Menu Close

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

briliansbaratnomElena Ferrante regényéhez két úton jutottam el. Először is, még annak idején, a könyves blogolás ősidejében ő volt az a szerző, aki híres volt a falhozvágós könyveiről, amelyeket sokan olvastunk és írtunk róluk. Részemről én az Amikor elhagytak című regényét vittem el egy körre és bár nagyon magába szippantott a történet és a stílus ugyanakkor roppant kellemetlenül éreztem magam olvasása közben, mert annyira életszerű volt a teljes lebomlás, amiről szólt a történet, hogy viszkettem tőle, úgyhogy szépen félretettem őt azzal, hogy Ferrante az a bizonyos titokzatos olasz írónő, aki számomra túlságosan kényelmetlenül valós dolgokról ír, amelyek el tudnak kedvetleníteni.

Aztán teltek múltak az évek, Ferrante itthon valahogy kiszorult a peremre, közben azonban meg elkezdték a legújabb műveit lefordítani angolra és világhírre tett szert. Aztán amikor pár hónapja a barátságról szóló podcastunkhoz kerestem anyagot, lépten-nyomon szembejött Ferrante és a Nápolyi regények ciklusa, mert hogy itt két nő barátságáról van szó a gyerekkoruktól. Kíváncsi lettem, mert sehol se hozták fel kritikákban azokat a pontokat, amik anno engem visszatartottak az írónőtől, s megörültem, amikor kiderült, hogy a nemzetközi díjak ismét a magyar könyvkiadás figyelmét is felé terelték, s megjelent magyarul is az első könyv a Briliáns barátnőm, a Park Kiadó gondozásában, s a kötet hátuljában már ott vannak a folytatások címei, úgyhogy valószínűleg a teljes négy regény olvasható lesz. S meg kell hagyni, hogy ez az első bizony meghozta az étvágyamat, várom a többit is, mert annyi minden van Elena és Lila történetében, érzem.

Nápolyban, a második világháborúból magához térő város egyik külvárosi telepén indulunk, ahol nagy a szegénység, a lépcsőház, a környék lakói szinte fel se veszik a gorombaságot, a durvaságot, a tanulatlanságot és a családon belüli erőszakra senki se figyel igazán oda, mert ez az élet velejárójának tartják. Itt barátkozik össze még kislánykén Lila Cerullo a suszter és Elena Greco a portás lánya. Az ő kapcsolatukon keresztül látjuk a telep történetét, az ott élők kisebb-nagyobb tragédiáit. A kiváló történelmi, szociológiai pillanatkép mellett a lányok barátsága az egész történet kulcsa. Úgy tűnik, hogy mindig is Lila az, aki a hangadóbb a merészebb, aki beleviszi a kalandokba Elenát, néha szó szerint húzza magával. Párosuk közötti dinamika ugyan súlyozott, de gyakran eltolódik, néha bizony Lenu az, aki előbb ér el valamit, neki előbb sikerülnek dolgok, de mindig úgy érezzük, hogy a suszterlány a határozottabb, markánsabb egyéniség. S bár Elena folyton bizonygatja, hogy egyedül Lila érti őt meg, vele érdemes beszélni, explicit sose kapja vissza ugyanezt, mert Lila nem igazán mutatja ki az érzéseit. Ugyanakkor azonban nagyban hagyatkozik Elenára, mert barátnője az egyetlen, aki kihívást jelent neki. Úgy működik tehát a dinamikájuk, hogy egymást kiegészítik, sőt néha libikóka szerűen hol egyikük van fenn, hol másikuk. S ahol Ferrante ragyog az az, hogy megmutatja, milyen az, amikor azt akarjuk, ami a másiknak van, de nem elvenni tőle, hanem részesülni benne, mert a különbségek (oktatás, házasság) a kapcsolatukat veszélyeztetik, elválaszthatják őket.
Hihetetlen, de ez az első kötet csupán az egyikük korai esküvőjéig tart és a bevezető alapján, ami a jelenben játszódik és ahol jóval idősebbek már, nagyon sok minden fog történni még közöttük és velük.
A Briliáns barátnőm a két főszereplő mellett rengeteg embert és nevet vonultat fel, szóval a regény elején lévő névsorolvasás hasznos lehet, főleg, amikor évek múlva tűnnek fel családok, akikről azt hittük, már messzire költöztek az eseményektől. S mivel a főszereplők még roppant fiatalok a könyvben, az általuk látott és tapasztalt történelmi és társadalmi helyzetek csak az ő szűrőjükön keresztül jönnek át, ám még így is szörnyen izgalmas olvasni arról a Nápolyról és arról az olasz mentalitásról, amiben az 50-es években éltek az emberek.
Ami meg a barátságábrázolást illeti? Nos az nagyon igazi: a lányok között valódi, bonyolult, mély és sokszínű kapcsolat van, amelyben ugyanúgy jelen van a szeretet, mint a rivalizálás, de az utóbbi nem kerül fölénybe soha és nem kétséges, hogy Elena és Lila barátsága fontos és mindkettejük életének ez a legmeghatározóbb része.

rating-9

briliansbaratnomturne

Blogturné
A titokzatos Elena Ferrante bestsellere, a Briliáns barátnőm a Park Könyvkiadó gondozásában végre magyarul is olvasható. Természtesen, mi sem maradhatunk le a Nápolyi regények sorozatról! A Blogturné Klub három bloggere mutatja be Nektek a könyvet, s ha a turnéval tartotok, megnyerhetitek a könyv egy példányát!
Fülszöveg

Ferrante-láz (Ferrante fever) – így nevezték a jelenséget, amely pár éve a „Nápolyi regények” megjelenésekor végigsöpört a világon. A híradások szinte mindegyike megemlítette a szerző személyét körüllengő homályt, ugyanis az Elena Ferrante írói álnév. A mai napig nem tudni, hogy kit takar, bár a tetralógia sikerének köszönhetően a találgatások megszaporodtak. Olyannyira, hogy a napokban bejárta a nemzetközi és a hazai sajtót Claudio Gatti oknyomozó újságíró cikke, amelyben számos adattal alátámasztva felfedni véli a szerző kilétét.
Elena Ferrante nagy fába vágja a fejszét, a mozgalmas egyéni történetek után ezúttal két nápolyi lány, Lila Cerullo és Elena Greco évtizedeken át tartó barátságáról mesél, az ötvenes évektől napjainkig.
A tetralógia Első Könyve, a Briliáns barátnőm a két főszereplő kislány- és kamaszkorát, valamint számos mellékszereplő életét írja le Nápoly egyik szegény lakótelepén.
A szerző lépésről lépésre követi a két lány nővé érését, személyiségfejlődését, egymásra gyakorolt hatását, szövetségük és rivalizálásuk történetét, a jó és rossz érzéseket, melyek évtizedeken át alakítják szoros barátságukat. Bemutatja továbbá több mint ötven év kulturális és szociális változásait, melyek hatásai átalakítják a városrészt, Nápolyt, Olaszországot és kettejük viszonyát. Mindezt a szerzőtől megszokott lendülettel és könyörtelen alapossággal, ugyanakkor különleges, egyszerre mély és könnyed, olvasmányos stílusban.
Többet nem szeretnénk elárulni, hogy ne rontsuk el az olvasás örömét.
Bárcsak sose érne véget, kívánja az olvasó. És nem is ér véget. Jobban mondva amikor ez a kötet befejeződik, ahogyan Lila és Elena gyermek- és kamaszkora, újabb nagy változások küszöbén állunk, melyek összekuszálják a két szívbéli barátnő életét. Az elkövetkező időket, a fiatalságtól egészen az időskorig, további három regény mutatja be. A megszállott olvasónak ez is élvezetet nyújt: a várakozás, a vágyakozás a folytatás után, a reménykedés, egy kis öröm a közeli jövőben napjaink megannyi keserűsége között.
Elena Ferrante a Tékozló szeretet és az Amikor elhagytak szerzője, mindkét könyvéből film készült, Mario Martone, valamint Roberto Faenza rendezésében. La Frantumaglia (Gondolatgomolygások) című műhelynaplója saját írói tapasztalatairól beszél. 2006-ban jelent meg Nő a sötétben című regénye, 2007-ben pedig a gyerekeknek szóló La spiaggia di notte (Éjjeli strand).

A könyv adatai

Sorozat: Nápolyi regények (1)
Kiadó: Park Könyvkiadó
Megjelenés éve: 2016. (2012)
Fordította: Matolcsi Balázs
Terjedelem: 360 oldal
ISBN: 9789633552780
Megrendelhető:

Nyereményjáték:

Elena Ferrante nem csupán a Briliáns barátnőmmel vonta magára az olvasók figyelmét, hanem azzal is, hogy népszerű könyvét álnéven jelentette meg. Az irodalom számára nem ismeretlen ez, hiszen sokan hagyták, hogy valódi kilétüket homály fedje. A regényhez tartozó játékunkban minden állomáson egy-egy könyvborítót fogtok látni, melyeken nem látszik az alkotó neve. A könyveket mind-mind álnéven publikáló szerzőtől válogattuk. A feladatotok, hogy a cím alapján kitaláljátok a szerzőt, és annak valódi (!) nevét írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

A feladvány:

ferrantejatek

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12.11. – Szembetűnő
12.13. – Könyvvilág
12.15. – Olvasónapló

Save

Save

Save

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *