Menu Close

Egyszer volt egy 2015

BestNine2015Megint itt van a visszatekintés, amit sose merek még az előző évben megírni, mert hátha történik valami, akár december 31-én éjjel, ami felrúgja az előzetes koncepciót, úgyhogy inkább akkorra tartogatom, amikor már tényleg vissza tudom egészben nézni az eltelt 12 hónapot. Épp ezért toltuk ki például a podcastunkban is az évösszefoglalót, amit aztán december 31-től lehet meghallgatni. Ha valaki még nem tette volna és kíváncsi a popkulturális nem csak könyves, hanem filmes, sorozatos, fangirlös, feministás beszélgetésünkre, akkor most már bátran meghallgathatja.

Tudtam én, hogy nem kéne terveket írnom, mégis megszegtem a saját szabályomat december elején és persze, hogy nem sikerült mindent teljesítenem belőle. De sajnos voltak események és azok következményei, amik pár dologban megakadályoztak. Például abban, hogy teljesítsem a várólistát, pedig az a 4 könyv, amit beterveztem erre a hónapra simán belefért volna, ha a korábbi évek aktivitását nézem két ünnep között, viszont így most mégis 3-mal lemaradtam. Meg kis híján a Várólistás játékot se bírtam követni, de azért azt legalább intéztem, ha nem is akkora aktivitással, mint eddig, de amúgy is a rekordszámú jelentkező miatt lassan fel kell vennem kisegítőt, vagy elhiszem, hogy az emberek értőn olvasnak és betartják a játékszabályokat.

Na de elég a mentegetőzésből, jöjjenek a mindennél többet mondó számok.

readingchallengeElőször is a jó hír, hogy 2015-ben több könyvet olvastam, mint egy éve, azaz 50-t. Ennek ellenére azért ez annyiban csalás, hogy új kategória került az eddigiek mellé, méghozzá a hangoskönyv. Szóval a fülesem és az audible segítségével jött ki ez az év elején kitűzött szám, ugyanis 8 könyv, az összes 21%-a ez úton került befogadásra. De teljesen rabja lettem a dolognak és folytatni fogom a trendet. Mindenesetre jövőre is maradok ennél az 50-es számnál, szimpatikus és úgy tűnik, tudom teljesíteni. Persze messze elmaradok pár korábbi évemtől, de be kell látnom, hogy mindent nem lehet és az élet nem feltétlenül engedi, hogy belefeledkezzek az olvasásba. Egyébként a hangoskönyvek például kiválóan segítettek olvasási válságban is. De már túl vagyok azon, hogy számokon szörnyülködjek vagy éppen depizzek azon, hogy mennyire le vagyok maradva másokhoz vagy akár magamhoz képest is.

Könyveket idén azonban többet vettem, 63-t, amiből 30 maradt nálam, 20 ment ajándékba és 13 meg a gyerekeim polcára került. Több könyv persze több pénzt is jelentett, antikváriumban szerintem semmit se vettem, csak akciókat használtam ki, a legolcsóbban egy e-könyvet vettem 531Ft-ért a legdrágább pedig 4248 Ft volt, ugyanis másképp nem tudtam megszerezni Jen Campbell: The Bookshop Book-ját. Amúgy a könyvek átlag ára 1992 Ft-ra jött ki.

Az elolvasott 50 könyvből végül 37-ről írtam is bejegyzést, illetve 38-ról, mert volt amikor egy bejegyzésre két könyv is jutott továbbá nem tudom hova is soroljam a Listographyt. A Goodreads szerint az olvasottakhoz 🙂 Még 1-2 könyvről tervezek azért írni, úgyhogy ez a szám növekedhet. A legkevesebb könyvet novemberben olvastam el, csupán kettőt, abból is az egyik hangoskönyv volt, de éppen akkor nagyon benne voltam a You Must Remember This podcast hallgatásában és inkább lépten-nyomon, azt kagylóztam, még BKK-n is, ami általában a legjobb olvasós helyem szokott lenni. (Egyébként erről a podcastról a saját podcastunkban is többször rajongva beszéltem, szóval akit érdekel Hollywood első évszázadának története, annak nagyon ajánlom)

Tényleg, ha belegondolok, míg 2014-ben a telefon nyomkodás vette el az időmet az olvasástól, 2015 egyértelműen a hallgatás éve volt. A legtöbb könyvvel októberben végeztem, 7-tel. 2015-ben amúgy a non-fiction könyvek száma erősen megnőtt, 22%-ra, míg regényt 39-t forgattam. Továbbra is előnyben részesítem a női írókat, akiktől 38 könyvet olvastam el, a férfiak aránya maradt 24% ez megegyezik az előző évével. Jóval több angol könyvet olvastam, 70%-a az összesnek ezen a nyelven volt, persze hozzájárul ehhez az is, hogy a hangoskönyvek kivétel nélkül angolul voltak. 2015-ben visszatértem a könyvtárba is, ugyan mérsékelten, de 8 könyvet úgy szereztem be. A nyomtatott könyvek és az e-könyvek aránya majdnem egyforma volt (22/20) feljövőben pedig ugye a 8 db hangoskönyv. Meglepett, hogy 19 recit olvastam, de azt is meg kell mondani, hogy ebből csupán két magyar volt. Az az igazság, hogy Blogturnék és termékeny bloggerek mellett az itthon megjelenő könyvek népszerűsítésében labdába se rúghatok, de ezzel már vagy két éve is így voltam. Viszont szívesen jelentkezem külföldi regényekre, amelyek közül aztán mindig nagy öröm, ha kiderül, hogy néhány megjelenik itthon is. Például az egyik legjobb 2015-ös olvasmányom, Naomi Novik Uprooted című regénye 2016-ban a Gabo gondozásában jön majd.

Valahogy úgy emlékeztem, hogy kevés elmélkedős bejegyzés jutott 2015-re, pedig dehogy. A könyvek mellett úgy havonta hírt adtam arról, hogy miről beszélgettünk a Podcastban, aztán ősszel indítottam a Vasárnapi videotéka rovatot. Visszatérő témák, de évente csak egyszer (egyelőre), hogy felhívom a figyelmet az Oscar-jelölt könyvekre, kimegyek a Könyvfesztiválra, elmesélem, hogy kire meg miért szavaztam a Goodreads Choice Awardson és könyvmolyoknak adható karácsonyi ajándékok közül ajánlgatok egy adagot. 2015-ben beerősítettem az Instagram-on is, könyves képekkel és részt vettem jó párszor a #7nap7könyv kihívásokon is. Magyarítottam a Könyvbuzi-e vagy kérdőívet, s kitöltöttem persze a Könyvtárasat, írtam arról, hogy Olvasni és olvasni hagyni lehetne simán a mottóm, hogy az ifjúsági regényekben is vannak seggrugós csajok, hogy vannak borítótrendek, amik engem is megfognak és két “nekrológot” is készítettem, két különböző, de számomra valamilyen okból meghatározó író halála ihlette bejegyzésekben emlékeztem meg Sir Terry Pratchett-ről és Jackie Collins-ról. 2015-ben is kaptam Liebster Blog Díjat, a Moly.hu könyvjelzőtervező pályázatának a Várólista volt a témája. Szóval akadt itt még könyveken túl is olvasni, nézni meg hallgatni való. Tiszta multimédiás lett az Olvasónapló 🙂

Amúgy 2015-ben rekord számú, 6 könyvnek adtam 10 csillagot. Ugyan az egyik, a Fedőneve: Verity újraolvasás volt, de hát ha egyszer magyarul is annyira jólesett, akkor muszáj volt. Aztán még két fantasy regény kapott tízest, a már említett Uprooted mellett még Garth Nix: Sabrielje s a másik három meg nem regény volt: Marie Kondo: Rend a lelke mindennek kötete nagyon sok jó ötletet adott, az egyik nagy hangoskönyv élményem Miranda Hart volt és én is rajongóvá váltam, aztán meg ott volt az igazán jó kis irodalmi memoár a Hogyan legyünk Hősnők? De még ezeken túl is egész jó könyvélményeim voltak. Felfedeztem Jen Campbell-t aki a könyvesbvloggerek áloméletét éli, megismerkedtem végre két kiváló tollú ifjúsági regényeket író nővel: Courtney Summers-zel és Nova Ren Suma-val, Sophie Kinsella is ismét bizonyított (s igen, ez is később kijött magyarul), nem csalódtam a Jackaby folytatásban és Victoria Dahl románcában, teljesen elvarázsolt Kat és a mágiája, s ezzel próbálkozott Neil Patrick Harris is, s kiválóan szórakoztam azon, hogy 4 daliás herceg hogyan menti meg a birodalmát.

Azért a sok jó és kellemes élmény mellett 2015-ben 3 könyv is volt, ami csak közepes alát kapott: szörnyen bosszantott Jennifer Niven regénye és mai napig nem értem, mit esznek rajta. Nem tudtam mit kezdeni egy klasszikussal se, Henry James csavarja nálam nem fordult be. Valamint csalódtam nagy kedvencem, Dawn French első regényében is.

Az összes 2015-ös  olvasmányom a GoodReadsen is megtalálható.

Egy éve azt írtam, hogy “2015-re nincsenek nagy terveim, szeretném az 50 könyvet megcélozni, teljesíteni a Várólista csökkentést, jókat olvasni, nem vállalni túl magam és talán kicsit több időt szánni az írásra is. Szóval csak azt csinálni amit eddig. Meg a Podcastot 🙂” Ebből végül csak a Várólista csökkentés nem teljesült és lehet mondjuk cicózni a több íráson, de szerintem még egész jól állok.

Azt hiszem hasonlókat tervezek 2016-ra is.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *