Menu Close

Helen Fielding: Bridget Jones’s Baby: The Diaries

bjbIgen, tudnom kellett, hogy milyen, hisz mint közismert, nagy Bridget rajongó vagyok. Az első két rész a kedvencek között, a harmadikban se különösebben csalódtam, többször is beszélgettünk Bridget-ről a Podcastban, az őszi megjelenések között is szinte az első helyen emeltem ki ezt a regényt. Mivel a filmet már láttam és végre azt mondhatom, hogy egy klassz  romantikus komédia volt, feledtette a béna másodikat és volt hangos nevetés meghatódás, egyáltalán, Bridget ismét top formába került. A filmmel kapcsolatos összes érzésről jót beszélgettünk már persze, úgyhogy nem térnék ki rá, mindenesetre azt mondom, hogy érdemes megnézni, mert megállja a helyét.

S igen, nem bírtam kivárni a magyar megjelenést, ráadásul mivel annyi olvasnivalóm van, inkább a hangos változatnál maradtam, amit nem bántam meg. Terjedelemre azért azt mondanám, hogy ez egy kisregény, hallgatva is alig volt több négy óránál és kíváncsi voltam, hogy vajon ezt hova lehet elhelyezni a Bridget Jones univerzumban. Nos, azt kell mondanom, hogy igazából tényleg a második és a harmadik között játszódik. Valamennyit átvett motívumban azokból a dolgokból, amelyek 2005-2006-ban jelentek meg az Independent lapjain (amit amúgy se kedveltem, mert ugye Mark, meg a gyerek, meg félbe maradt az egész). Hiszen itt is Daniel és Mark között van a vacillálás, hogy vajon ki az apuka. Illetve itt is még fontos szerepet játszanak Bridget szingli haverjai, még élesebbé válik a kontraszt köztük és a pöffeszkedő családosok között, főszereplőnk pedig őrlődik és úgy tűnik, hogy nem csak apák, de még barátok nélkül is marad.

Azt hiszem ez lehetett annak idején még a forgatókönyv első verziójában is, amire aztán Hugh Grant nemet mondott és milyen jól tette, mert egy sokkal jobb film lett nélküle 🙂 Ugyanis a könyv hibája pont az, amiben új volt a film: ismétli önmagát. Daniel és Mark megint, mint két ellenpólus, Shazza és Magda bandája stb. kicsit már nekem is kezd unalmassá válni. Egyébként pont ezt szerettem a filmben, és a harmadik regényben, hogy szakított egy csomó mindennel és szembement az elvárásokkal. Azért ezekben a naplórészletekben is azok voltak a legjobbak, amelyek bekerültek a filmbe is, hogy vannak munkahelyi konfliktusok, hogy birkózik meg két férfi az apaság gondolatával, hozzátéve, hogy ahogy indult a történet, amikor itt is arról volt szó, miért is nincs együtt Mark és Bridget, az eléggé kínos volt. Annyira egyenetlenül bénán lett megírva és annyira nem illett bele az egész sztoriba, hogy érezhető volt, kellett valami ok, amiért szétmentek, de igazán semmi ötlete se volt Fieldingnek. Ezt szerencsére a filmben például nagyon jól oldották meg, még inkább kihozva az érzelmi szorulásos énjét.

De azért mint minden alkalommal megint csak levett a lábamról Bridget és stílusa. Ráadásul a hangoskönyvezésben az a jó, hogy Samantha Bond echte angol akcentussal olvassa fel a regényt, jól disztingvál a szereplők között és anélkül sikerül felidéznie az ember elképzeléseiben élő szereplőket, hogy egyértelműen utánozná az őket játszó színészeket.

Szóval a Bridget Jones saga ezen újabb darabja nem megkerülhető, rajongóknak úgyis kötelező, mások meg szerintem inkább nézzék meg a filmet. Mert most olyan történik, ami ritkán szokott, hogy az adaptáció sokkal jobb az eredeti műnél.

 

Kiadó: Audible
Megjelenés: 2016 október 11
ISBN: 9781786140555
Honnan: Vásárlás, Saját példány

rating-7

Save

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *