Menu Close

Literary Listography

Tavaly mikor Londonban jártam és betévedtem könyvesboltba (na jó, benne volt a programomban, nem volt semmi tévedés), rácsodálkoztam a különböző Írj listákat! munkafüzetekre. Volt ott mindenféle, kezdve ott, hogy 365 napra előre megadott naplóbejegyzés témák, vagy bakancslisták különböző témákban. Úgy tűnt, hogy elég népszerű ez a formája a naplóvezetésnek, kreatív ötletek gyűjtésének. Volt kifejezetten íróknak szóló listafüzet is, amiben témák voltak felsorolva, ha netán éppen válságban vannak és nincs inspirációjuk. Készítettem egy Pinterest Boardot ezeknek, ha valakit érdekel a felhozatal.

listography1

A legmarkánsabban a Listography könyvek voltak jelen, amelyek magának a Listography oldalnak a kitalálója, Lisa Nola neve alatt futnak. (Ezen az oldalon mindenféle témában vezetheted a listáidat, bevásárló listától tényleg a bakancslistáig bármi belefér, csak te szabsz neki gátat.) Az első sikeres kiadványuk az életem listákban volt (Listography Journal), és ezt számos követte (részletes lista és várható megjelenések az oldalon vannak) Szóval én szépen elböngésztem ezeket a könyveket a boltban és sokáig fontolgattam, hogy kell-e nekem ilyen. Aztán végül valamelyik nyári Bookdepository akcióban megrendeltem és megérkezett a könyv. S azóta ülök felette és fontolgatom, hogy mi legyen ennek a gyönyörű kötetnek a sorsa.

listography6

Mert hogy szép, igényes kivitelezésű, ahhoz nem fér kétség. Egy átlagos füzetnél nagyobb, de még nem A4 méret (közelebb van az amerikai letter nagysághoz). Szimpatikus, hogy az ISBN és az ár rajta matrica amit el lehet távolítani és nem marad semmi nyoma, tehát tovább erősíti a jegyzetfüzet érzést. A felépítése nagyon egyszerű: a tartalomjegyzéket 73 lista követi, egyik oldalt kézzel festett illusztrációkkal (amelyeket Holly Exley készített), a másikon pedig a lista címével és hellyel, ahova fel lehet írni az oda illő könyvcímeket, szerzőket stb.

Lehet tehát listázni a kedvenc szerzőket, regényeket, novellákat, verseket, illusztrátorokat de felvihetjük azokat a könyveket amiket szeretnénk még elolvasni, költőket akiknek az életművével megismerkednénk, amelyekből jó film készült, mi az irodalmi bakancslistánk stb. Hosszabb részek vannak hagyva a kedvenc idézeteknek, kezdő és befejező mondatoknak (bekezdéseknek, ha valaki extra grafomán), de felírhatjuk, hogy milyen könyveket adtunk ajándékba, vagy éppen kaptuk. Na én itt éreztem, hogy ez az egy oldal nekem pl. még egy évre is kevés lenne, amióta ráálltam arra, hogy tőlem mindenki könyvet kap ünnepekre, vagy csak úgy is…

listography3

Azért vannak kifogásaim is a kötettel kapcsolatban. Néhol nagyon jók az illusztrációk, de nem mindig találóak szerintem és olykor kicsik a hatalmas oldalhoz képest. Az egész lista-összeállítás azért eléggé sznob és ez a rajzokból is lejön, mert főleg klasszikusokból és egyéb kritikailag elismert könyvekből vannak megörökítve motívumok. Például a romantikus regények és a nőirodalom (women’s fiction) megint kimaradtak, pedig van fantasy, sci-fi, krimi, önsegítő lista, de kedvenc románcnak csak egy sor van felvéve, illetve ifjúsági irodalom is csak a kedvenc gyerekkönyveim cím alatt szerepel. Illetve az egészen látszik, hogy angolszász ízlésre van elsősorban szabva. Persze itt-ott becsúszik néhány klasszikus idegen nyelvű utalás (Tolsztoj, Kafka stb.), de aki magyar nevet szeretne itt látni, az nem jó helyen jár.

Úgyhogy még itt csücsülök felette, lapozgatom és nem tudom, hogy írjak-e bele vagy inkább adjam majd ajándékba egy könyvmoly ismerősömnek. A koncepció szerintem jó, de én mindig megrettenek, hogy egy ilyen igényes kötetbe belerondítok a kézírásommal. Inkább maradok az online listáknál vagy a papír-jegyzetfüzet kombónál, ahol nem feszélyez a szépség.

listography5

Szóval nem rossz ez ajándékba, de ilyet bárki csinálhat maga is* és lehet, hogy a könyvszerető ismerős, akinek adja jobban örül egy egyedi jegyzetfüzetnek, ami csak az övé. Egyébként ilyen szempontból nekem jobban bejött a Moleskine-féle Book Journal, mert ott sokkal több tere van az embernek kiélni a saját elképzeléseit, hogy mit kell tartalmaznia egy könyvnaplónak.

Kiadó: Chronicle Books
Megjelenés: 2014
Terjedelem: 160 p.
ISBN: 9781452131603
Honnan: Vásárlás, saját példány

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

*Igazából gondolkodom is rajta, hogy karácsonyi ajándéknak valami hasonlót gyártok képekkel és listalehetőségekkel, de hagyva rengeteg helyet az egyéni gondolatoknak és saját témáknak is.

2 Comments

  1. PuPilla

    Ha nem érzed úgy, hogy neked való, vagy hogy szívesen írnál bele, akkor lehet, hogy jobb, ha továbbajándékozod. Egy igazi könyvmolynak az ilyen egyoldalas helyek vajmi keveset érnek a vásárlásokhoz, ajándékokhoz, tbr-listákhoz… Jó lenne, ha ilyen kihajthatós, harmonikaszerű betétlappal látnák el ezeket a füzeteket, az igazi hardcore olvasók számára. 😉 Aztán szépen ki is lehetne venni évente mondjuk, és kartotékba tenni, otthoni leltár 😀
    Amúgy totál jó ötlet a saját készítésű ilyesmi, és nem is olyan nehéz megcsinálni. 🙂

    • Lobo

      Igen, el is tettem, hogy ez még jó lesz valakinek (pl. anno vettem Moleskine Babanaplót is, de abba se írtam – egyetlen babanaplóba se, szegény gyerekeim- , s aztán tovább adtam valakinek, aki meg tökre örült neki és használta) De ez az sk ajándékozni való listakönyv nagyon izgat amúgy 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *