Menu Close

Cabin Pressure

MJNIdén ismét előtérbe került, hogy hangos könyveket hallgatok. Majd fogok írni arról is, hogy miket, de el kell kezdenem valahol, s ha már a kályhától indulok, akkor feltétlenül először azzal indítok, ami ismét meghozta a kedvem ahhoz, hogy mászkálás, BKVzás közben ne csak zenét hallgassak. S mert amúgy is a maga nemében egyedi dolog, megérdemel egy külön bejegyzést.

Mint mostanában oly sok mindennek, annak, hogy megismerkedtem a Cabin Pressure című rádiójátékkal, a podcasthoz és Brigihez van köze. Na meg persze Benedict Cumberbatch-hez, mert ő ott van mindenhol. Ha nincs, akkor odaphotoshoppolják, mert amihez köze van, az úgy 100%-kal javítja az ember életminőségét. Szóval volt a podcast második epizódja Sherlockról, s mire addig eljutottunk én is teljesen a hatása alá kerültem a színésznek. S Bridge azonnal a műveltségemet kívánta csiszolni és megajándékozott a Cabin Pressure első évadával. Mert hogy Cumberbatch rengeteg rádiós szerepet tudhat maga mögött már, mert olyan hanggal, mint az övé vétek is lenne mást tenni, mint felolvasni egy csomó mindent, s többek között ebben a rádióra írt sitcomban is ott van.

A Cabin Pressure 2008-ban indult és eddig 4 évadot tudhat maga mögött. A BBC a rádióban úgy tűnik jobban tartja az évadfelosztásokat, mint a tv-ben, ugyanis minden évad 6 részből áll, meg egy Karácsonyi különkiadásból. S bár ezek elég random láttak napvilágot, az biztos, hogy most karácsonykor fogják leadni az utolsó részt, ami a szokásos 30 perc helyett hosszabbra sikerült, úgyhogy két részben, december 23-án és 24-én lehet majd meghallgatni, mi történik Zürichben, akár élőben is, hála a BBC online rádiójának. S hogy én miért is fogom ezt tenni? Azt lentebb kifejtem. De elöljáróban annyit, hogy amikor első alkalommal betettem a fülesembe egy borongós februári reggelen az Abu Dhabi című első részt, széles vigyorral a képemen érkeztem meg a munkahelyemre, s ennek mindenki a csodájára járt.

A Cabin Pressure egy kis légitársaság életébe enged bepillantást nyerni. Ahol is az MJN Air tulajdonosa, Carolyn Knapp-Shappey (Stephanie Cole) azon igyekszik, hogy egyetlen gépből álló flottáját megmentse a totál csődtől. Ebben persze nem segíti őt a társaság személyzete, mondjuk nem direkt tesznek neki keresztbe, hanem csak ennyire széllel bélelt csapatot alkotnak, akiknél még a legjóindulatúbb tett is képes pillanatokon belül félresikerült halbombázássá fajulni. A légitársaság alkalmazottja Douglas Richardson (Roger Allam), aki valamikor az Air Englandnél dolgozott, de valószínűleg saját maga felé hajló enyves keze miatt kirúgták, s azóta is visszasírja a kapitányi csíkokat az egyenruhájáról. A sors iróniája ugyanis, hogy egy fiatal, zöldfülű és tapasztalatlan, de a szabályzatot kívülről ismerő kapitány, Martin Crieff (Benedict Cumberbatch) mellett kell ülnie, aki többnyire képtelen jó döntéseket hozni. A buzgó önkétes utaskísérő pedig, aki állandóan segítőkész hangulatban van, s ilyenkor a legveszélyesebb, Carolyn 29 éves, kissé ügyefogyott de annál lelkesebb és jóindulatúbb fia, Arthur. Őt a sorozat írója, John Finnemore alakítja, aki rendszerint tiltakozik, hogy igazából semmi hasonlóság nincs közte és Arthur között, de a blogját olvasva, s követve twitteren, amint éppen élőben közvetíti, ahogy hálókocsiban utazik Skócia felé, kétségeim támadnak. S azt hiszem elmondhatom, hogy én is Benedict Cumberbatch miatt kezdtem hallgatni, de John Finnemore érte el, hogy rajongó is legyek, mert ilyen jól megírt rádiójátékot nehéz találni. Ráadásul volt egy rész (Newcastle), amit Benedict nélkül kellett rögzíteni, mert a színésznek torokgyulladása volt, de a helyettesítést észre se lehet venni, mert Martin szerepe úgy van megírva, hogy a beugró Tom Goodman-Hill is tudja hibátlanul hozni. A karakterek mind kiválóan kidolgozottak, s persze az sem árt, hogy a színészek is láthatóan hallhatóan lubickolnak a szerepükben.

A Cabin Pressure minden része egy-egy helységnév, s mindig önálló történetet dolgoznak fel, bár van néhány visszatérő szereplő vagy történetszál. Meg hát az évek alatt persze a szereplők is összekovácsolódnak és közös érdekükké válik, hogy a baklövések ellenére is az MJN Air fennmaradjon és Gertie, a kenyerüket adó repülő ne essen darabokra.

Vannak persze kedvenc részeim, amiket képes vagyok bármikor újra hallgatni. Például az első részt, amikor megismerkedhetünk a szereplőkkel és az első bepillantást nyerhetjük Arthur szakácstudományába.

ARTHUR: Ah. My signature dish. Behold …
(Clink of another container onto a plate.)
ARTHUR: … Surprising Rice!
DOUGLAS: Good Lord!
MARTIN: What are … those bits?
ARTHUR: Ah, you see, Skipper, if you don’t mind me saying so, that question is entirely against the spirit of Surprising Rice.

Később persze kiderül, hogy Arthur találta fel a pezsgő joghurtot (Johannesburg), hogy ha születésnapi tortát kell szereznie, akkor hihetetlen tartalékai vannak (Helsinki) és megfelelő citrusos cukorka segítségével még forralt bort is elő tud varázsolni (Molokai)

De szeretem azokat a részeket, amikor csak a gépen ülnek, nincs utas és négyesben beszélgetnek, mint amilyen Fitton, ahol kiderül, hogy miért nem akar senki Most mutasd meg-et játszani, bármennyire is unalmas a várakozás:

ARTHUR: How about … a game of Charades?!
CAROLYN, MARTIN and DOUGLAS (simultaneously): No!
ARTHUR: Oh, why not?
CAROLYN: Because, dear heart, none of us will soon forget the misery of you spending twenty-five minutes miming Apocalypse Now without knowing what an apocalypse was.

Vagy amikor Limerick-be repülve természetesen Limerickekben beszélnek:

CAROLYN: So be it; but gentlemen, we bring food for the soul, not just the body. I now present Mr. Arthur Shappey with the story of a famous Scottish actor who went for a solitary hike in Russia, got caught in the rain, and regretted not having packed with more care. Or, as they say in Limerick …
ARTHUR: Sean Connery, in Vyshny Volochyok,
In the rain, on a drizzly solo trek
Said … (attempting a Sean Connery impersonation) “Forgetting my shweater
Has made me much wetter.
I shertainly do miss my polo neck.”

S akkor még nem is meséltem a Fizz Buzz játékról, amire egy téli éjszakán XInzhou-ban kerül sor. De az Ottery St. Mary epizód úgy ahogy van, brilliáns, amikor három ember egy zongorát szállít az ország egyik végéből a másikba és közben megtudjuk, hogyan kell játszani a sárga autót és hogy mégis, honnan kapta nevét Ottery St. Mary. Vagy ott van Paris, amikor Martinnak nyomoznia kell és Arthur lelkendezve kiáltja ki őt a legnagyobb nyomozónak, akit csak ismer: Miss Marple-nak. Aztán megjelenik még Herc Shipwright (Anthony Head – akit leginkább a Buffy-ból lehet ismerni, bársonyos hangjával ő volt Giles a könyvtáros!), s Douglashoz hasonlóan sokat próbált és hihetetlenül menő pilóta, s természetsen ez böki az első tiszt csőrét. Hát még az, hogy Herc, miután elkezd udvarolni Carolynnak állandóan feltűnik a színen. De még lesz egy igazi hercegnő is, aki bajba jutott pilótákat tud megmenteni sárkányoktól, s Gertie lesz Newton legrosszabb rémálma.

S ezt így folytathatnám, random. A szövegek hihetetlenül idézhetőek. Ennek ékes bizonyítéka lehet Bridge és az én levelezésem, ugyanis február óta bármely levélfolyamunkban, legyen szó podcast előkészületről vagy könyvélmények megvitatásáról valahol biztos becsúszik olyasmi, hogy ” Skilled professionals don’t go to Bristol.”, vagy “I mean, hurray, but also – eeargh“, “Rabbit of negative uphoria” meg persze “Code red” és ha minden összeomlik akkor Fizz! Buzz! és ‘Ave a banana! és igen, váltottunk már SMS-t is Yellow car miatt is. S ha mindez teljesen értelmetlennek tűnik, akkor azt jelenti, hogy sürgősen Cabin Pressure-t kell hallgatnod!

A Cabin Pressure ismerete révén hihetetlenül nagyot nőttem angliai barátaim szemében a múlt hónapban, s még egy utazó citromom is volt.

Miután ennyi zöldséget (és gyümölcsöt) itt összehordtam, szeretném összefoglalni a Cabin Pressure lényegét, s ehhez Arthur kedvenc melléknevével élnék: Brilliant!

De tényleg, hallgassatok Cabin Pressure-t mert az téli napokon jót tesz az ember kedvének. Elűzi a tavaszi fáradtságot, nyári melegben a télben játszódó részek (Szentpétervár!) enyhítik a hőségérzetet, őszi estéken pedig szívet melengetnek.

És akiknek még nagyon bejött a Cabin Pressure, s próbálták magyarul is népszerűsíteni a dolgot:

Bridge

PuffCinq

Van egy elég alapos wikipédia oldala a sorozatnak: Cabin Pressure

A rajongók segítségével le is tölthető minden rész: http://littleqcumber.wordpress.com/2013/09/12/downloadradio-series-cabin-pressure/

Sőt még transcriptek is készültek, szóval lehet ellenőrizni a hallottakat: http://www.cabinpressurefans.co.uk/cabin-pressure-episode-transcripts/

Illetve nem egy youtube vizualizáció is van, híresebb jelenetekhez, mint a Jegesmedvés, Sárga autó játék, Lengyel filharmónikusok s még lehet keresni párat.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *