Menu Close

Isabel Cooper: No Proper Lady

Isabelle Cooper: No Proper LadyEnnek a regénynek a címlapja, ha az ember jobban megnézi, kicsit más, mint a szokásos történelmi romantikus regényeké. A tetkó eléggé elárulja, hogy itt valami különlegessel lesz dolgunk. Ráadásul úgy hirdették a sztorit, hogy a Terminátort keresztezik a My Fair Lady-vel, szóval naná, hogy érdekelt egy így beharangozott paranormális regény.

A főhősnőnk, Joan, a regény elején egy kör közepén áll, körülötte papok kántálnak, ugyanis ő egy szertartás fontos szereplője: le akarják választani tértől és időtől, hogy nyugodtan a múltba utazhasson. Szinte az utolsó reménysége ő a világnak, amelyet elleptek a démonok és gonosz lények, s hiába harcol az emberiség, immár vesztésre állnak. A történelem alapján azonban a tudósok és papok megtalálták azt az időpontot, amikor még meg lehet állítani a förtelmes pusztulást. Csak el kell pusztítani egy varázsigékkel teli könyvet és íróját, s akkor nem fog fennállni a veszélye annak, hogy a világok közötti átjáró megnyílik és kiszabadul a gonosz és követői. Joan tehát 1885-be érkezik meg, s az első ember, akivel összefut, Simon Grenville aki szerencsére nem idegenkedik a mágiától, sőt maga is használja azt és van oka gyűlölni egykori barátját, Alex Rydellt annyira, hogy segítsen a nőnek. Együtt kidolgoznak egy tervet, hogy Joan a célpont bizalmába férkőzik, megtalálja és megsemmisíti a könyvet, amely minden baj forrása lesz. Ehhez persze a lányt, aki jó harcos, ki kell oktatni a viktoriánus kor társasági szabályairól és viselkedési normáiról, hogy be tudjon illeszkedni.

Az ilyen típusú regényeknél a legnehezebb a világot felépíteni, megmagyarázni és benépesíteni, s hihetővé tenni. Szerencsére Isabel Cooper jól megoldotta a feladatot: a jövőt igazán csak Joan szemén keresztül látjuk, ő mesél néha Simonnak arról, hogy honnan jött, s mennyire nehéz a helyzete, hiszen teljesen egyedül van, s magányos, mert senki sincs körülötte a szerettei közül. Egyszerre erős és esendő hősnő: egyfelől kiváló harcos, egyenes és elég kétségbeesett ahhoz hogy véghez vigye a misszióját, hisz tudja, ez itt a mindent vagy semmit lehetőség. Ha elbukik, akkor az emberiségnek annyi. Simon elég okos ahhoz, hogy hagyja a lányt vezetni és csak utatmutat neki, segíti, ahogy csak tudja, s mind a ketten belátják, s elismerik a másik erősségeit és tudják a saját gyengeségeit is, s kiváló csapatot alkotnak. Persze paranormális romantikus a regény, szóval van benne valamennyi szerelem is, de nem ezen van a hangsúly, hanem a közös munkán keresztül hogyan ismerik és kedvelik meg egymást a főszereplők.

A regény erőssége igazából Joan, hozzá képest Simon igazán háttérbe szorul és alig jut szerephez, a lány nagyon markáns egy hősnő ő, akit nem lehet nem szeretni. S ha már hasonlítani kell, akkor tényleg inkább Sarah Connor ő és kevésbé Eliza Doolittle, az utóbbi szerep és a kulturális különbségekből származó ellentétek itt-ott vidám perceket okoznak ugyan, de szerencsére annyira monomániás se lesz teljesen Joan, mint a Terminátor hősnője.

 

Kiadó: Sourcebooks
Megjelenés: 2011
Terjedelem: 329 p. ebook,
ISBN: 9781402259524
Honnan: Vásárlás, saját példány, e-book

 

 

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars

5 Comments

  1. Stella (Ex Libris)

    Oo, koszonom az ajanlast, be kell valljam, eddig nem hallottam errol akonyvrol, de nagyon felcsigaztal! es az se mellekes, hogy nagyon szep a boritoja 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *