Feb 252013

Leigh Evans: The Trouble with FateEzt a regényt abszolút a fülszövege miatt választottam olvasásra és tényleg fogalmam se volt, hogy mire számíthatok. De mivel a tündérek, a fura amulettek ígéretesnek hangzottak, úgy gondoltam teszek egy próbát. Leigh Evans első regényében ugyanis azzal kecsegtetett, hogy a paranormális motívumokat érdekesen fogja összekombinálni.
Hedi Peackok egy kávézóban dolgozik, szerény kis fizetéséből próbálja eltartani magát és a lassan leépülő nagynénjét, aki 10 éve a szárnyai alá vette. Egy évtizede vesztette el ugyanis a lány a szüleit és az ikertestvérét, amikor is bezáródott az utolsó kapu a tündérek világa, Merenwyn és a miénk közt. Hedi ugyanis félig tündér, félig vérfarkas, az anyja az előbbi, az apja az utóbbiak közé tartozott, ám azon az éjszakán 10 éve valami szörnyűség történt, ami felborított mindenféle egyensúlyt. A lány persze csak félig értette a dolgokat és azóta se tudta teljesen kibogozni a rejtvényt, viszont igyekezett meghúzni magát és úgy élni, hogy még véletlenül se keltse fel az érdeklődését egyetlen vérfarkas falkának se a környéken. De egy szép napon a világ összes kávézója közül pont az övébe sétál be Robson Trowbridge, akibe Hedi gyerekként szerelmes volt, s aki a helyi falka alfájának volt a fia és aki utolsónak hagyta el a gyilkosság helyszínét, ahol a lány szüleinek holtteste maradt. S hamarosan Hedi élete fenekestül felfordul, álcájának annyi, vérfarkasok loholnak a nyomában, nagynénjét túszul ejtik, s kénytelen szembe nézni kétféle örökségével is.
Eleinte kicsit lassúnak tűnt a regény, s ahogy egyre inkább haladt előre, rá kellett megint jönnöm, hogy ez egy sorozat első része. Viszont addigra már annyira magába szippantott az a különleges világ, amit Leigh Evans felépített, hogy ez nem is érdekelt. Mert ugye én még olyat, hogy a tündérek és a vérfarkasok valahogy összekavarodnak, nem nagyon olvastam. Nagyon érdekes volt a kapcsolat Merenwyn és a világunk között, s még csak bepillantást nyerhettünk Threall-ba, az álmok világába, ahova csak a különleges képességekkel rendelkezők léphetnek be. Ráadásul Hediben, ebben a törékeny, de eltökélt kis csajban igencsak jó narrátora van a regénynek. Ő az a típusú hősnő, aki igazából teljesen hétköznapi lenne, ha hagynák, de a körülmények azt kívánják tőle, hogy elővegye rejtett tartalékait, s hát azok aztán nem semmik, felülkerekedjen saját magán és kiálljon azért, amiben hisz. A szerelmi szál pedig egyrészt kicsit fura volt, mert ugye Hedi szinte egész életében Robsonba volt szerelmes, a férfinek azonban teljesen külön élete volt és nem is derült ki, hogy ő kihez is kötődik. Viszont kettősük nagyon hétköznapi módon ütközik akadályokba és nagyon is valóságos, ahogy alakul a viszonyuk. Rég nem olvastam olyan történetet, ahol a főhősök amikor végre eljutnak az első közös együttlétig, problémába ütköznek, méghozzá olyan hétköznapiba, amiről a regények nem szoktak szólni. Úgyhogy ez nagyon pozitív volt. Na és persze az amulett se kutya:)
Ami meg a kalandokat illeti azokból is volt bőven, mert mágia és alakváltók csapnak össze, vagy éppen segítik egymást. S a főgonosz aztán nagyon durva és a könyv végére meg olyan leszámolás jön, odáig fajulnak a dolgok, olyan durva jelenetek következnek, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét és elképedve faltam a sorokat, hogy nahát, ezt hogy és miként lehet és hogy meri… Meglepetés hegyek, azt kell mondanom, meglepetés hegyek voltak. Úgyhogy határozottan kíváncsi vagyok a folytatásra. Bár mondjuk, aki nem olvassa el az első részt az véletlenül se pillantson bele a második fülszövegébe, mert hatalmas spoiler az egész. Én csak utána néztem meg, hogyan tovább Hedivel és bandájával, s hát meglepődtem, hogy mennyi mindent lőnek le egy könyvborítón.
Leigh Evans felépített egy különleges világot, amelynek főszereplőjét könnyű megkedvelni, rengeteg izgalmas és egyedi ötlet van benne.Persze pont ezért vannak hibái is a regénynek, túl sok mindent ismerünk meg felületesen, de a mélyebb feltérképezésre még várhatunk. De a lassú indulás után belehúz a cselekmény és megragadja annyira az olvasó figyelmét, hogy végig odaszögezze a lapok mellé, a végén pedig olyan csapásokat mér ránk és Hedire, amitől megrendül a hitünk elég sok mindenben. De úgy tűnik bízhatunk egy félig tündér félig vérfarkas kiscsajban, hogy kiállja a próbákat és megtesz minden tőle telhetőt, hogy ne adjuk fel.

Kiadó: St. Martin’s Press
Megjelenés: 2012 december
Sorozat: Mystwalker #1
Terjedelem: 368 p.
ISBN: 9781466819610
Honnan: Netgalley, Recenziós e-book,

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

3.5 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *