Menu Close

William Ritter: Beastly Bones

beasltybonesAnnak idején, amikor az első könyvet olvastam, mondtam, hogy azonnal megfogott a Sherlock és Dr. Who keresztezése szlogen és nagyon kellemesen csalódtam, mert túl ezeken a hívószavakon tényleg jó kis sorozatnyitánnyal volt szerencsém találkozni. A Jackaby intelligens történelmi-paranormális regény volt egy határozott és okos hősnővel, aki egyben a narrátorunk is volt. Úgyhogy nagyon örültem, hogy megkaptam az előolvasás jogát a Beastly Bonesra is, amelyben folytatódnak Abigail Rook kalandjai a különleges paranormális detektív, R.F. Jackaby oldalán a 19. század végi New Englandben.

New Fiddleham-ben mindig történik valami, ami nem teljesen hétköznapi, s ilyenkor Jackaby-hez fordulnak az emberek. Mint amikor magára marad egy fészekaljnyi különleges alakváltó kiscica. De még éppen csak megtalálják a megoldást és az elhelyezést, amikor a Gad Völgyébe száműzött Charlie Cane jelentkezik, hogy segítséget kérjen, mert egyrészt különleges maradványokat találtak az egyik farmon, másrészt viszont gyanús körülmények között elhunyt a farmer felesége és eltűnt egy csont is az ásatásról. Abigailt külön felvillanyozza a lehetőség, hogy részt vehet egy ásatáson, hiszen ő alapjában apja nyomán régész akart lenni, úgyhogy kapacitálja Jackabyt, hogy induljanak mielőbb vidékre. Ahol aztán kiderül, hogy valami különlegesen nagy lény tizedeli az állományt, az ásatás körül pedig két olyan régész tűnik fel, akik évek óta az ásatásokat harctérnek vélik és próbálják bebizonyítani, hogy melyikük a jobb. Aztán ott van még Jackaby haverja, Hank Hudson, akinek hobbija a különleges állatokra való vadászás, s most Gad Völgyében erre igencsak van alkalom, hamarosan persze a sajtó is megjelenik…

Mindenképp érdemes elolvasni az első könyvet, mert ott annyira jól fel vannak építve a karakterek, hogy nagyon bölcsen itt már erre nem szorul sok magyarázat. Abigail már kezd belerázódni az életbe, mint Jackaby asszisztense és valami fajta különös barátság is kialakult közte és a detektív között, mindenesetre kölcsönösen elismerik a másik tehetségét. S nagyon jó, hogy a detektív elfogadja a lány véleményét, mert tudja, hogy vannak helyzetek, amikben ő jobban helyt tud állni. Nem nagyon van magyarázgatás tehát, hogy ki kicsoda és miért csak belevágunk a közepébe, s az új rejtélyre helyeződik a hangsúly. Ami egyrészt összetettebb, mint korábban, másrészt kicsit a háttérben zajlik Jackaby nyomozása, ugyanis Abigailt jobban leköti az ásatás, mint az eltűnt csont utáni kutatás. Ráadásul nem minden felvetődött problémára lesz itt megoldás, hisz vannak olyan titokzatos alakok, akik már a következő történetet is előrevetítik. Az új szereplők érdekesek és eléggé jól vannak megrajzolva, az egymással vetélkedő tudósok igazán viccesek és nagyon életszerűek. Ráadásul a történet vége felé a nagy leszámolásnál most Abigail az, akinek gyors gondolkodásán és határozott cselekedetén múlik minden. S épp ezek a dolgai azok, amik miatt ő lehet a tökéletes kiegészítője Jackaby-nek, aki ugyan felismer egy csomó mindent és sokat lát, sokkal többet, mint egy normális ember és végtelen a tudása a paranormális dolgok terén, viszont néha a gyakorlati megvalósítás lassabban jön neki össze. Úgyhogy Abigail is egyike azon YA hősnőknek, akik nem idegesítők, hanem határozottak és rátermettek, s feleslegesen nem lelkiznek.

Az egyetlen talán, amit negatívumként hozhatnék fel, hogy az regény második felében kevesebb volt az igazi Sherlockos Jackabys motívum. Viszont ott van Hank Hudson, aki az állatgyűjtési mániájával emlékeztet valakire, de ha leírnám az már a Beastly Bones-ra is spoiler veszélyt jelentene 🙂

Szóval ha valaki egy klassz paranormális ifjúsági sorozatot keres, amiben van elég izgalom és hihető, kedvelhető szereplők, akik saját karakterrel rendelkeznek, azoknak Jackaby tényleg ajánlott. Én nagyon várom a 3. részt, mert el lett hintve itt a végén, hogy valami igazán különleges után fognak nyomozni a főszereplők. Úgyhogy meg kell nyugtatnom mindenkit, a Jackaby sorozat külsőre és belsőre is hozza a színvonalat és remélem, hogy William Ritter ezt tovább is tartani tudja.

Kiadó: Algonquin Books
Megjelenés: 2015 szeptember 22
Terjedelem: 304 p.
ISBN: 9781616203542
Honnan: Netgalley, Recenziós e-book,

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *