Bűvészkedjünk könyvekkelA sorozatom második részét a Goodreads-nek gondoltam szentelni, amit jóval többen kedvelnek, mint a LibraryThing-et, ami ellen a fő kifogás, hogy nem eléggé felhasználóbarát. A Goodreads sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, rengeteg mindent tud s pár év alatt lett olyan befolyása az online könyves világban, hogy az amazon le is csapott rá és megvette. A Goodreads kitalálói és üzemeltetői levélben biztosítottak róla, hogy ezzel nem fog változni náluk semmi, ugyanakkor elég sokan kezdtek el menekülési útvonalat nézni, mert úgy érzik, hogy fenn áll a veszélye, az amazon már így is sok mindent tud róluk, olvasási szokásaikról és ezt nem akarják tovább táplálni.

Na mármost a Goodreads hirtelen igencsak népszerű lett magyar könyvbarátok körében is, miután megkezdődött az Exodus a Moly-ról a hónap elején, s a legtöbben a GR-t választották, mint ahol majd ezentúl a könyves közösségi életüket folytatni fogják. Ennek következtében születtek nagyon jó postok Gretty tollából, hogy érdemes használni a Goodreads-t, úgyhogy erre nem is térnék én már ki, hanem mindenki, aki tehetetlenül vakarja a fejét a rendszert látván, csak menjen oda és böngéssze át az írásokat.

Úgyhogy azt gondoltam én ezt a lépést ki is hagyhatom, nem kell megemlékeznek a GR-ről.

Csakhogy közben a GR a héten új lépésre szánta el magát, azaz megindult a csak “pozitív kritikát akarunk látni” úton. Eltűntek olyan értékelések, amelyek lehúztak könyveket, töröltek polcokat, amelyek olyan címen futottak, hogy ezt és ezt a szerzőt kerüld messzire, ha jót akarsz magadnak. Ugyanis a GR-nek is lett “szelleme”, s ami ezzel ellentétes, azt törlik. Méghozzá figyelmeztetés nélkül. Nem ismerős?:)

Egyébként korábban meg éppen az volt a kifogás a GR ellen, hogy túlságosan szabadon hagyja a felhasználóit. Mert tök jó, hogy a szerzők és az olvasók a felületen tarthatják a kapcsolatot, de ugye tavaly volt botrány abból, hogy bizonyos írók arra szólították fel a rajongóikat, hogy essenek neki azoknak, akik negatív kritikákat írnak róluk.

Aztán a szerzők szabályozást kaptak, GR üzenetben szólítgatta meg őket, hogy jól gondolják meg, akarnak-e hozzászólni egy-egy negatív kritikához, mert az sok mindenkit sért.

Most pedig itt van ez. Amiről csak annyit mondanék, hogy ezek szerint sehol se fenékig tejföl a könyvbarát élete, s bizony a profit az nagy úr. Mert most már ugye látszik, hogy az adatgyűjtés és adatbányászat mindenképp az amazon vizére hajtja a malmot, akiknek meg az eladási adatok a fontosak. Eladás növekedéséhez pozitív kritikák kellenek. Ennyi a “GR Szelleme”.

Szóval akiben van egy kis egészséges összeesküvés elmélet gyártás meg paranoia az álljon csak tovább, s keresse az igazit.

 

kép forrása: http://oscartperezilustracion.blogspot.hu/2011/05/la-lectora-parapsicologica.html

Oszd meg!