Menu Close

Oscar jelölt könyvek

Pár éve csináltam egy összefoglalót azokról a magyarul is megjelent könyvekről, amelyek alapjául szolgáltak Oscar díjra jelölt filmeknek, s azt hasznos és érdekes bejegyzésnek ítéltem, azaz követendő példának. S mivel a múlt héten kihirdették, hogy melyik filmeket szállnak versenybe az arany szobrocskáért, ha valaki szeretné, elolvashatja ezek közül azokat, amelyek adaptációk. Sőt jó pár megjelent vagy a közeljövőben fog megjelenni magyarul is.

Legjobb Film kategória jelöltjei és az eredetük:

amerikaimesterlovesyChris Kyle: Amerikai mesterlövész – Az Egyesült Államok legeredményesebb precíziós lövészének önéletrajza amiből Clint Eastwood forgatott filmet, már tavaly megjelent a Gabo Kiadó gondozásában, sőt e-könyvben is kapható. A filmet amúgy ami 6 kategóriában jelölték (köztük a legjobb színész, legjobb adaptált forgatókönyv), s pont a díjkiosztó előtt, február 19-én fogják itthon bemutatni.

Kiadó: Gabó, megjelenés: 2013, terjedelem: 364 oldal. ISBN: 9789636897468

beepitetthibaThomas Pynchon: Beépített hiba – A 70-es évek Kaliforniájában játszódó regény nyomozásról szól, kicsit mintha Raymond Chandler beállt volna hippinek. A regény 2013-ban már megjelent itthon és nagy siker volt könyvformátumban is. A film magyar bemutatójáról viszont sajnos még nem lehet tudni semmit.

Kiadó: Magvető, megjelenés: 2013, terjedelem: 504 oldal., ISBN: 9789631428629

utazasvegtelenbeJane Hawking: Utazás a végtelenbe – Stephen Hawking életéről szóló visszaemlékezés, hiszen az első felesége írta nemsokára (január 22) fog megjelenni magyarul is a Libri Kiadónál. Érdekesség, hogy Hawking életéről egy évtizede, 2004-ben már született egy BBC tévéfilm, ahol meg Benedict Cumberbatch játszotta a fiatal tudóst. Ebből a könyvből készült az 5 Oscar díjra jelölt A mindenség elmélete, ami a könyvvel egyidőben, január 22-én jön a mozikba is.

Kiadó: Libri, megjelenés: 2015 január 22, terjedelem: 488 oldal. ISBN: 9789633105559

alanturingA kódjátszma című film, amit január 29-től lehet majd megnézni itthon is szintén egy könyvön alapszik, méghozzá Andrew Hodges: Alan Turing: The Enigma* című életrajzán. Na ez még nem jelent meg magyarul. Pedig Benedict Cumberbatch képével szerintem bármit el lehet adni, még egy ilyen életrajzot is.

* Update: Jön ez a könyv is, a Gabo fogja kiadni, már a borítót véglegesítik. Hátha lesz rajta BC, legalább a háta 🙂

További könyvek, amelyekből készült adaptációk ott vannak még a versenyben, csak nem legjobb filmként:

rendithetetlenLaura Hillenbrand: Rendíthetetlen című kötetéből ami Louis Zamperini életéről szól, Angelina Jolie rendezett filmet. Már 2012-ben is volt magyar kiadása, legutóbb már a filmes borítóval jelent meg. Február 5-től lesz a mozikban is itthon.

Kiadó: Cartaphilus, megjelenés: 2012, 2014, terjedelem: 504 oldal. ISBN: 9789632663883

megmaradtalicenekGillian Flynn: Holtodiglan című regényéből készült adaptációt csak a legjobb női főszereplő kategóriában jelölték, akárcsak Lisa Genova regényét, a Megmaradt Alice-nek-et, amelynek eredetije is olvasható már pár éve (Kiadó: Könyvmolyképző, megjelenés: 2012) magyarul. Amúgy az utóbbi film bemutatójáról egyelőre nincs hír.

Két színésznői kategóriában jelölték a Vadon című filmet, ami Cheryl Strayed önéletrajzából készült, sőt Nick Hornby írta a forgatókönyvet. A kötet megjelenése várható magyarul, a filmet pedig szintén január 29-től lehet majd megnézni moziban.

 

Idén a legjobb rajzfilm kategória jelöltjei között is vannak adaptációk.

Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodatAz Így neveld a sárkányodat 2 ugye Cressida Cowell hasonló című sorozatából vette az alapanyagot, még ha erősen el is tér a film a könyvektől, az utóbbiak közül 3 olvasható magyarul is. (Így neveld a sárkányodat, Így lehetsz kalóz, Így tanulj sárkányul)

Alan Snow: Doboztrollok sorozatának első darabjai szintén kaphatók magyarul is.

A Hős6os ötletét magyarul meg nem jelent Marvel képregényekből szerezték.

 

 

Február 22-én pedig kiderül, hogy ki kap szobrocskát.

 

 

4 Comments

  1. Pingback:Könyv és hallgatás

  2. Pingback:Tavaszváró könyvajánló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *