Menu Close

Marie Kondo: Tiszta öröm

tisztaoromHa manapság az ember rendrakásról beszél, akkor előbb-utóbb előkerül Marie Kondo neve, aki az elmúlt pár évben, amióta angolul majd mindenféle egyéb nyelven megjelent a könyve, világsztár lett. Méghozzá olyan, aki igazán szélsőséges reakciókat vált ki az emberekből. Kíváncsi vagyok például, hogy mire jut vele Emily Gilmore (a Gilmore Girls első trailerében látható a beetetés :).

Mindenesetre nekem a tavalyi év egyik érdekes könyvélményét nyújtotta a kötet, amely a címében is arra az alapvető igazságra hívta fel a figyelmet, hogy “Rend a lelke mindennek“. Mert végülis ha olyan környezetben élünk, ahol mindennek meg van a helye, ahol tisztaság van és jól érezzük magunkat, s ha mindezt rutinszerűen végezzük és betartunk alapszabályokat, akkor hamarosan azt vehetjük észre, hogy az életünk a helyes útra terelődik. Mert megkapjuk a biztos háttért ahhoz, hogy magunkkal foglalkozzunk. A tárgyaink segítenek ebben, de nem kell túlzásba esni velük kapcsolatban, hanem csak azokat megtartani, azokra helyezni a hangsúlyt és azokkal foglalkozni, amelyek boldoggá tesznek minket. A Tiszta öröm ezt a filozófiát bontja ki jobban és igazán gyakorlati útmutatóként szolgálhat azok számára, akik magukévá kívánják tenni ezt a módszert. Ugyanis míg az előző kötet alaposan körbejárta és mindenféle elméletekkel bizonyította Marie Kondo rendrakási módszerét, addig itt inkább gyakorlati útmutatók vannak, méghozzá rajzokkal kiegészítve. Az előző könyvből pont ez hiányzott, persze mindenféle youtube csatornákon meg lehetett találni aztán az útmutatókat, hogy lehet jól blúzokat és zoknikat hajtogatni például, de a Tiszta öröm még korrekt magyarázatot is ad arra, hogy mit miért és hova tegyünk.

Marie Kondo abból él, hogy másoknak segít rendet rakni a lakásukban. Először a selejtezéssel kell kezdeni, ez az, ami itt már nem kap olyan nagy hangsúlyt és itt éreztem azt, hogy az előző kötetéhez képest kicsit finomabb lett ehhez a hozzáállása. Míg eleinte mindenkit az hökkentett meg, hogy a KonMarie módszer mennyire kemény kézzel bánik a felesleges dolgokkal, a Tiszta örömben a selejtezés rész nagyon elhanyagolható és sokkal inkább foglalkozik szerzőnk azzal, hogy mit hova és hogyan érdemes tenni, mi az amit meg kell tartani és nem beszél arról a sok zacskóról, amit korábban kidobatott tanítványaival. Úgyhogy azt hiszem, most már eljutott Marie Kondo addig, hogy nem elsősorban a Japán helyzetre, filozófiára építi a módszerét, hanem igyekszik univerzálissá tenni. Majdnem ott van, ahol a minimalista életvitelt hirdetők, akik szerint ha kevesebb dolgot birtokolsz több időd lesz, szabadabb leszel és még a környezetet is véded. Csakhogy Kondonál továbbra is fontos marad, hogy a tárgyak, amiket fontosnak érzel és veled maradnak, azokat helyezd el úgy, hogy ne csak praktikusan elérhetőek legyenek, de érezzék, hogy meg is becsülöd őket, így fognak segíteni rajtad is. Mert a tárgyaknak is lelke van és meghálálják ha jól bánnak velük.
Leginkább az egyszerű és lényegre törő filozófiáját szeretem Marie Kondo-nak:

A legnagyobb változás, amit a rendrakás hoz magával, hogy megtanulod szeretni saját magadat.
Amikor rendet teszel, egy kis magabiztosságot nyersz.
Elkezdesz hinni a jövőben.
A dolgok egyre simábban mennek.
Az emberek, akikkel találkozol, változnak.
Váratatlan dolgok történnek, pozitív értelemben.
A változás elkezd felgyorsulni.
És elkezded igazán élvezni az életed.

Itt van videón is, ahogy a rendrakásról beszél:


S ki ne akarná, hogy ilyenné váljon az élete? Hogy ehhez ki kell dobni pár sose olvasott könyvet? Na és, marad hely többnek és újnak 🙂

Úgyhogy akit esetleg korábban eltántorított Marie Kondo túlságos selejtező mániája, annak érdemes még egyszer próbát tenni ezzel a módszerrel, mert a Tiszta öröm tényleg arra koncentrál, abban próbál segíteni, gyakorlati útmutatókkal, hogy miképp lehet örömünket lelni a tárgyainkban.

rating-8

Blogturné

Ha régóta tervezed, hogy rendbe szeded a lakást, de nem tudod, hogyan kezdj neki, Marie Kondo könyve csak rád vár! A KonMari módszerrel nem csak a környezeted, de te magad is harmonikusabbá válhatsz. Mi is ez az egész? A Blogturné Klub öt bloggere a következő napokban igyekszik bemutatni Nektek a Tiszta örömöt. Tartsatok és játsszatok velünk, s a turné végén megnyerhetitek a könyvet!
tisztaorombanner

Fülszöveg:

A világhírű japán módszer forradalmasította a rendrakást az otthonokban: Marie Kondo útmutatóiból mára 6 millió példány kelt el 40 nyelven. A rendrakás szakértőjének könyve nélkülözhetetlen kalauz ahhoz, hogy egyszerűbbé, átláthatóbbá és egyúttal boldogabbá tegyük mindennapjainkat. Aki megfogadja tanácsait, nemcsak otthonában, de saját életében is felszámolhatja a káoszt és a rendetlenséget. Marie Kondo átfogó útmutatást nyújt az egész lakásban: a konyhai eszközök, hobbikellékek, fényképek, takarítóeszközök területén egyaránt. Elkalauzol a tökéletesen rendezett fiókok és szekrények világába, és lépésről lépésre, egyszerű illusztrációkkal mutatja be az ingek, nadrágok és zoknik hajtogatásának mesteri fortélyait. Ugyanakkor azt is megtanítja, hogyan ismerjük fel azokat a tárgyakat, amelyek már nem szereznek örömet, és valójában már nincs szükségünk rájuk. A KonMari néven elhíresült egyszerű módszerrel mindenki számára elérhető lesz a rendezett otthon, az átlátható tárolás és a hétköznapi tiszta öröm.
Marie Kondo: Tiszta öröm
Eredeti megjelenés: 2012.
Hazai megjelenés: 2016.
Kiadó: Bookline Könyvek
Fordította: Kurdiné Mohácsi Gabriella
Oldalszám: 300 oldal
Megrendelés

Nyereményjáték:

Marie Kondo kiemeli, hogy a takarítás és a rendteremtés nem szinonimái egymásnak. Jó, ha ezt tudatosítjuk, mikor belekezdünk a rendrakásba. A könyvben erre találtok tanácsokat. A kötethez tartozó játékban a betűk között kell rendet teremtenetek, hogy megtaláljatok egy-egy takarítóeszközt. Találjátok meg a bejegyzésekben elrejtett takarítóeszközöket, és írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai:

11.17. – Szembetűnő
11.19. – Olvasónapló
11.21. – Always Love a Wild Book
11.23. – Zakkant olvas
11.25. – Letehetetlen

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *