Menu Close

Roald Dahl: A barátságos óriás (BTK)

A Kolibri Kiadó ismét elhozta nekünk Roald Dahl A barátságos óriás című regényét, mely Steven Spielberget is megihlette. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere útra kelt, hogy megismerje az óriások világát, és megkóstolja a förtelmes orrborkát.

barátságosbtk

2016. augusztus 19-től naponta egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Fülszöveg:

baratsagosorias 2016 augusztusában kerül a mozikba Steven Spielberg nagyszabású filmje, a világ leghíresebb mesemondójának egyik leghíresebb regényéből született A barátságos óriás. Ezzel egy időben új kiadásban jelenik meg újra a regény, amelyet korábbanSzofi és HABÓ címen ismerhettek az olvasók.

A Hatalmagos Azonáltal Barátságos Óriás, azaz a HABÓ nem közönséges csontkrámcsáló óriás. Ahhoz túlságosan is kedves és gyámbor. Szofi legnagyobb szerencséjére. Ha ugyanis bármelyik másik óriás rabolta volna el az éjszaka kellős közepén, hamarosan felfalta volna reggelire. Amikor Szofi megtudja, hogy az óriások Angliába loholnak, és egészben nyeldekelnek le kedves gyerkedliket, ő meg a HABÓ elhatározza, egyszer s mindenkorra véget vetnek a szörnyűséges emberevésnek!

Roald Dahl kém volt, kiváló vadászpilóta, csokoládétörténész és feltaláló, továbbá a Charlie és a csokigyár, a Matilda, A barátságos óriás, valamint számos nagyszerű történet szerzője.

A barátságos óriás az első kötet a Kolibri Kiadó Roald Dahl-sorozatában, amelyben új fordításban jelenik meg a Matilda, illetve a későbbiekben további népszerű Dahl-regények is. A köteteket a számos David Walliams-könyvet is illusztráló Quentin Blake rajzai gazdagítják

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155501036
Oldalszám: 292 oldal
Fordító: Nagy Sándor
Illusztrátor: Quentin Blake

Vélemény:

Annak idején, amikor bébisintérkedtem Angliában, a gyerekeknek megvolt a teljes Roald Dahl sorozat Quentin Blake illusztrációival, s egyszerűen élmény volt kézbe venni a könyveket. Egészen addig én Dahlt inkább mint a Meghökkentő mesék tévésorozat kitalálóját ismertem, amelynek nem egy epizódja komoly rémálmokat okozott gyerekként illetve olvastam a Szuperpempőt, mert szerettem volna felidézni azokat a rémálmokat 🙂 De mire itthon is elkezdték lefordítani a gyerekkönyveit én bizony már kinőttem belőlük, úgyhogy nem találkoztam velük időben magyarul. A The BFG-t, amit a rám bízott gyerekek nagyon kedveltek azonban visszatettem anno a polcra, mert nehéznek tartottam kezdő angolosként a szövegét. Méghozzá nem is véletlenül, ugyanis a BFG (Big Friendly Giant), azaz magyarul HABO (Hatalmagos Azonáltal Barátságos Óriás) nagyon furán beszél. Mert hát őt óriásországban senki se tanította meg a rendes nyelvhasználatra. Ezért aztán roppant érdekesen kezeli a szavakat és kifejezéseket.

A regény legerősebb része és ezt kiválóan visszaadja Nagy Sándor fordítása is, a nyelvi lelemény.  A Kolibri kiadó a korábbi 1990-es magyar megjelenéshez nyúlt vissza (aminek még Szofi és a Habo volt a címe), csak kicsit frissítették azt és külön örültem, hogy a filmes borító mellett a kötet belsejében a klasszikus Quentin Blake illusztrációkat hagyták meg, mert azért számomra Dahl meseregényei vele együtt képeznek egy egészet. Még így felnőtt fejjel is hangosan nevetgéltem több helyen is. S mint megtudtam, Nagy Sándor nem is hivatásos műfordító, hanem kémikus. Mindenesetre szuper, kreatív munkát végzett. Csak hogy illusztráljam ezt:

– Igaz vagy zagi?

Egyszer csak a HABÓ ugrott egy nagyot.
– Heurépa! – rikkantott fel. – Támadt egy villára szúró ötletem!
– Micsoda? – kérdezte Szofi.
– Nyugalom! – kiáltotta a HABÓ. – Semmi ok a lakodalomra! Őrizzük meg a hidegvizünket, és fáradjunk a zseb belsejébe! Majd mindjárt meglátod, mit furdáltam én ki!

– Remélem – mondta -, nem haragszol meg rám, de úgy vettem észre, hogy az összes emberbab azt hiszi magáról, hogy nagyon okos, pedig nem az. Majdnem mindegyik kevésrekellő és nyámnyivák.
– Hogy mondhatsz ilyent! – tiltakozott Szofi.
– Az a baj az emberbabokkal – folytatta a HABÓ –, hogy abszuldu semmiben sem hisznek, csak amit ténylegdiből látnak a saját orruk előtt. A kukkcsillányok terszetesen léteznek. Gyakran találkozok velük. Még csivegni is szoktam velük.

 

Az árva Szofi és a kiközösített, rendes (nem emberevő) Habo életében lévő párhuzamok teszik őket egymáshoz illővé, és közös kalandjaikkal mind a ketten sokat fejlődnek. Barátságot kötnek és többször is elméláznak azon, hogy mégis milyen az emberi természet. Felnőttként nagyon érdekes volt olvasni, hogy mennyi okos tanulságot csomagolt Dahl a fura beszéd és fantasztikus kalandok ködébe. A Habo nagyon sokszor megfeddi Szofit és rámutat az emberi természet visszásságaira, hogy nem csak az emberevő óriások szörnyetegek. Amikor pedig találkoznak a többi emberrel, ott is akadnak sztereotíp és a legrosszabbul viselkedő egyének is. Jajj nagyon szeretem az angoloknak ezt a viszonyát az uralkodóhoz, amitől Dahl se mentes, hogy a királynő az szent és sérthetetlen és a protokoll ugyan szabályozza, de igazából mint az ország szíve, nagyon is a heylén van. Csak előbb mondjuk szeret felvenni valami normális ruhát, mielőtt fontos államügyekben döntéseket hozna, vagy éppen óriásokkal reggelizne.

Szóval nem meglepő módon Dahl meseregénye tökéletes: megfelelően ötvözi a fantasztikumot a hagyományos meseelemeket (árva kislány, barátság), a nyelvi leleményt és a humort, amit a szülők is élvezni tudnak vagy épp eléggé szürreálisnak tartanak ahhoz, hogy kedveljenek.

rating-10

A film pedig igencsak jónak ígérkezik, legutóbb mikor moziban jártunk és vetítették az előzetest a 9 évesemnek igencsak felkeltette az érdeklődését (sőt utánam azonnal lecsapott a kötetre, hogy elolvashassa a regényt is, még a film előtt : -).

Előzetes:


Játék:

Mostani játékunk során a filmek világába kalandozunk. Minden állomáson találtok egy puzzle-t, melyet kirakva egy híres Roald Dahl mű adaptációját kapjátok meg. Ha ezzel megvagytok, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a film magyar címét, majd ezt megismételni mindegyik állomáson.

A mai puzzle (katt ide)

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz; illetve minden nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
08/19 Dreamworld
08/20 Deszy könyvajánlója
08/21 Olvasónapló

5 Stars

1 Comment

  1. Pingback:Könyvmolypalánta – Lobo Tómia the life

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *