Menu Close

Sophie Kinsella: Finding Audrey

findingaudreySzeretem Sophie Kinsella stílusát és történeteit, ő igazából sikeres túlélője szerintem a chick-lit robbanásnak, s bár az utolsó két részét a Boltkóros sorozatának még nem olvastam el (bár beszerezni azért beszereztem, támogatva az írónőt), nekem a tavaly előtti regénye, a Mézeshetek is bejött. Úgyhogy örültem, amikor kiderül, megint újabb könyve van, bár kicsit elbizonytalanodtam, amikor kiderült, hogy YA, de azért kértem belőle recire. S hát azt kell mondanom, hogy Kinsella ifjúsági regényt is pöpecül ír.

Audrey ugyan fiatalabb, mint általában a YA regények hősnői, hiszen 14 éves és volt valami törés az életében, amiről nem beszél és nem is ez a lényeg, hanem az, hogy most éppen otthon van és szorongásos-depressziós zavarokkal küzd. Jár kezelésre és a családja szerencsére mellette áll, s támogatja, próbál segíteni neki, a maguk módján kezelik a helyzetet. A legnagyszerűbb az egészben, hogy tényleg végig az van, hogy Audrey-t nagyon szeretik, a szülei, a testvérei és minden cselekedetük innen ered. Persze nem minden tettük a legjobb, a leghelyesebb, de pont ez a nagyszerű, hogy ők ennyire összetartóak. Meg nagyon valóságos az egész. Ahogy Audrey bemutatja a családját, arról nekem folyamatosan az jutott eszembe, hogy jé, de hát a mi családunk is ilyen, vagy legalábbis hasonló, hogy kicsit szétszórt, hogy a szülők megpróbálják a legjobbat, de mennyire nehéz a kamaszokkal. Meg egyáltalán hogyan álljunk a számítógépes játékok problémájához, hiszen ez egy teljesen új keletű dolog. Ugyanis miközben Audrey próbál kilépni  a kagylóhéjából és felkészülni a jövőre, amikor ismét iskolába és emberek közé kell mennie, ott van a bátyja, Frank, aki egy online szerepjáték rabja lett és az édesanyjuk mindenféle, a Daily Mailből szedett praktikákkal próbál meg hatni rá. S ez persze rengeteg konfliktushoz és félreértéshez vezet, amelyek egy része vicces, más meg fájdalmasan érthető.

Közben Audrey igyekszik a háttérben maradni, hamarosan több oldalról is lökést kap, hogy mozduljon és jusson előre. Először is megismerkedik Frank új barátjával, Linus-szal, aki érdeklődést mutat iránta és együtt nagyon aranyosan és finoman tapogatózva ismerkednek egymással és tologatják ki Audrey határait.

Kinsella nagyon jól megragadja Audreyt, aki persze a narrátorunk és az ő szemén keresztül látjuk az eseményeket, illetve van benne egy nagyon ügyesen becsempészett külső nézőpont is, hogy valamennyire távolságba kerüljenek a dolgok. Szokás szerint a humor néhol hangos kacagásra ingerelt, de ugyanúgy megvolt a szemem sarkában elmorzsolt könnycsepp is. Egyszerűen semmi se volt rosszkor és rossz helyen. Szerettem Audreyt a nehézségei annyira valóságosan voltak leírva, hogy egy pillanatra se kételkedtem abban, ilyen egy szorongásos depresszió, a tünetei és a gyógyítása is tökéletesen érthető és elfogadható. Továbbá az is, hogy egy regény íve alatt nem oldódik meg minden, mert vannak olyan dolgok, amikhez idő kell. Tényleg és vannak jobb napok, meg rosszabbak de amíg előre halad az ember a jobb napokból mindig több lesz, főleg ha az a cél, hogy csak azok legyenek.

Amennyire azt éreztem, hogy a betegség rész az All the Bright Places című regényben nagyon elnagyolt és hiteltelen volt, itt egyből az jött le, hogy mennyire érthető és valósághű az egész, nincs semmi púder, hanem megtapasztalhatjuk Audrey-val a sötét pillanatokat ugyanúgy, mint a könnyebb dolgokat. Olyan fajta könyvnek tűnik, ami hasonlóan szorongásokkal küzdő fiataloknak segíthet, mert megmutatja, hogy igen, nehéz, de van esély és érdemes tovább küzdeni azért, hogy végre ismét úgy érezzük, urai lehetünk a helyzetnek, az életünknek, mert visszaszerezzük a gyeplőt. Kinsella nagyon profin nyúlt a témához, megfelelően adagolta a humort, a komolyságot és végül egy igazán elgondolkodtató, érzékeny ifjúsági regényt írt.
Kiadó: Doubleday Childrens
Megjelenés: 2015 június9
Terjedelem: 288 p.
ISBN: 9780857534583
Honnan: Netgalley, Recenziós e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *