Menu Close

Jo Walton: Mások között

masokkozottJo Walton neve is már jó ideje a radaromon van, több könyvét is felvettem a majd el kéne olvasni listára, legutoljára pont az Among Others került oda, mert persze ezt is pár éve még Hanna ajánlotta az SFmag-on. Úgyhogy amikor megláttam a helyi könyvtárban az új könyvek között, el is hoztam, s mivel 2 héten belül vissza is kellett vinnem, gyorsan elolvastam. Azon viszont még mindig gondolkodom, hogy vajon tényleg ifjúsági regények közé kéne-e tenni vagy inkább a fantasy-hoz (én az előbbi helyen találtam). Mert a figyelemfelkeltés miatt mehetne oda, talán több emberhez eljut, többen olvassák el ha ifjúsági fantasyként van tálalva, mert az most népszerű, viszont minden más inkább a sci-fi fantasy polcra predesztinálná. Egyébként is szerintem még mindig sokaknak nem tiszta, hogy attól mert egy regény főszereplője kiskorú még nem biztos, hogy ifjúságnak szól a történet.

Mori (Morwena) naplója ott kezdődik, ahol a legtöbb regény véget ér. Ugyanis a lány ikertestvérével együtt megmentette ugyan a világot a gonosz boszorkánytól, de a csatában, amit a tündérek segítségével vívtak nemcsak nyomorék lett, hanem a nővérét is elveszítette. Új életet próbál kezdeni, lehetőleg minél messzebb a gonosz banyától, aki világra hozta őt. Ezért előbb állami gondozásba veteti magát, hogy megszabaduljon anyjától, majd sosem látott apjához fordul, aki gazdag nővérei támogatásával bejuttatja egy előkelő bentlakásos iskolába. Mori persze kilóg innen, eleve walesi származású, fura a kiejtése, a sportokban nem tud részt venni, okos, a természettudományok érdeklik és kilószám falja a sci-fi és fantasy regényeket. Ez az a pont, ahol talál valami közöset apjával, aki szintén az SF megszállottja. Mori nagyon vágyik tartozni valahová, barátokat szeretne, egy karaszt és valahogy megszabadulni az anyától, aki még mindig alattomban próbál fogást találni rajta és visszavágni. S közben talán előbb utóbb a helyi tündérek is szóba fognak állni vele…

Hogyan is lehetne nem szeretni egy olyan könyvet és szerzőt, aki már az ajánlást is így kezdi:

A világ minden könyvtárának, és a könyvtárosoknak, akik ott ülnek nap nap után, könyveket kölcsönözve a betérőknek.

Mori életében a könyvek, különösen a tudományos fantasztikus regények nagyon fontos szerepet játszanak. Miután eljön Wales-ből hátrahagyja a könyveit, s amíg nincs elég pénze addig apjától kap kölcsön köteteket majd a könyvtár és a könyvtárközi kölcsönzés teszi lehetővé számára, hogy legyen elég olvasnivalója. S 1979-ben, amikor a regény játszódik ez a zsáner is még egészen periférikusnak számított. A könyv olvasása egyébként kiváló listakészítésre is, ha valaki szeretne felzárkózni a sci-fi aranykorából : csak folyamatosan fel kell jegyezni a könyveket, szerzőket, akikről Mori említést tesz naplójában. Alapjában ez a regény igazából szerelmeslevél a sci-fihez és a rajongótáborokhoz. Na meg a könyvtárakhoz, hiszen a könyvtárban szervezett sci-fi könyvklub lesz, ami még sokat segít a lányon.

Találtam egy oldalt, ahova felvitték a közel 170 könyvet, amelyeket Mori Walton megemlít a könyvben.

Persze még mágia is van a regényben, de eléggé fura. Mori nem szeret beszélni a történtekről, csak utalgat a múltra, a tündérek ott vannak körülötte és meggyőződése, hogy a bibliájaként használt Gyűrűk ura szerzője is ismerte őket, s ők adtak neki inspirációt. A varázslatokat amúgy se lehet leírni, a lány ráadásul fél attól, hogy olyan lesz, mint az anyja, megőrül és rosszra használja fel az erejét, éppen ezért óvakodik használni a mágiát. Amikor mégis megteszi a saját érdekében folyamatosan lelkiismeret furdalása lesz, mert úgy érzi, oktalanul avatkozott dolgokba és nem tudja, hogy mi a valóság, ki az, aki magától megbízható és ki az, aki varázslat miatt közeledik hozzá, segít rajta…

Igen, a felnőtté válásról is szól a regény, éppen ezért talán mégis jó helye van az ifjúsági polcon. Na meg aki szereti az angol bentlakásos iskolákról szóló történeteket, az itt is dagonyázhat, mert van minden, amit szeretni szoktunk: házak közötti versenyek, különleges szabályok, érdekes oktatási rendszer. Csak amilyen minden kisvárosban előfordulhat Anglia szerte.

Egyébként mint sokan mások is én is úgy éreztem, hogy mivel végig a mágia a háttérben marad, a végső jelenetek hirtelen túlságosan epikusak lesznek, s minden alig 10 oldalban rendeződik el, ehhez képest aránytalanul hosszú a regény egész előző fele.

De ettől eltekintve olvastam volna még tovább, hogyan telnek Mori napjai, hova utazik, kikkel találkozik. Szerettem a nyers és közvetlen stílusát, talpraesett véleményét a világról, az emberekről a józan eszét ahogy a problémákat (például a szexet) kezelte. De legfőképp az vonzott, amikor arról számolt be, hogy miket olvas, mi a véleménye az olvasottakról, írókról. Még akkor is, ha a könyvek nagy része engem egyáltalán nem érdekel, lévén nem tartozok a spekulatív fikciót kedvelők kemény magjához, de Walton annyira élvezetesen tud írni mindenről és különösen a könyvek szeretetéről, hogy komolyan kedvet csinál ahhoz, hogy olvasónaplót írjak.

Ja, végülis azt teszem 🙂

Eredeti cím: Among Others
Fordította: Németh Attila
Kiadó: Metropolis Media
Megjelenés: 2015 (2010)
Terjedelem: 306 p.
ISBN: 9786155508400
Honnan: Könyvtárból

rating-8

4 Stars

5 Comments

  1. Dóri

    Felkerült az a könyv a elolvasandó könyveim közé, de most annyira kedvet kaptam hozzá, hogy lehet, hogy nem várok a könyvtári példányra, hanem meg is veszem 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *