Menu Close

Cressida Cowell: Így lehetsz kalóz

agylehetszkalozNekem nagyon kellemes szórakozás volt az Így neveld a sárkányodat, gondoltam, hogy elolvasom a többi, magyarul is megjelent részt, aztán remélem, hogy majd kiadják a folytatásokat is itthon. Vagy ha nem, akkor megpróbálom angolul megszerezni őket.
Az Így neveld a sárkányodat ugye csak az első kötete volt III. Harákoló Harald emlékiratainak. Ugyanis még mindig elég messze van attól, hogy igazi Hős legyen. Mert az egy dolog, hogy sikerült sárkányt szereznie a törzs tagjává vált, de még elég sok mindnet kell tanulni ahhoz, hogy igazi viking legyen. Mert a vikingek híres kalózok is, úgyhogy most a srácok képzése erre fekszik rá. Az órarendjükben olyan dolgok szerepelnek, mint Kardforgatás tengeren (csak kezdőknek), Bevezetés a rablásba, Gorombaság haladóknak, Eszetlen erőszak és hasonlók. Az egyik Kardforgatás tengeren (csak kezdőknek) óra végére aztán egy különleges ládát még különösebb tartalmával találnak meg Haraldék. Úgy tűnik, hogy Hibbant sziget leghíresebb vikingjének, Szörnyű Szőrmóknak a legendás hagyatékához találták meg az utat, s bár Haraldnak rossz érzése van az egész expedíciót illetően, a törzs túl kapzsi ahhoz, hogy kihagyjon egy ilyen lehetőséget, s elindulnak kincset keresni. S megint bizonyságot nyer, hogy „Harald számára nagy megpróbáltatást jelentettek a hétköznapok, vészhelyzetben azonban mindig talpraesettnek bizonyult.”
Attól tartottam, hogy talán a második kötet ötletben és kivitelezésben elmarad az elsőtől, de nem ez történt, ráadásul az átmenet is zökkenőmentes volt, teljesen érthető, hogy az, hogy egyszer valami sikerült Haraldnak, még nem tette őt igazi hőssé. Van jellemvonása, amit elismernek a többiek is (például, hogy gondolkodik), de még mindig elég távol áll az igazi viking eszménytől, viszont úgy tűnik, hogy sorra bebizonyítja majd, hogy azok az eszmények hogy válthatók ki másképp és mégis mi az, ami fontosabb. A nagy hang, vagy az, hogy amikor szükség van rá, akkor helyén legyen az ember szíve.
Úgyhogy továbbra is ez egy szuper jó ifjúsági regénysorozat fiúknak. Olvastam, hogy valaki arra panaszkodott, hogy nagyon szörnyűek a rajzok, de szerintem teljesen illenek egy fiúknak szóló vikinges történethez. Itt legalább nincs kétség afelől, hogy Harald vajon fiú-e vagy lány. Mert annak idején én nem nagyon tudtam eldönteni, hogy a Vicky a vikingben milyen nemű volt a főszereplő.

Eredeti cím: How to Be a Pirate
Sorozat: Így neveld a sárkányodat #2
Fordító: Dudik Annamária Éva
Kiadó: Egmont Hungary
Megjelenés: 2007 (2005)
Terjedelem: 224 p.
ISBN: 9789636287177
Honnan: Könyvtárból

4 Stars

3 Comments

  1. Pingback:Visszatekintés: 2013 | Olvasónapló

  2. Pingback:Mesés Hármas

  3. Pingback:Oscar jelölt könyvek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *