Menu Close

Így neveld a könyvtáradat II.

Bűvészkedjünk könyvekkelA sorozatom második részét a Goodreads-nek gondoltam szentelni, amit jóval többen kedvelnek, mint a LibraryThing-et, ami ellen a fő kifogás, hogy nem eléggé felhasználóbarát. A Goodreads sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, rengeteg mindent tud s pár év alatt lett olyan befolyása az online könyves világban, hogy az amazon le is csapott rá és megvette. A Goodreads kitalálói és üzemeltetői levélben biztosítottak róla, hogy ezzel nem fog változni náluk semmi, ugyanakkor elég sokan kezdtek el menekülési útvonalat nézni, mert úgy érzik, hogy fenn áll a veszélye, az amazon már így is sok mindent tud róluk, olvasási szokásaikról és ezt nem akarják tovább táplálni.

Na mármost a Goodreads hirtelen igencsak népszerű lett magyar könyvbarátok körében is, miután megkezdődött az Exodus a Moly-ról a hónap elején, s a legtöbben a GR-t választották, mint ahol majd ezentúl a könyves közösségi életüket folytatni fogják. Ennek következtében születtek nagyon jó postok Gretty tollából, hogy érdemes használni a Goodreads-t, úgyhogy erre nem is térnék én már ki, hanem mindenki, aki tehetetlenül vakarja a fejét a rendszert látván, csak menjen oda és böngéssze át az írásokat.

Úgyhogy azt gondoltam én ezt a lépést ki is hagyhatom, nem kell megemlékeznek a GR-ről.

Csakhogy közben a GR a héten új lépésre szánta el magát, azaz megindult a csak “pozitív kritikát akarunk látni” úton. Eltűntek olyan értékelések, amelyek lehúztak könyveket, töröltek polcokat, amelyek olyan címen futottak, hogy ezt és ezt a szerzőt kerüld messzire, ha jót akarsz magadnak. Ugyanis a GR-nek is lett “szelleme”, s ami ezzel ellentétes, azt törlik. Méghozzá figyelmeztetés nélkül. Nem ismerős?:)

Egyébként korábban meg éppen az volt a kifogás a GR ellen, hogy túlságosan szabadon hagyja a felhasználóit. Mert tök jó, hogy a szerzők és az olvasók a felületen tarthatják a kapcsolatot, de ugye tavaly volt botrány abból, hogy bizonyos írók arra szólították fel a rajongóikat, hogy essenek neki azoknak, akik negatív kritikákat írnak róluk.

Aztán a szerzők szabályozást kaptak, GR üzenetben szólítgatta meg őket, hogy jól gondolják meg, akarnak-e hozzászólni egy-egy negatív kritikához, mert az sok mindenkit sért.

Most pedig itt van ez. Amiről csak annyit mondanék, hogy ezek szerint sehol se fenékig tejföl a könyvbarát élete, s bizony a profit az nagy úr. Mert most már ugye látszik, hogy az adatgyűjtés és adatbányászat mindenképp az amazon vizére hajtja a malmot, akiknek meg az eladási adatok a fontosak. Eladás növekedéséhez pozitív kritikák kellenek. Ennyi a “GR Szelleme”.

Szóval akiben van egy kis egészséges összeesküvés elmélet gyártás meg paranoia az álljon csak tovább, s keresse az igazit.

 

kép forrása: http://oscartperezilustracion.blogspot.hu/2011/05/la-lectora-parapsicologica.html

9 Comments

 1. Anibell

  Szeretnék annyit hozzátenni – ha jól értem Lobo, ilyesmire utaltál – a Molyról nem tűntek el értékelések, hanem a kezdetihez képest más algoritmus alapján kerülnek a könyv adatlapjára. Színtisztán matematikai alapon dől el, melyik – spoiler-mentes – értékelés kerül ki és melyik nem, de amelyik nem kerül ki az is _mindegyik_ – mindegy mennyire negatív – megtalálható az Értékelések menüpont alatt, sőt az értékelések csillagok száma szerint szűrhető!

  • Lobo

   Anibell, annak idején ha jól emlékszem a Molyon úgy történt, hogy feltűnt, előre kerültek a pozitívabb kritikák mert volt aki azon lepődött meg, hogy hiába sokan kedvencelték és szóltak hozzá ahhoz amit írt, mivel az amúgy az adott könyvet alulértékelte, csak több lapozás után volt olvasható a kötet adatlapján. De ezt már sokan erős cenzúrának fogták fel.
   Ehhez képest, hogy a GR szó nélkül töröl sokkal durvább dolog. Igazából csak a párhuzamra szerettem volna felhívni a figyelmet hogy álljunk csak meg, hol is zöldebb a fű?

 2. Ilweran

  Na, most csak megerősítettél abban, hogy nem kell nekem GR, meg úgy általában semmilyen közösségi olvasós-szájt 🙂 Néha már a FB is sok. Maradnak a blogok, jobban is szeretem őket, olvasmánylista vezetéshez meg visszatérünk a jó öreg listákhoz…

  • Lobo

   Jómagam sose a közösség miatt használtam/om egyik oldalt se, hanem az adatkezelésért. Az csak egy plusz volt, amivel legtöbbször nem éltem. Méghogy az olvasó emberek békések!

 3. kergezerge

  Maradok is a Librarythingnél, csak persze nehéz így, hogy mindenki a GR-en zsezseg. De örülök ám a múltkori posztodnak, mert annak hatására mentem vissza megnézni, mi újság a LTh-en.

 4. Forgószél

  Ez, totálisan elkeserítő…:/ Pedig, kezdtem igazán megszeretni a GR rendszerét, nagyon felhasználóbarát…. volt, ezek szerint. Azt hiszem, tényleg többet kellene LTh-en lógni és még jobban megismerni a rendszerét.

  Írhatnál róla vmi hasonlót – természetesen, ha van rá kapacitásod -, mint Gretty a GR-ről.

 5. Forgószél

  Köszi, Lobo 🙂 Regisztráltam már LTh-ra, igaz még nem fizettem elő rá. De úgy néz ki, ez is el fog következni. Ugyan, nem olyan csilli-villi, mint a GR, de a minőség fontosabb.

 6. Pingback:Magyarázom a szavazatom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *