Menu Close

Így neveld a könyvtáradat I.

Nagyon megtetszett az az ötlet, hogy esetleg régi bejegyzéseket újra felmelegítsünk, s gondoltam az elmúlt 10 évből van, ami ugye új lehet a friss szemeknek. S annyira visszanyúltam, hogy még előző, Könyvtároskisasszony életemből találtam egy sorozatot, ami egész jó téma, plusz ráfér az aktualizálás.

homelibraryMiután párszor nem kerültek vissza hozzám a kölcsön adott kötetek, otthon bevezettem, hogy felírogattam, kinek mit adtam oda. Aztán füzetekbe vezettem, hogy milyen könyveim vannak. Ez volt a kezdet. A technika fejlődésével azonban akár a saját könyvtárak katalogizálása és menedzselése is számítógépesítve lehet. Ráadásul én imádom rendezgetni a könyveimet, ha nem a polcon, akkor a számítógépen, úgyhogy az évek folyamán kipróbáltam nem egy lehetőséget, hogy mégis mivel a legérdemesebb. Azt hiszem könyvtárosként kicsit kritikusabban szemléltem a dolgokat, de még így is legalább 3 hely volt, ahol alaposabban körbenéztem, s volt, aminél kitartottam.

Először is ott van ugye az Excel, vagy az Access, amelyhez akár le is tölthető magánkönyvtárhoz adatbázis a Microsoft honlapjáról. Ez offline módban esetleg teljesen megfelelő lehet.  Vagy ott van az Apple rajongók kedvence, a Delicious Library, s én elhiszem nekik, hogy az jó. Nyílt forráskódú programok is vannak, amelyekkel nemcsak a kis szobánkban levő gyűjteményt lehet igazgatni, de bátran használhatja akár egy általános iskolai, vagy vállalati könyvtár is (ha van még ez utóbbiból), mert tudja mindazt amit a nagyok. Ehhez azonban nem árt némi könyvtáros ismeret. Legnépszerűbb ilyen integrált rendszer a Koha.

Azonban a web teli van olyan oldalakkal, ahol bárki számon tarthatja a saját könyvtárát, hogy mit olvasott, milyen filmet látott, kapcsolatot építhet az alapján, hogy kinek milyen közös könyvélményeik vannak. Ezek közül ajánlanék néhány jópofát.
Először is itt a Librarything.com ami ugyan csak 200 könyvig ingyenes, azonban 10 dollár az éves díj, 25 dollárért viszont örök tag lehetsz, és annyi könyvet katalogizálhatsz a gyűjteményedbe, amennyit csak akarsz. A Librarything nem csak az Amazon adatbázisát, hanem több száz különböző könyvtárét is használja, többek közt a Washingtoni Kongresszusi könyvtárét is.   Lehet adatokat átvenni az OSZK vagy a Magyar Országos Közös Katalógus gyűjteményéből is. Jelenleg 700 forrásból lehet behúzni a könyvek adatlapjait. Szóval ha van a könyvnek ISBN-je akkor elég jó eséllyel lehet beimportálni a Librarything könyvtárba, s nem kell sokat vesződni a dolgokkal. Ráadásul mindenki adhat is hozzá a gyűjteményhez, csak néhány olyan alapadatot kell kézzel bevinni, mint szerző, cím, ISBN szám és persze lehet címkézést is használni. S nem kell megijedni, ha nem tudunk angolul, ugyanis az elmúlt pár évben lelkes honfitársak egész jól lefordítgatták az oldalt, ami a hu.librarything.com oldalon elérhető.  Ha pedig már vannak fent az embernek a neve alatt könyvek, akkor azokat lehet személyesebbé is tenni, felcímkézni, kategóriákat, gyűjteményeket létrehozni és widgetekkel népszerűsíteni pl. a blogon is. De van könyvjelzőhöz adható kiegészítés, amivel bálhol nézelődve egy kattintással hozzáadhatod a könyvet a gyűjteményedhez. A kész katalógust pedig akár le is lehet menteni az internetről, ha az ember jobban bízik abba, hogy inkább a saját gépén van a magánkönyvtára.


A Librarything ötvözi a szakmailag is elfogadott dolgokat a népszerű fejlesztésekkel, vannak fórumok, lehet közösségi oldalként is használni, sőt amióta e-könyvek is vannak a világon, lehet reciért cserébe megjelenés előtt hónapokkal hozzájutni könyvekhez (Early Review Books). Bár hatalmas a szórás, nekem már 2x is jutott, igaz az első nagyon béna könyv volt, nem bírtam elolvasni, viszont most egy fantasy novelláskötet vár arra, hogy nekikezdjek. Nekem igazából legjobban a letisztult és korrekt rendszere tetszik, amihez a kezdetektől ragaszkodnak, s amivel könyvtáros lévén teljesen egyet is tudok érteni. S a 25 dollár nem is olyan sok, mert bizony 200 könyvnyi ingyenesség az elég kevés. Mindenesetre évekkel ezelőtt én kifizettem és azóta is élvezem az előnyét a rendszernek. Ha akarom az adatokat lementhetem a gépemre is és igazgathatom ott is, de nekem teljesen megfelel az online rendszer.

Én magam még mindig úgy gondolom, ennél alaposabbat és minden igényt kielégítőt nem találtam. Mikor először írtam a cikket még nem használtam a Librarything-et, de azóta ez az alap számomra. S bocsánat, de nekem az is fontos, hogy elég tiszta legyen az adat, amit használok, s mint könyvtároskisasszony, a kollégákban többnyire megbízom, illetve ahol hibát találok, azt kijavítom. Persze tudom, hogy lehet belekötni, hogy mit nem tud és mivel lehetne még pöpecebbé tenni, de nekem tetszik a stabilitása és az elvhűsége.

Folyt. köv. …

Kép forrása: http://www.elementsofstyleblog.com/2011/12/nooks-and-built-ins.html

3 Comments

  1. Zerge

    jó, hogy mondod, újraregeltem a Librarythingre és most jobban tetszik, mint vagy három éve. Nem szerettem meg a Goodreadset jobban attól, hogy az Amazoné lett 🙁

  2. Pingback:Könyvhagyaték

  3. Pingback:Könyv, könyvtár, könyvtáros – a 19. epizód | popkult, csajok, satöbbi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *