Menu Close

Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító (BTK)

felnonikiabranditoA Fumax kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Felnőni kiábrándító című Sarah’s Scribbles-gyűjtemény. Ennek örömére a Blogturné Klub 12 tagja bemutatja az őszinte, ámde annál viccesebb képregényt, mely olyan fontos problémákat feszeget, mint például a testkép, az öntudat, introvertáltság, személyes kapcsolatok és a melltartó-mosás gyakorisága.
Tartsatok velünk a 12 állomásos turnén, és vigyétek haza a Fumax kiadó által felajánlott regény két példányának egyikét.

 

Értékelés:

Azt hiszem majdnem minden könyvmoly internetező találkozott már Sarah Andersen rajzaival, de ezzel legalábbis tuti:

spendmoney

Sarah Andersen mint manapság olyan sokan a weben kezdte el publikálni a rajzait, amelynek főszereplője próbál megküzdeni a hétköznapokkal, felnőni és elkezdeni az életet egyedül. A nagy sikerre való tekintettel elérte őt is egy könyvkiadó és megjelentetett egy kötetet a legnépszerűbb paneljeiből. Amelyeknek a fordítását egyébként már régóta végezte itthon is lelkes rajongó, aki aztán magát a könyvet is fordíthatta 🙂

Sarah Scribble képregény-sorozatában az a nagyszerű, hogy még én is, aki jósok évvel idősebb vagyok, mint a szerző meg az általa rajzolt figura simán magamra ismertem egy csomó történetben. S nem csak a könyvesekre gondolok 🙂 S ahogy olvasgattam a rajongók is így vannak, képtelen élethelyzetekről, amikről azt hisszük, hogy csak számunkra kínosak, hogy csak mi élhetjük meg őket ennyire gázul kiderülnek, hogy univerzálisak. A kényelmetlenség a furcsaság immár nem csak minket jellemez. S ez jó és annyira felszabadító látni néhány képkockában a jól eltalált és megírt élethelyzeteket és csodálni azt, hogy Andersen ilyen röviden mennyire frappáns tud lenni. Ja, hogy nem tökéletesek a rajzok? Nem érdekes (egyébként akik követik régóta, láthatják, hogy azért mennyit fejlődött a stílus és a rajzolási technika is). Egyébként Andersen saját magára és olvasóira vonatkozóan még úgymond életviteli tanácsokat is ad:

muveszetSzóval elnézve a magam korát és a felmerülő problémáimat meg helyzeteimet, amelyeknek nagy részével állandóan szembetalálom magam Andersen zseniális kockáin, azt kell mondanom, hogy igaza van, a felnőttkor csak egy mítosz:) Vannak elemei, amiket kénytelen leszel alkalmazni, de jó, hogy közben megmaradhatsz sokáig kortalannak olyan problémákkal, amiket előadva simán összekacsinthatsz a huszonévesekkel.

Egyébként egy baja van a könyvnek: rövid. Szóval ilyesmi nem fog előfordulni:

olvasokkicsitKépek forrása: www.facebook.com/doodlehun/ , doodlehun.tumblr.com és presze: sarahcandersen.com/

Kiadó: Fumax
ISBN: 9786155514753
Oldalszám: 112 oldal
Fordító: Tót Barbara
Sorozat: Sarah Scribbles
Rendelési link

rating-10
sarahturne

Fülszöveg:

Úgy érzed, kilógsz a sorból? Szeretnéd kapcsolatépítéssel előremozdítani a karrieredet? A felnőttkor olyan új, izgalmas kihívás a számodra, amire érzésed szerint teljesen fel vagy készülve? Hát pfuj. Kérlek, tedd le ezt a könyvet.

Sarah Andersen, az elképesztően népszerű, ifjú brooklyni művész lezseren megrajzolt, tökéletesen célba találó rövid képregényei ugyanis nekünk, többieknek szólnak. Bemutatják, hogyan lehet teljes hétvégéket fenséges módon elszúrni az interneten, milyen elviselhetetlen kín egy jóképű sráccal kézen fogva végigmenni az utcán, vagy egész nap arról álmodozni, hogy végre hazaérünk és belebújhatunk a pizsamánkba. Más szavakkal: a modernkori fiatal élet horrorisztikus és kényelmetlen valóságát. Ja, és egyáltalán nem önéletrajzi mű. De tényleg!

A Felnőni kiábrándító a rajongók kedvenc képsorait tartalmazza tucatnyi új képregény mellett, amelyek csak ebben a kötetben olvashatóak. A képregény olyan fontos problémákat feszeget, mint például a testkép, az öntudat, introvertáltság, személyes kapcsolatok és a melltartó-mosás gyakorisága, és ezeket Sarah letisztult őszintesége varázsolja elképesztően viccessé – amellett, hogy mindenki magára ismerhet bennük.

Kedvenc webcomickjaim

A webcomikokban az a jó, hogy rengeteg van és tényleg minden témában. Ez előny az olvasónak. A rajzolóknak pedig azért, mert igazából kis költségből tudnak magánkiadást csinálni (azaz megjelentetni képregényeiket széles közönség előtt). Persze a legsikeresebbek előbb-utóbb nem kerülhetik el, hogy kinyomtassák őket.

unshelvedAz egyik első, munkámhoz kapcsolódó képregénysorozat, amit követni kezdtem az Unshelved volt, ami egy kisvárosi könyvtár hétköznapjairól szólt. Sajnos nemrég jelentették be, hogy sajnos abbahagyják az újabb kockák rajzolását, de szerencsére az archívum megmarad, s mivel 2002 óta van a neten, azért jó sokáig lehet még szemezgetni belőle.

Idén találkoztam és szerettem meg ugye Nimonát, amely szintén webcomic volt lánykorában, hogy aztán nagyon sikeres könyv készüljön belőle.

xkcdAz IT szakemberek kedvence Randall Munroe xkcd.com-on megjelenő szörnyen minimalista sorozata:) Magyarul pedig könyvei is olvashatók.

harkvagrantA bölcsészeknek pedig Hark! a vagrant sorozat a kedvence (nekem is, ja), ahol történelem és irodalom van töméntelen mennyiségben, zseniális, 21. századi meglátásokkal.

Nyereményjáték:
Mostani játékunk során a képregényeké lesz a főszerep. Minden állomáson láttok egy képet vagy részletet egy közismert képregényből, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyikből. Ha ez megvan, a képregény címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Azok között, akik mind a 12 állomással megpróbálkoznak, a kiadó jóvoltából kisorsolunk két példányt a Felnőni nehéz c. Sarah’s Scribbles-gyűjteményből.

Nálam ezt a képregényt kell felismerni és beírni a megfelelő sorba:

adatbaziskezeles

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
10/20 Olvasónapló
10/21 Bibliotheca Fummie
10/22 Always Love a Wild Book
10/23 Sorok Között
10/24 Deszy könyvajánlója
10/25 Dreamworld
10/26 KönyvParfé
10/27 Insane Life
10/28 Zakkant olvas
10/29 Függővég
10/30 Szembetűnő
10/31 Angelika blogja

5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *