Menu Close

Matt Haig: A fiú akit Karácsonynak hívnak

fiuakitkaracsonynakKicsi gyerekeknek egész sok télapós mese van, sok színező meg képes történet, de kevés szól a 8-10 éves korosztálynak, főleg olyan ami nem túl lekezelő és benne van a Karácsony csodája de emellett okos és  kedves történet. Na, Matt Haig A fiú akit Karácsonynak hívnak könyve pont olyannak bizonyult, mint amilyet kerestem. Plusz van benne finom angol humor is, amivel engem teljesen le lehet venni a lábamról.
A történet Nikolasról szól, akit a szülei Karácsonynak is becéztek, mivel aznap született. Finnországban él az apjával Joellel, aki favágó, de mivel arrafelé sok a fa, hiába dolgozik rengeteget, sok pénzt nem adnak a munkájáért. A kisfiú ennek ellenére boldognak vallja magát, azonban minden megváltozoik, amikor Joel nagy jutalom reményében elindul egy expedícióval, melynek a célja, hogy megtalálják a koboldokat. Nikolasra a nagynénje vigyáz ezalatt, de a fiú inkább megszökik az apja után. S ekkor kezdődnek a kalandok, mert találkozik egy rénszarvassal és együtt rábukkannak a Koboldfalvára, ahol azonban nem megy minden olyan simán, mint ahogy azt a mesékből képzelte a fiú. S úgy tűnik, hogy rá hárul a feladat, kiderítse mi okozta a kis manókban a változást és hogy lehet ezt helyrehozni.
Szóval vannak itt koboldok és rénszarvasok, igazmondó Grimpli na meg egy egér, aki hisz abban, hogy a sajt egy létező dolog. S megtudhatjuk azt is, hányan laknak Norvégiában, hiszen a világ nagy.
A meseregény persze egy fejlődés történet is, mert arról szól, hogyan találja meg a hivatását Karácsony apó, miképp jön rá, hogy neki a legnagyobb boldogságot az jelenti, ha másokat megajándékozhat. De közben azért visszacsempészi az örömöt Koboldfalvára is. Meg a páctáncot.

– Fel sem fogjátok, mit köszönhettek nekem! Azzal, hogy betiltottam a jó szándékot meg az örömöt, az életeteket mentettem meg!
– Most, hogy meggondolom, nekem hiányzik a jó szándék! – mondta erre az egyik kobold.
– Na igen. És az öröm sem volt ám rossz dolog – szólalt meg egy másik.
– Nekem a páctánc is hiányzik.

Amellett, hogy igazi karácsonyi történettel van dolgunk, azért akadnak szomorú dolgok is benne, elvégre Nikolas tényleg nagyon szegény sorból származik és a családja se teljes, s a kalandjai során még fel is kell nőnie, s ehhez bizony el kell morzsolnia néhány csepp könnyet az olvasónak is. Ugyanakkor Haig azt is nagyon jól megoldja, hogy nem keveri bele a vallást a történetébe, mert egészen máshonnan közelíti meg Karácsony Apó legendáját és ezzel teszi univerzálissá a meséjét. De azért feltűnnek az ajándékozás ünnepéhez tartozó szereplők, a koboldok, a rénszarvasok, a játékgyártás és a zoknik.
A könyvet kézbe venni is külön öröm, csillognak a borító betűi és Chris Mould fekete-fehér rajzai kiválóan illusztrálják a történetet, ahol kell sötétek, de mindig ott van benne a kis finom humor is.
A fiú akit Karácsonynak hívnak tényleg megérdemli a modern klasszikus címkét, olyan melegséget és kedvességet áraszt, hogy igazán az ünnepi fa alá illő ajándék lehet, vagy adventi olvasmánynak is kiváló és elő lehet venni 6-99 éves korig bárkinek. Nekem például sietnem kellett az olvasással, mert a fiam már szemet vetett a kötetre 🙂
S remélem jövőre jön a folytatása is magyarul, mert az meg a lányról szól, aki megmentette a karácsonyt.

 

rating-10

Blogturné

karacsonynakhivnakbanner
Csodás és nagyon szerethető történetet jelentetett meg a Kolibri Kiadó az ünnepekre hangolva. A Blogtuné klub 6 bloggere a Mikulás nyomába eredt, hogy kiderítse, hogy hogyan vált a gyerekek megajándékozójává ez a kedves öreg bácsi. Vajon ő milyen volt fiatal korában? Hogyan ismerkedett meg a rénszarvasokkal? Milyen kalandokba keveredett? – megannyi kérdés, amire a gyerekek mellett a felnőttek is kíváncsiak.

Ha még nem hangolódtál a karácsonyra, akkor ez a turné meghozza az ünnepi hangulatot, mert Matt Haig könyve tele van vidámsággal, tanulsággal és szerethető szereplőkkel. Most érdemes velünk tartani, mert a turné végén neked is lehetőséged lesz, hogy megnyerhesd a karácsonyfa alá a Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.

Fülszöveg:

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli…?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat…

„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke.”
Francesca Simon
„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot.”
Jeanette Winterson
Kiadó: Kolibri
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Chris Mould
Megjelenés: 2016 November 15 (2015)
Terjedelem: 270 oldal
ISBN: 9786155591556

Nyereményjáték:

Te jól ismered a Mikulás rénszarvasait? Matt Haig történetében Karácsony mellett fontos szerepet kapnak ezek a híres északi állatok is, akikről most egy kis rejtvény találtak a blogon. Minden blogon egy-egy rénszarvas leírását lelitek, és összekeverve a rénszarvasok neveit.

A te feladatod lesz az, hogy kitaláld, hogy melyik blogon melyik rénszarvas bújt el és beírd a Rafflecopter dobozba.

Az én rénszarvasom a mai napig szórakoztatja Mikulást és csapatát sportos, gyors, kecses és elegáns.

matthaigjatek

a Rafflecopter giveaway

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A turné állomásai

12.04. Zakkant olvas
12.06. Dreamworld
12.08. Olvasónapló
12.10. Deszy Könyvajánlója
12.12. Könyvvilág
12.14. KönyvParfé

5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *