem így is lett.

4 Comments

  1. Dóri

    Több kategóriában ugyanazokra szavaztam, mint te 🙂 kíváncsian várom mi jelenik meg magyarul ezek közül és az érdekesebbeket meg feltettem a várólistámra is.

    • Lobo

      Majd megint visszanézem, hogy mégis mit sikerült “eltalálnom” 🙂 Úgy látom, hogy azért a kategória győztesek többnyire meg szoktak jelenni magyarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *