Menu Close

Jennifer Estep: Crimson Frost

Jennifer Estep: Crimson FrostA Mítosz Akadémia simán a kedvenc YA-UF sorozatommá vált (ifjúsági urban fantasy) az elmúlt két év során, annyira, hogy hajlandó vagyok megvásárolni az újabb részeket is, hogy minél előbb olvashassam. Szerencsére az e-könyves módi ezt megkönnyíti.

Mint sorozat negyedik részéről, elég nehéz írni spoilerek nélkül, de azért megpróbálom. Szóval elég durva dolgok történtek korábban Gwennel és barátaival, egyre komorabbnak tűnik a hangulat, s az egészben talán csak az jó, ami Logannal történik. Ám hirtelen mindennek vége szakad, mert megjelennek a protektorátus hivatalnokai és Gwen fejére olvassák bűneit. Olyan dolgokkal vádolják, amiket egyrészt nem követett el, másrészt a valóság elferdítése. Például az egész iskola előtt rásütik a bélyeget, hogy bizony ő a Káoszkatonák közé tartozik, s egyből az iskola legutáltabb személye lesz belőle, s közben persze ott a gyanú, hogy talán az egész tárgyalás talán csak porhintés, figyelemelterelés és Loki követői valami komolyabbra készülnek. Na de persze ki hinne pont Gwennek?

Jennifer Estepnek már megint sikerült jó kis darabot összehoznia. Mondjuk azt előre kell bocsátani, hogy a rejtély rész elég egyszerű volt és az olvasó (azaz én) hamar kitalálta, hogy ki szövögeti a hálót, még ha az okok esetleg meglepetést is tartogattak. Úgyhogy ez a része a regénynek elég egyszerű meg nem hoz semmi újat és azért remélem, hogy nem az lesz továbbra is, hogy kicsit megint előre lépünk, de az utolsó pillanatban a gonoszok huss kirepülnek a jók kezei közül (szó szerint). Viszont a feszültség és néhány váratlan fordulat azért akadt. S az írónő megint hatalmas csapásokat mért Gwenre. Amikor az egész iskola őt tartja a legutálatosabb személynek, na az elég érzékletesen van megírva, s akaratlanul is eszembe jutott, hogy ilyen lehet, amikor valakit kipécéznek maguknak az iskolatársak és csúfolják, bántalmazzák. Nagyon érzékletesen volt megírva, mennyire kétségbeejtő annak a helyzete aki kapja a sok csapást és nem tud ellene tenni semmit. Az ember szíve szinte megszakadt Gwenért, s akkor még ott volt a befejezés, ami megint csak jól megszorongatja mindenki torkát, meg az ember pislog és nem hagyja, hogy megsirasson valami kis YA hősnőt.

Úgyhogy igen, ebben látom főleg Jennifer Estep hatását rám: olyan hősöket ad, akikkel együtt tudok érezni, tényleg érdekel a sorsuk és lerágom a körmömet meg elmorzsolom a papírzsebkendőket velük vagy helyettük. S az egész mitológiás dolog még továbbra is nagyon pöpec, szeretem amikor ráismerek motívumokra, s azt még inkább, ha a már meglévő tudást és ismeretet kreatívan használja az író, és sikerül egész új, de mindenképp az alapmotívumhoz illő vonulatokat becsempészni a történetbe. S mindezt a Mítosz Akadémia megadja nekem.

Aki eddig is kedvelte a sorozatot, annak ez se fog különösebben csalódást okozni, s tényleg azt lehet felhozni ellene, hogy a rejtély átlátszó és még mindig nem közeledünk a megoldáshoz. Viszont minden más nagyon lehengerlő s van az egésznek egy jó kis érzelmi balegyenes hatása, nem csak Gwenre, de az olvasóra is.

Kiadó: Kensington
Megjelenés: 2012 december
Sorozat: Mythos Academy #4
Terjedelem: 354 p.
ISBN: 9780758281487
Honnan: Vásárlás, saját példány, e-book,

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *