Menu Close

Oscar és a könyvek 2016

Alig egy napja hirdették ki a 2015-ös Oscar díjra esélyesek nevét. Idén a legjobb film kategóriában nyolc jelölt van, ebből ötnek az eredetije könyv volt, ráadásul még a Spotlight-nak is van  könyves kapcsolata, mert a cikksorozat, amin alapul, azt megjelentették gyűjteményes kötetben is. Nézzük tehát mi az, amit akár magyarul is el lehet olvasni még a díjátadóig, február 28ig.

visszateroMichael Punke: A visszatérő című regénye még 2002-ben jelent meg és persze nem volt olyan nagyon népszerű, de amióta megjelent a film, a papírkötésű kiadások rendre a Bestseller listákon tanyáznak. Legjobb film, rendező, főszereplő, mellékszereplő kategóriában is indul. Itthon most jelent meg a regény, ugyan nem filmes borítóval, de talán még így is siker lehet.
Könyvmolyképző, Szeged, 2016, 304 oldal ISBN: 9789633995129 · Fordította: Mátics Róbert

amarsiAndy Weir: A marsi című regénye itthon is nagy siker volt, aztán a filmforgalmazók jól átszabták a címet Mentőexpedícióra, de a magyar kiadó nagyon szemfülesen újraborítózta a könyvet és Matt Damont is odatette a miheztartás végett. Oscar kategóriák a legjobb film mellett: színész és adaptált forgatókönyv.
Fumax, 2014, 2015, 358 oldal (van e-ben, papír és keménykötésben is) · Fordította: Rusznyák Csaba

nagydobasMichael Lewis: A nagy dobás – annak idején a Moneyball-t nem fordították le magyarra, mert ki a fenét érdekelt Közép Európában a Baseball, viszont a Wall Street az mindig izgalmas számunkra is. Úgyhogy a riportkönyv már 2010 óta magyarul is olvasható. Gondolom könyvtárakban elérhető, illetve ha kiadnák februárig filmes borítóval, Brad Pittel és csapatával, tuti menő lenne. (Legjobb film, rendező, vágás, mellékszereplő, adaptált forgatókönyv)
Alinea, Budapest, 2010 350 oldal · ISBN: 9789639659575 · Fordította: Hürkecz Attila, Koncsek Gergő

szobaEmma Donoghue: A szoba ez volt az a könyv, amit én, mint anya nem mertem elolvasni, mert egy kisgyerek szemén keresztül láttat normálisnak nem mondható helyzeteket, s ettől én mindig nagyon tartok. Már a film előtt is nagy siker volt a könyv itthon, újabban pedig szintén kapható felturbózott filmkapcsolatos külsővel.  (Legjobb film, rendező, főszereplőnő, adaptált forgatókönyv)
Alexandra, Pécs 2011, 2016,  392 oldal, · Fordította: Csonka Ágnes

brooklynColm Tóibin: Brooklyn Az ír szerző regénye még nem jelent meg magyarul, az 1950-es években játszódik amikor egy ír lány Amerikában keres munkát. A forgatókönyvet amúgy Nick Hornby készítette a könyvből, s persze jelölték is érte a legjobb film és főszereplő kategória mellett.

Spotlight: Egy nyomozás részletei című filmet pedig a Boston Globe nyomozóriporterei által készített
Betrayal: The Crisis in the Catholic Church című gyűjteményes kötetből készítették, ami 2003-ban jelent meg aztán most újra kiadták, de mégis eredeti forgatókönyv kategóriába került a legjobb film, rendező, női és férfi mellékszereplő, valamint vágás jelölés mellett.

Többi Oscar jelölt film könyves kapcsolattal, más kategóriákból:

carolPatricia Highsmith: Carol címmel álnéven írta még meg ezt a szerelmi történetet, ami eleinte botránykönyv volt ma pedig már a “a leszbikus szerelem kultuszműveként tartják számon”. A belőle készült film is kiváló kritikákat kapott, s bár legjobb film és rendező kategóriában mellőzték, de ott van a legjobb fő és mellékszereplőnők, adaptált forgaókönyv, operatőr, filmzene és kosztüm versenyben.
Holistic, Budapest, 2003 , 432 oldal · ISBN: 9789638080424 · Fordította: Gálvölgyi Judit

danlanyDavid Ebershoff: A dán lány című regényéből készült filmben a főszerepet játszó Eddie Redmayne-t és a mellékszereplő Alicia vikandert jelölték továbbá indul még a legjobb kosztüm és látványterv kategóriában is. Itt is már régóta olvasható a könyv magyarul és most Eddie-vel a címlapon is kapható.
I.P.C., Budapest, 2012, 2015 464 oldal · Fordította: Szántai Zsolt

Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza szolgált alapul annak a Steve Jobs filmnek, ahonnan a főszereplőt, mellékszereplőnőt jelölték. Azt hittem a forgatókönyvírót is, jelölték, de mégse.
HVG Könyvek, Budapest, 2011 642 oldal · ISBN: 9789633040652 · Fordította: Garamvölgyi Andrea, Igaz Katalin, Somogyi Ágnes, Stern Gábor, Szalai Virág, Takács Zoltán

Sose gondoltam volna, hogy ebben a bejegyzésben fog szerepelni a Szürke 50 árnyalata, de mivel a regényből készült film betétdala Oscar jelölt, hát nem maradhat ki a könyves filmes kapcsolat miatt. Egyébként készül belőle új kiadás, Oroszlánkirály mentes.
Ulpius ház, 2012, 2015 Fordította: Tótisz András

Igazából két könyv van még Oscar-ral kapcsolatban, amelyeknek egyelőre nincs magyar változatuk.

Charlotte Rampling-ot legjobb női főszereplő díjra jelölték a 45 év című filmért, amit egy David Constantine novellából írtak, ami az In Another Country című kötet nyitó darabja.

Bryan Cranstont pedig a Trumbo címszerepéért jelölték, a film alapjául a forgatókönyvíróról szóló életrajz szolgált, amit Bruce Cook írt

Úgyhogy simán lehet könyvekkel felkészülni a díjátadóra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *