Menu Close

Dawn French: Oh Dear Silvia

Dawn French: Oh Dear SilviaTavalyi Audible akcióban vettem meg Dawn French két regényét, elsősorban mondjuk az önéletrajzát akartam (Dear Fatty), de az nem a teljes, plusz nem is ő olvassa fel, szóval ugrott. A Tiny Bit Marvellous-tól nem voltam elájulva, ezért aztán halogattam a második hallgatását is, de azért mivel éppen nem volt mit hallgatnom, végül elkezdtem, mert kíváncsi voltam milyen az amikor nem egy színész olvassa fel a regényt, hanem egy csokorra való és a szerző mellett olyan régi motorosok is ott vannak a szereplők közt, mint James Fleet.

Az intenzív osztály 5. szobájában fekszik Silvia kómában. Ugyanis három szintet zuhant az erkélyéről. Hat rendszeres látogatója van, akik beszélnek hozzá: Ed a volt férj, Jo a nővére, Cassie a lánya, Cat a barátnője, Winnie az ápolónő és Tia a házvezetőnő. Ennek a hat embernek különböző elképzelése van arról, hogy milyen ember is Silvia, aki életében hozott nem egy kellemetlen döntést, úgyhogy most, hogy nem tud reagálni, mindenki elmondhatja neki, hogy mi a problémája és miképp érez, érzett  ezekkel kapcsolatban.

Amikor már úgy éreztem, hogy hetek óta hallgatom a könyvet, leveleztem is róla tettestársammal, Brigivel, hogy már minden mást meghallgattam, sőt újból belefüleltem még a Cabin Pressure-be* is, úgyhogy ez már jelent valamit, méghozzá azt, hogy szörnyen unom a dolgot. A regény ugyanis nagyon unalmas volt. Komolyan, Dawn French maradjon meg a rövid, vicces jeleneteknél, mert valahogy ez a hosszútávírás nem az ő asztala. James Fleet ide vagy oda, majd kitéptem a fülhallgatómat, amikor percekig arról értekezett, hogy milyen fák vannak és azok hogy nőnek…

Kicsit olyan volt az egész, mintha most Dawn French elhatározta volna, akkor ő most komoly regényt tesz le az asztalra, amit a szépirodalom alá fognak sorolni. S ez szerinte (és a szerkesztőjé szerint, aki biztos imádja Dawnt és nem akarta rávenni semmire, amit önként nem ajánl fel) abból áll, hogy ALAPOSAN körbeír mindent. A legegyszerűbb dolgoktól kezdve (lásd: fa), az érzelmekig és minden annyira sablonos volt. Például a teljesen felesleges és máshol már 100-szor olvasott/hallott háborús jelenet. Katonának állsz és körülötted emberek halnak meg. Ez a munkával jár, ezen nem kéne meglepődni. Nagyon fájó még, hogy sok sztereotípiával dolgozott French, ami a szereplőket illeti és ahol még kitűnt a rajongó és rózsaszín szemüveget viselő szerkesztő működésének hiánya, hogy teli volt pontatlanságokkal és ínkonzekvenciákkal a regény: elcsúsztatott időpontok, hogy egyik fejezetben egy esemény 3 éve történt, másikban meg 4 éve, itt valaki szegény és nincstelen, a másikban meg ő az anyagi támasz stb.

Oké, értjük, hogy Silvia szörnyen kicseszett a családjával és sose magyarázta meg, miért és persze mi, olvasók a tudást megkapjuk, de kb a regény kétharmadánál derül ki A NAGY TITOK ami aztán pár oldalon keresztül roppant részletesen van tárgyalva az egyik látogatónk szemszögéből, hogy utána meg a végére elintéződjön minden a színfalakon kívül. S igazából nem éreztem azt, hogy bárki is igazán feloldozást kapott volna és meglelte volna a maga válaszait a Silviának feltett kérdésekre.

Hogy mégis miért hallgattam végig? Mert abban reménykedtem, hogy lesz valami értelme az egésznek, na meg mert mégiscsak Dawn volt a mesélő és az ő hangját nagyon bírom.

De azért Dawn, erről a regényírás dologról beszélnünk kéne. Biztos akarod még ezt folytatni? Tudom, már késő szólni, mert tavaly óta már 3 regényes vagy, de azért még mindig elmondhatod, hogy igazából te csak a nevedet adtad az egészhez.

 

*Ez is csak azt bizonyítja, hogy mindig mindenre van megfelelő CP idézet, csak vigyázzatok, a végén még Limerick-ben fogok beszélni.

“MARTIN: …it is … unbelievably boring!
DOUGLAS: So boring.
MARTIN: So very very very very boring!
DOUGLAS and MARTIN (simultaneously): Bo-ored!”

 

Kiadó: Brillance Audio
Narrátor: Dawn French, James Fleet, Llewella Gideon, Jack Lowden, James McArdle, Pauline McLynn, Maggie Steed, Ruby Turner
Megjelenés: 2012
Terjedelem: 352 p.
ISBN: 9781405909105
Honnan: Vásárlás, Saját példány, audible audio

 

rating-4

2 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *