Menu Close

Magyarázom a szavazatom

GRChoiceAz angolszászoknál az a divat, hogy már november elején elkezdik megjelentetni a Best of  listákat. De nem csak a magazinok, hanem mindenféle oldalak is. Például az amazon már  összeállította, hogy mik voltak a legjobbak szerintük 2014-ben. Kedvencem egyébként az EarlyWorld összefoglalása, ők táblázatban vezetik, hogy melyik könyv milyen oldalak, napilapok, szakfolyóiratok stb. év végi Best of listáján szerepel. Csak jobb oldalt kell lemenni kicsit és ott van egyrészt linkek a best of listákhoz, másrészt a táblázatok is. De mit mondjak, az EarlyWorld-öt főleg könyvtárosok szerkesztik.

Az online népszerűségi listát minden évben persze a GoodReads szállítja, s itt megvan az embernek az illúziója, hogy szavaz rá, tehát beleszólása van a dolgokba (hahha, tisztán, mint a politikában, nem?:) De a GoodReads közönsége persze főleg fiatalokból áll, éppen ezért néha csak vonogatom a szememet, hogy mégis milyen címek kerültek be a kategóriákba. Idén is azonban szépen végigmentem és minden körben szavaztam, meg ajánlottam. Sőt, az egyik általam is javasolt könyv bekerült a végső listába.

Jómagam a következő könyvekre szavaztam egyes kategóriákban, idén a Good Reads Choice Awards-on, s el is mondom, hogy miért.

Gabrielle Zevin: The Storied Life of A.J. FikryLegjobb regény: Természetesen Gabrielle Zevine: The Storied Life of A.J. Fikry, azaz Egy könyvmoly regényes élete című könyve. De ezt nagyon nem is kell magyarázni, csak ismét belinkelem a saját bejegyzésemet:)

Legjobb rejtély és thriller: Tana French: The Secret Place – az az igazság, hogy Tana French nevével és könyveivel már régóta szemezek, el kéne legalább egyet olvasni közülük. Elvégre magyarul is megjelent jó pár. Tudom is, hogy párszor próbálkoztam kivenni a könyvtárból, de mindig a legelsővel akartam kezdeni és az sose volt bent, amikor kerestem. Ráadásul erről csak jókat hallottam, a többiről meg vagy semmit, vagy sorozatok sokadik részei (igen, még J.D. Robb és Evanovich is már lassan a meh kategória) és direkt nem akartam Robert Galbraith-ra szavazni, mert azért bennem van, hogy akkor már inkább a tuti ellen megyek.

Legjobb történelmi regény: Alice Hoffmann: The Museum of Extraordinary Things mert Alice Hoffmann és miért ne legyen jó neki, ha már nekünk annyira nem jó, mert kevés regénye olvasható magyarul.

Legjobb Fantasy: Már megint mindegyik sorozat és van ami érdekelne belőle, de pl. a csajosakat én nem ide tettem volna, nálam az ilyen kategóriák a klasszikus fantasyt jelentik, nem az UF-et, amibe ezek többsége kerülne, inkább külön kellett volna arra is egy kategória. Mindenesetre Lev Grossman mellé tettem le a voksomat, mert a Hármas könyvelésben ajánlgatják őt rendszerint a fiúk, úgyhogy jó lenne, ha már lefordítaná valaki a Magician trilógiát, aminek az utolsó része ez a The Magician’s Land

Legjobb Romantikus regény: Na ez az a kategória, amit évek óta nem tudok hova tenni, mármint a válogatás, már eleve az ajánlások is nagyon messze voltak az általam ide soroltaktól. Mintha fogalmuk se lenne arról, hogy mégis mi fán terem a romantikus regény mint kategória. Szinte nem is szerepel rajta olyan romantikus regény, amilyennel én az általam követett románc oldalakról ismerek. Nalini Singh vagy Ward például UF/paranormális romantikus, azt megint máshova kéne tenni. Úgyhogy az egyetlen általam is ismert névél maradtam hát, Diana Gabaldon: Written in My Own Heart’s Blood kapta a voksomat.

Legjobb Sci-fi: na ez a kategória, amiben a nálam okosabbakra hallgatok, s mivel mostanában itthon is A marsiról van szó, meg hát forog belőle a film, Matt Damon talán ott volt tüntetni is, Andy Weir regénye kapott tőlem egy voksot.

Legjobb horror: na ezt a kategóriát nem szoktam olvasni, még ha hallok is a benne szereplő könyvekről. Viszont meglepett, hogy M.R. Carey: The Girl with All the Gifts ide került, azt hittem az valami mágikus realisztikus YA és még rajta is volt a listámon, mint könyv, ami érdeklődésre tart számot. Most ez a horror jelző persze kicsit elbizonytalanodott, ennek ellenére azért a szavazatom neki számolhatják.

Amy Poehler: Yes PleaseLegjobb humoros könyv: Amy Poehler: Yes Please. Egyértelmű. Amy könyvét régóta vártam, sőt ez volt amit a jelölő körben ajánlottam is, talán még az életrajzok közé is, nem csak a humorhoz. Egyébként épp ez a hangoskönyvem jelenleg és azt kell mondanom, hogy bár csak azért kezdtem ismerkedni vele, mert ugye Tina Feyjel öribarik, de nagyon kellemesen csalódtam. Ő is zseniálisan sokoldalú és tudja a dörgést.

Legjobb ismeretterjesztő: Ebből a kategóriából azért Roxane Gay: Bad Feminist című esszéire esett a választásom, mert a csajtól olvastam már egy csomó cikket. Hihetetlenül jól és rengeteget ír. A neten és most már nyomtatásban is mindenfelé megtalálható.

Legjobb önéletrajz: Mivel itt már nincs Amy, maradtam Cary Elwes: As You Wish című könyvénél, ami szintén kívánságlistás nálam. Hiszen arról szól, milyen volt forgatni huszonévesen A herceg menyasszonyát, ami az egyike a legklasszabb fantasy könyveknek és filmeknek. Mert az eredeti regény is roppant szórakoztató a film pedig egyszerűen mesés.

Legjobb életrajz: Karen Abbott: Liar, Temptress, Soldier, Spy: Four Women Undercover in the Civil War – milyen klassz lehet ez a könyv, ami négy nőről szól, akik az amerikai polgárháborúban kémkedtek meg hasonlók. Tuti elolvasnám ha megjelenne magyarul:) Végig erre a kötetre szavaztam, mert amúgy semmit nem ismerek a kategóriából (na jó Joss Whedont igen).

Üzleti könyvek: #Girlboss naná, hogy az egyetlen olyan könyv kapta a szavazatom, amit csaj írt és női főnökösködésről szól.

Legjobb szakácskönyv: Úgy látom már nem trendi annyira a szép képes könyveket különlegesnek tartani, mert olyat bárki tud csinálni, csak jó fotós kell. Inkább a kajáról is elméleteket gyártanak, meg értekeznek. Mindenesetre a kötet, mely szerint az elégetett pirítósnak is van értéke megkapta a voksomat: Burnt Toast Makes You Sing Good: A Memoir of Food and Love from an American Midwest Family

Legjobb Képregény és Grafikus regény: Egy darabig vacilláltam a Saga meg az Avatar között, de aztán maradt a Serenity: Leaves on the Wind. Capt. Mal a címlapon, már elég ahhoz, hogy szavazatot kapjon. Igen, ilyesmik alapján is döntöttem ha ismeretlen területre tévedtem.

Legjobb verseskötet: Megint a lövésem sincs kategória, viszont az elejétől megfogott a Poisoned Apples borítója, ráadásul a fülszöveg szerint mesefeldolgozások versbe szedve, úgyhogy engem ez így együtt megvett kilóra.

Legjobb elsőkönyves: Lásd mint a sci-fi kategória, azaz Andy Weir, itt úgyis a YA írók közül fog valaki beevezni

Katie McGarry: Take Me OnLegjobb ifjúsági regény: Természetesen Katie McGarry: Take Me On, mert azt olvastam és tetszett is, bár előző könyvei jobbak voltak (tavaly is rá szavaztam, amúgy)

Legjobb ifjúsági fantasy: Ransom Riggs: Üres város, mert az első könyvet olvastam és ez is itt van a polcomon, Könyvfesztivál óta, jövőre szerintem bele fog férni a várólista csökkentésbe.

Legjobb Gyermek- és ifjúsági regény (MG): Természetsen Chris Colfer: A Grimm Warning, mert Brigi meggyőzött, hogy nekem Chris Colfert kell olvasnom, de legalábbis van olyan jó a meseregény sorozata, erősködött a legutóbbi podcastban, hogy a szavazatomat megkaphassa. Talán ha szépen kérem majd kölcsönadja a könyveket:)

Legjobb képeskönyv: Képeskönyv Josephine Baker életéről, ami gyerekeknek szól? A Josephine: The Dazzling Life of Josephine Baker szintén korai favoritom volt, örülök, hogy ilyen témával a végső sorba is bekerült.

 

Szóval mint minden ilyen népszavazásnál úgyis az fog nyerni, aki a legtöbb embert (lehetőleg fiatalt) meg tudja majd mozgatni. A kategória besorolásokkal nem vagyok mindig megelégedve, a jelöltekkel se, de hát nem is építem annyira a GR közösségét, hogy ennél jobban beleszólhassak. Mindenesetre azért kevesebbet mérgelődök a GoodReads Best of listáján, mint a Libri Aranykönyvön.

Ti szavaztatok, mire? Vagy nem érdekel? Miért?

3 Comments

 1. Pupilla

  A Girl with all the Gifts szerintem egyáltalán nem YA, bár kislány a főszereplő, és mostanában divatos a gyerekfőszereplős könyveket gyermekirodalomnak, vagy ya-nak cimkézni. Ja, és nem is mágikus realizmus. Tényleg pure horror. 🙂

  • Lobo

   Nem hinném, hogy divatos lenne annak címkézni, csak éppen a tájékozatlan azt gondolja, hogy ja gyerek van benne, akkor gyereknek szól. Mint mondjuk Stephen King Ragyogása 🙂 De én ennél talán azért voltam félreinformálva, mert YA blogokon olvastam ajánlókat. De most már tudom, hogy horror. Egyébként mennyire kemény horror? Mert ha nagyon, akkor leveszem a várólistámról:)

   • Pupilla

    Annyira nagyon nem kemény, szokásos zombis borzalmakra lehet számítani. 🙂 De a legkeményebb része nem is a fizikai tettekben keresendő. Szerintem olvasd nyugodtan, én se vagyok nagy horroros, de ebben jóval több van azért. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *