Menu Close

Kevin Hearne: Tricked – Átverve

atverveAz úgy volt, hogy annak idején nagy kíváncsisággal vágtam bele Atticus O’Sullivan a vasdruida kalandjainak olvasásába. Az első rész után kicsit várni kellett a másodikra, meg a harmadikra, amiket végül könyvtárból vettem ki és tavaly meg tavalyelőtt nyáron olvastam, post meg nem készült róluk, s úgy tűnt, hogy nem is fog folytatódni a sorozat, de szerencsére csalódnom kellett, mert íme itt a negyedik rész. S végülis most már csak 4 résszel vagyunk lemaradva, s ilyen tempóban talán nem is gond ez, mert bár sokat szoktuk szidni a magyar kiadások lassúságát, aztán az is rosszul esik, amikor utolérjük az eredeti történetszálat, majd várhatunk egy csomót, mire az író megírja a folytatást, aztán még le is kell fordítani… szóval így a sorozat közepén nagyon kellemes lenni, mert még van mire várni.
Márpedig a több mint 2000 éves druida történetére érdemes. Ugyan a harmadik rész egy kicsit olyan meh-re sikerült, Vejnemöjnen ide vagy oda. Mindenesetre ez a negyedik, na ez jól belehúzott megint. Szinte egyenes folytatása az előző résznek, mert Atticusnak maradtak bőven elvarratlan szálak még legutolsó kalandjaiból. Eléggé tisztában van azzal, hogy magára hozta a bajt és ugyan igyekszik kivakarni belőle magát és társait, de ez csak oda vezet, hogy kénytelen egyezséget kötni a Prérifarkassal. Márpedig róla már jó ideje tudjuk még mi is, hogy nem éppen nyíltan és egyenesen játszik, nem hiába szokták trükkösnek is hívni. Szóval Atticusnak egyrészt az ő kérését kell teljesíteni, ami elsőre nagyon egyszerű feladatnak tűnik egy 2000 éves druida számára, de persze kiderül, hogy  a látszat csal és Prérifarkas régi ellenfelei is beszállnak a mókába, nem is beszélve arról, hogy megjelenik Hel, aki meg szeretné végre a Ragnarököt beindítani főhősünk segítségével. Vagy az élete árán, ez utóbbi megszerzésére vannak trükkjei. S ekkor még alig 100 oldal telt el a történetből, ami hasonlóan észvesztő tempóban folytatódik és olyan fordulatokkal, amelyek meglepik az edzett olvasót is.

Atticus továbbra is az az esendő szimpatikus hős, aki bár roppant bölcs, de azért tele van emberi gyarlósággal, a büszkesége például rendszerint bajba sodorja. Hearne stílusa nagyon egyedivé teszi őt, mert a sok tudás mellett rengeteg popkulturális utalással van tele elbeszélése és gördülékeny a stílusa, s az is nagy segítség, hogy ismét itt van vele Oberon, a kutyája, akivel tud kommunikálni. Márpedig Oberon minden szava kincs, kettejük kapcsolata az az egészséges piszkálódós férfi(bro)mánc, csak itt nem két ellentétes típusú zsaru között röpködnek a magas labdák, hanem egy ember meg egy négylábú között. Jó látni azt is, hogy Granuaile egyre fontosabb szereplő lesz és ha majd kitanulja amit kell, remélem belőle is tökös UF hősnő lesz, olyan, amilyent szeretek 🙂

A humor mellett a sorozat másik nagy erénye a különböző mitológiák és hitvilágok összemosása. Itt most éppen az indiánoké kerül a középpontba és jó, hát a Prérifarkast ismertük már, de vannak azért olyan szokások, szörnyek és babonák náluk is, amelyek nem maradnak le mondjuk a kelta hitvilágtól. Kevin Hearne nagyon jól tudja vegyíteni az ismert és ismeretlen elemeket, megfejelve a saját kútfőjéből támadt ötletekkel. Ráadásul mindezt látszólag könnyedén teszi, mintha ő is a kisujjából rázná ki a történeteket, pillanatok alatt, ahogy Atticus létrehozza a legbonyolultabb kötéseket a legkomolyabb harcok közepén.

A Vasdruida krónikák még a stílusban is kiválóan helyt áll, roppant olvasmányos a regény, még az oktatónak szánt részek se unalmasak és Acsai Roland tökéletesen adja át a sziporkákat, különös tekintettel Oberonra. Úgyhogy remélem menetel majd itthon is tovább ez a sorozat, mert itt teljesen olyan érzésem van, hogy magyarul ugyanolyan korrekt élmény olvasni, mintha eredeti nyelven tenném. S persze megint az van, hogy lehet tűkön ülve várni a folytatást. Na jó, egy évet hajlandó is leszek rá!

rating-9
trickedturneBlogturné:

“Az eddigi legjobb átverésem az volt, amikor láttam magam meghalni.” Csakhogy halottnak lenni nem egyszerű feladat.
A Blogturné Klub bloggerei egy négy állomásos turné során most bemutatják, mennyire nehéz dolga is van Atticusnak és barátainak, ha túl akarják élni a kalamajkát, amibe keveredtek.
Kaland, humor, átverés – ebben mind részetek lesz, ha velünk tartotok. Ráadásul, ahogy az lenni szokott, meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.

Fülszöveg:
Az eddigi legjobb átverésem az volt, amikor láttam magam meghalni.

Atticus O’Sullivan, az utolsó druida nem maradt volna életben a kelta ravaszság nélkül kétezer évig. Így amikor a bosszúálló norvég istenek végezni akarnak vele, a még ravaszabb navahó isten, Prérifarkas segítségével elhiteti velük, hogy sikerült megölniük, felaprították az arizonai sivatag kellős közepén.
De a trükkös Prérifarkas nem osztogatja ingyen a segítségét. Mire kettőt pislogna, Atticus vérszomjas, sivatagi alakváltókkal találja magát szemközt, amiket a navahók bőrcserélőknek hívnak. Amikor a druida már azt hiszi, hogy kézben tartja a dolgokat, csúnyán elárulja valaki, akitől soha nem várta volna. Atticus elhatározza, hogy ha ezt túléli, soha többet nem hagyja magát átverni.
Milyen szép utolsó szavak!

„Atticus egy erős, modern hős, aki mögött nagy múlt áll, és elég ravasz ahhoz, hogy életben maradjon a huszonegyedik században is. Csípős humorral átszőtt elbeszélés… egy vérbeli, kalandos urban fantasy.”
(Library Journal)

Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2016 ()
Eredeti cím: Tricked
Sorozat: Vasdruida krónikák #4
ISBN: 9789633997239
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: Acsai Roland
Megrendelés

Nyereményjáték
Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a sorozat szereplőit.
Minden állomáson találtok egy idézetet, mely alapján ki kell találnotok, ki mondta/gondolta, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Kire jellemző ez az idézet?

“– Soha nem változom denevérré, ahogy egyik vámpír sem. Mr. Stoker agymenése néha határozottan fárasztóvá kezd válni.”

a Rafflecopter giveaway

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A turné állomásai:
11/22 Angelika blogja
11/24 Olvasónapló
11/28 CBooks
11/30 Dreamworld

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *