Menu Close

Adventi naptár

Adventi naptár készítésben nagyon lámer vagyok, 2009-ben találtam egyet, ami bevált és eddig azt készítettem. Csakhogy most már ugye két gyerek van a háznál és a kisebb is elég idős ahhoz, hogy be lehessen vonni ebbe a naptározásba. A Pinteresten találtam egy ötletet és azt valósítottam meg. Igazából azért csak most jelentkezem ezzel, s nem előre, mert még megvártam a hatását a saját naptáramnak, na meg természetesen csak november 30-án este készült el, szóval előre nem tudtam volna mit mutogatni.

Idén Advent alatt minden nap kapnak a gyerekek egy könyvet, amit elolvasunk együtt. Közös lesz így a naptár, kivéve azt a pár napot amit a tervek szerint majd a nagyobbik már a nagyszülőknél fog tölteni az ünnepek előtt (arra beszereztem pár matricás meg kifestős foglalkoztatót, azt viszi majd magával, hogy ne kelljen sokat cipelni a kicsi meg akkor kap majd lapozókat).

Zsebinek ott lesz az élmény, hogy kibonthatja az ajándékokat, Babszem meg szereti a meséket és lesz együtt meseolvasás. A könyveket persze nem mind most szereztem be,  hanem már pár hónapja gyűjtöm őket (árgus szemekkel figyeltem az akciókat, antikváriumokat). De voltak köztük olyanok is, amelyek már évek óta kallódtak a szekrényben, mert ajándéknak szántam őket esetleg másoknak, csak valami közbejött és visszamaradtak. Sőt visszavettem a polcukról is néhány kötetet, amit még sose forgattak, amióta megkapták.

Advent első napján a nagyobbik fiam kicsit csalódott volt, hogy nem játékok lesznek az ajándékok, de aztán Kippkopp Karácsonya (a legfelső csomag) levette őt a lábáról. Azóta minden reggel örömmel készülnek a csomag bontására, s máris lett néhány kedvenc mesekönyv.

Az első tíz könyvben eddig volt már két Maszat (Maszat alszik, Maszat játszik), mert azok akkoriban jelentek meg, amikor a nagyobbik már kinőtt belőlük, úgyhogy még valahol a kupacban lesz egy Doktor Maszat is, hogy a kicsinek legyenek meg. A legújabb Boribon is előkerült már, meg Tesz-vesz város Karácsonya is. Eddig az egyik legnagyobb siker a Márton és Micike az autószerelő műhelyben volt, azt sokszor kellett újraolvasni (a gumis és a fényezőműhelyes rész volt igazán a sztár), illetve most napok óta Titi a toronyház tetején-t olvassuk. A dolog tehát hasonló stílusban fog folytatódni és 24-én kapják majd meg a következő Rumini részt is, hogy az ünnepek alatt legyen mit olvasni.

Persze ezek után a gyerekek Karácsonyra már nem fognak könyvet kapni, de azt hiszem ez így elég is.

Amúgy az egész adventi könyves dolognak láttam egy olyan változatát is, hogy egyszerűen csak karácsonyi mesekönyveket csomagolt be a szülő, esetleg a könyvtárból vette ki őket és csak az volt a lényeg, hogy minden este lefekvés előtt egyet elolvastak közösen.

 

5 Comments

 1. Krisztina

  Kedves Lobo,
  nagyon tetszik az adventi naptár-ötlet! Igazi kis könyvmolyok lesznek a gyerekek is:)
  Van egy (gondolom béna) kérdésem: mikor érdemes elkezdeni meséket olvasni a gyerekeknek? Mennyi idősen? Tudom, nálam még nagyon korai, hiszen december 9-én született meg a kislányom, bár én most is szoktam felolvasni neki, most épp Agatha Christie-t:) De most csak megnyugtatás végett, hiszen az én hangomat hallotta majdnem 9 hónapon keresztül. De nagyon szeretnék majd minden este felolvasni neki.

  • Lobo

   Gratulálok a kislányodhoz:) Az, hogy már most olvasol neki, az már jó, szerintem. Majd később, ha már jobban érti, amit mondasz, lehet szerintem rövid verseket mondani, aztán jöhetnek a mesék. Weöres Sándor versek nálunk nagy siker volt, úgy másfél éves korig a nagyobbik fiam szinte csak azt hallgatta el hosszasabban. De közben meg a sok illusztrációs könyvek jöttek be, saját magunk kitalált mesékkel.

 2. Pingback:Ajánlom a könyveket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *