Menu Close

Ne csak könyvet a fa alá!

Oké, persze egy könyvmolynak a könyv az egyik legjobb ajándék, vagy talán a könyvutalvány még inkább, mert akkor azt vesz rajta magának, amit tényleg nagyon szeretne. Viszont a könyvfétis már akkora méreteket öltött, vagy legalábbis az internet segítségével szörnyen elterjedt, hogy mindenféle könyvhöz, irodalomhoz kapcsolódó, könyvolvasást segítő ajándékokkal és ötletekkel tele van a világ. S ezek egy része elérhető számunkra is, másrészt meg inspirációt adhat, hogy mit nézzünk ki a helyileg, vagy készíttessünk el a sarki póló és ajándékboltban.

Mivel az elmúlt években már könyvajánlót karácsonyra vagy nem csinálok itt a blogon, vagy máshol teszem meg (igazából az elmúlt években podcastokban tettem, először a Hármas könyvelésben, de most már van saját homokozóm, úgyhogy a konkrét könyves ajándékötleteimet ott lehet meghallgatni), más típusú ajándék ötleteket hozok, amik megdobogtatják egy könyvmoly szívét. Legalábbis az enyémet tuti. A 2013-ban és 2014-ben ajánlott dolgok legtöbbje még mindig kapható, de azért találtam néhány újat is nektek.

bookwormUgyan én már régóta vezetem az olvasónaplót de van aki nem használ netes könyves közösségi oldalakat, vagy egyszerűen szereti privát tartani az olvasmánylistáját, de még az is lehet, hogy a párhuzamos nyomkövetésre szavaz. Na azoknak lehet például könyves naplót venni. Még mindig kapható az én egyik kedvencem, a Moleskine Passion sorozatból a Book Journal, de ott van a Listography kötet is, ami ugyan nekem nem jött be, de ettől még másnak jó móka lehet. Persze erre lehet mindenféle sima füzetet is használni, de azért vannak direkt könyvlistával, kívánságlistával, idézetes oldalakkal stb. felszerelt naplók is. Csak hogy néhányat említsek: Read, Remember, Recommend : A Reading Journal for Book Lovers, Reading Journal, What I read mini journal de van könyvmoly palántáknak szóló is (ld. kép).

S ha már van jegyzetfüzet, a könyvmoly íróasztalát is el lehet látni mindenféle íráshoz szükséges dolgokkal. Például az írógép alakú ceruzatartóval, vagy különleges felcímkézett ceruzákkal, ebből az Etsyn talált üzletből például Harry Pottertől Sherlock Holmes-on át a Gyűrűk uráig mindenféle idézetekkel vésettet lehet rendelni. Hogy legyen is mire írni, vannak gyönyörű képeslapok idézetekkel, vagy könyvtári katalóguscédulára hasonlító jegyzetfüzetek. Az ügyes kezűeknek lehet irodalmi papírbabákat is rendelni, 16 neves szerzőt lehet összeállítani. Valamint már nem csak színezők vannak ám (ebből is irodalmit bárhol lehet találni), hanem firka-füzetek is, ahol például szereplők, jelenetek képeit lehet iránymutatással megrajzolni, kiegészíteni firkálással.

 

Az ex-librisek még mindig menők, lehet matricásat rendelni cuki rajzokkal, vagy nyomdásat.

Egy könyvmolynak könyvjelzőből sose elég, vannak ezek a cuki koreai boltok, ahol nagyon jópofa dizájnú dolgokat lehet rendelni, valamint igazán ötletesek és jól mutatnak ezek az átlátszóak is.

Ha pedig valaki fennen szereti hirdetni könyvmolyságát, annak lehet venni kitűzőt, átmeneti tetkót, menő Karamazov testvérek pólót vagy Shakespeare ajakbalzsamot.

További ajánlataim a Pinteresten is megtalálhatók.

Nektek melyik jön be?

6 Comments

 1. Lolle

  Szia! Hű, ezek nagyon klasszak, és sokkal szívesebben kapnék ilyet, mint könyvet. Mert könyvet magamnak szeretek venni, de ezek az apróságok annyira szépek, hasznosak és persze hangulatosak, feldobják a szobát/íróasztalt. Tök jó lehet ilyen csudi dolgokat kapni. Azt nem tudod véletlenül, hogy ilyen könyvmolynaplót magyar nyelven lehet-e kapni?

 2. L.

  A Moleskine Book Journal kapható valahol Magyarországon, nem tudod? Tűvé tettem érte a netet, de sehol nem találom, külföldről rendelni pedig nem szeretnék.

  • Lobo

   Én pár éve vettem, a Bookdeporól, de azóta ott se nagyon láttam, de talán az Alexandrában, vagy az Írók boltjában szokott lenni, ott sokáig majd a teljes Moleskine készlet kapható volt. Ahol szerintem beszerzik még neked (azaz elintézik a külföldi rendelést is) az a Bestsellers bolt Budapesten, nekik szokott néha lenni csak úgy is, de elkapkodják … http://bestsellers.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *