Menu Close

William Ritter: Jackaby

William Ritter: Jackaby Rendszerint a szememet forgatom, amikor arról van szó, hogy valami új könyvet úgy próbálnak eladni, mint két korábban sikeres téma keresztezését (pl: Éhezők viadala keresztezve a Downtown Abbey-vel),  de azért be kell vallani, hogy hatásos. Így sikerült felkeltenie a figyelmemet a Jackaby-nek is, mert hát ott volt a fülszöveg elején, hogy Dr. Who keresztezve Sherlock-kal. S bár az előbbi iránti rajongást távolságtartással és értetlenséggel figyelem (bennem még az van, hogy a Dalekok mint kávédarálók NEM FÉLELMETESEK, miért kell cidrizni?), viszont hát Sherlock az már más tészta. Úgyhogy nagyon örültem, amikor a Netgalley-n sikerült lecsapnom a regényre.

Abigail Rook 1892 egy őszi estéjén megérkezik New Fiddleham-be, a New England-i  városába, hosszabb európai kaland után. Próbál munkát találni, de egyedülálló fiatal lányoknak nem sok mindent ajánlanak fel, viszont talál egy hirdetést, ahol általános asszisztenst keresnek, így kerül R.F. Jackaby házához. A hatalmas kabátot és fura sapkát viselő, férfit a városban jól ismerik és roppant furának tartják. De úgy tűnik, különleges képességeire szüksége van még a vonakodó rendőrségnek is. Jackaby ugyanis képes látni valós világunk határán mozgó vagy éppen ott rejtőzködni próbáló természetfeletti lényeket. Mert bizony az új világ nagyon klassz hely az ilyen ősi lényeknek, úgyhogy Amerikába tömegestől jönnek és beköltöznek a városokba, kihasználják az ott élőket és bizony néha rosszul is viselkednek. Ebből a rendőrség csak megmagyarázhatatlan bűnügyeket látja és persze nem nagyon hajlandóak elhinni, hogy természetfölötti is lehet pl. egy rablás mögött. Jackaby pedig elég agilis ahhoz, hogy ne hagyja ennyiben a dolgokat, s természetesen az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt rendszeres látogatója a helyi börtönnek. Abigail alig kopog be az illusztris férfi ajtaján, s máris nyomozás kellős közepébe kerül: különös körülmények között holtan találnak egy újságírót, Jackaby azonnal természetfölöttire gyanakszik, s a rendőrséggel párhuzamosan nyomozásba kezd. Abigail pedig csak kapkodja a fejét és siet új főnöke után, s arra gondol, hogy ha már detektív lesz belőle, talán be kéne ruháznia egy fekete bőrkötésű jegyzetfüzetbe is.

Természetesen a Sherlock referencia azonnal adott Jackaby esetében, aki ugye különleges, okos, társas érintkezések során pedig kimondottan goromba. A csavar itt a férfi látásán van, amivel meg van áldva (egyes vélemények szerint átkozva), s ami lehetővé teszi, hogy a valóság mögött a különlegeset is észrevegye, s ő életének nagy részét erre tette fel, hogy mindkét világ teremtményeit védelmezze. S mint minden megszállottat, olyan dolgok, amik érdeklődési, kutatási területén kívül esnek hidegen hagynak. Illetve azért nem teljesen érzéketlen, mert nehezen viseli el azt is, ha valaki miatta kerül bajba, sőt életveszélybe.

Narrátorunk persze Abigail és meg kell mondanom, hogy felüdülés olyan könyvet olvasni, ahol ennyire határozott, okos és talpraesett a hősnőnk. Annak ellenére, hogy idegen helyen van, feltalálja magát és nincsenek idegesítő allűrjei. Az a gyanúm, hogy mindez azért, mert az írónk férfi és nem jut eszébe szükségszerűen, hogy előjöjjön a sztereotípiákkal és nyafogással. Egyedül a lány hátterével nem voltam kibékülve, hiteltelen volt számomra a múltja, hogy jól szituált családból elszökik és kalandozik, csak mert ehhez van kedve. Kevés volt nekem a motiváció, inkább árvának kellett volna lennie, akkor hihetőbb, hogy hirtelen megjelenik Európán keresztül utazva és munkát keres New England-be. De el tudom képzelni, hogy majd lesz novella, ami arról szól részletesebben, hogy Abigail mit is csinált, miután lelépett otthonról.

Ezeket leszámítva nagyon kellemes olvasmány volt, a rejtély ugyan eléggé átlátszó, viszont az atmoszférát és Jackaby alakját eléggé lebilincselően sikerült megalkotni. S aztán idővel rájöttem, hogy a Dr. Who referencia arra vonatkozott, hogy Abigail nem annyira szerelmi érdekeltsége a címszereplőnek, hanem az ellenkező nemű társ, mint a Doki melletti utastársak.

A Jackaby tehát egy klasszikus sorozatnyitó darab: megvannak benne azok az elemek, amelyek felkeltik az érdeklődést, kiváló a helyszín, a szereplők kedvelhetőek és van annyi érdekesség és potenciál benne, hogy a további kalandok lehetőségei visszavonzzák az olvasókat.

Kiadó: Algonquin Books
Megjelenés: 2014 szeptember 16
Terjedelem: 304 p.
ISBN: 9781616203535
Honnan: Netgalley, Recenziós e-book,

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *