Mar 242012

50 árnyalatnyi szürkeség

Teljesen mindegy, mi lesz magyarul a címe a regénynek (amúgy: A szürke ötven árnyalata), de már megjött a levél az Ulpius kiadótól, hogy előrendelhető náluk a könyv, amiről beszélnek! Mert E.L. James regényével van/volt tele mostanában az internet meg mindenféle média. Talán 50 Shades of Grey címmel már ti is hallottatok róla. Illetve van még két folytatása: 50 Shades of Darker, 50 Shades of Freed címmel így lesz belőlük 50 Shades Trilógia De ha mégse, akkor röviden összefoglalnám mi is a hajcihő tárgya. Illetve a Velvet a maga bulváros módján már megtette.

E.L. James írt egy csak e-formátumban létező trilógiát, ami aztán akkora siker lett, hogy nagy amerikai kiadó megvásárolta a jogokat és meg fog jelenni nyomtatásban is. Amiért pedig a nők odavannak érte, hogy ez egy szerelmi történet, méghozzá eléggé BDSM sztori, van benne minden, ami ehhez kell (verés, elnyomás, beöltözés, durvaság stb.) és persze nagy szerelem. Úgyhogy azért kezdődött meg a cikkek megjelenése mert mindenki nekiállt elemezni, hogyan lehetséges, hogy ezt a “mommy porn“-nak kikiáltott regényt olvassák nők ezrei és tetszik nekik? Baj van a házasságukkal? Mindenkiben benne van, hogy szeretne egy kis dominanciát? Hogy néha megverjék?

Na meg ismét bebizonyosodott, hogy az internetnek és a szinte saját kiadásban megjelenő elektromos könyveknek mekkora keletjük lehet a megfelelő marketinggel.

A trilógiának amúgy felnőttekből van akkora rajongói hada, amely mellett a Twilight elbújhat. (Amazonon és Goodreads-en kegyetlenül letarolják a követők azokat, akiknek valamiért nem tetszene a regény) Amúgy nem véletlen a Twilight hasonlat, ugyanis a E.L. James eleinte az Alkonyat sorozathoz írt fanfictiont, sőt igazából az egyik fanfiction-jében javította ki a neveket (Bella –> Ana, Edward –>Christian) és voila elkészült az ő kis szerelmi története.

Az egyetlen dolog, amiben kicsit félrevezető az Ulpius ajánlás, hogy a romantikus regények kedvelői rajonganak a regényért. Nos én elég sok ilyen blogot olvasok és ott pontosan, hogy senki se kedvelte a sztorit. Sőt olyanok, akiknek bízok az ízlésében, nagyon is lehúzták, mert igazából azt hozták fel ellene, hogy a regény fogja a romantikus irodalom legrosszabb sztereotípiáit (Júlia/Romana szintet a 70-es évekből, a Twilight és az erotikus regények legbénább paneljeit) és ezekből építkezik. A 50SoG ellen az a fő érvük, hogy igazából lejáratja a romantikus/erotikus irodalmat.

Plusz, akik még hőzöngenek ellene, azok a fanfiction írók, akik meg azt nehezményezik, hogy E.L. James és az új kiadó letagadja, hogy a 50SoG valamikor Alkonyat rajongói regény volt. Itt van egy összehasonlítása (plagizálást kizáró szoftvert is bevetettek az analizálásra, mint a Turnitin) a Master of the Universe-nek – ami E.L. James eredeti online olvasható fanfic-je volt- és a Szürkének.

Úgyhogy ez a regény is nagy ellentéteket fog kiváltani, már látom. Rengetegen fogják itthon is elolvasni és én csak szólni szeretnék már előre, hogy ez nem az, amiről a romantikus, erotikus regények szólnak, azokat nem így irják meg, nem ilyen a történetük.

Oké, nem olvastam még és nem is hiszem, hogy fogom, mert a leírások, részletek alapján úgy tűnik, hogy halálra idegesítene a főszereplőnő, aki egyben az elbeszélő is. Mert ha már Bella kicsapta nálam a biztosítékot, tuti Ana se tenné másként.

Oszd meg!

Reader Comments

 1. Köszi az informatív írást róla, így már jobban tisztában vagyok vele, miről is van szó. Bár a borító csábító, valahogy úgy érzem, ez nem az én regényem lesz…

 2. Annyira tudtam, hogy Ulpius lesz! 😀
  Fölösleges ellene hőzöngeni, az ilyen könyvek nem a Toldi szerelmétől vesznek el olvasókat. (Amúgy sincs olyan, hogy “olvasókat elvenni” másik könyvtől. Föltéve ha két fölcserélhető darabról van szó, de azoknak meg úgy is tökmindegy.)

 3. Engem egyébként sem érdekelt a könyv, így meg pláne, hogy hasonlít a twilighthoz. Köszi a leírást. 🙂

 4. (Bocsi, biztos csak véletlen elírás, de nem elektromos, hanem elektronikus könyvek. (Felrémlett bennem a konnektorba dugható, a zárlatos, a kis lámpákkal villogó könyv rögvest.))

 5. Hogy miért is felnőtt Twilight?
  Mert a fanfiction.neten mint twilight fic jelent meg, a történet eredeti címe Master of the Universe, a szereplők neve Edward Cullen, Bella Swan volt. Mivel a szerzői jogi dolgok nem engedték ugyanazon nevek használatát, és nem engedik a riportok közben a visszautalást az eredeti alapra, ezért a történettel újonnan megismerkedőknek fogalmuk nincs arról a háttérről, ami 2009 óta zajlik a Robert Pattinson rajongói oldalakon 🙂
  És ilyenkor csak vidámkodok, hogy azt a története, amit annak idején hétről hétre vártunk, mőgé képzelve Edwardot (Robertet), most hányan hányféleképp próbálnak magyarázni, ismertetni… A beírandó kód meg felháborítóan világos. Gondolnám, ha az ember lánya eljut odáig, hogy elolvassa acikket és megjegyzést ír hozzá, az ilyen jellegű izék szinte fölöslegese – már csak azért is, mert aki meg direkt idétlen akar lenni az úgyis veszi a fáradságot és kibogarássza…

 6. @twmmy ööö ezt most nem értem. Szerintem kb. erről szólt amit írtam, csak éppen a copyrightról nem szóltam, mert igazán nem értem, hogy miért kell ezt “titkolni” és ahol promózzák a könyvet, ott pár dologról azért nincs szó, mert persze az a lényeg, hogy fogyjon. De ha Te olvastad akkor mesélj már, milyen

 7. Még mindig alig tudom felfogni, hogy mivé nőtte ki magát a MotU… Számomra szürreális ez az egész. 🙂
  Bárcsak a többi remek Twilight fanfictionre (pl. Wide Awake, For the Summer) is ugyanígy felfigyelnének egyszer… Hihetetlen tehetséges emberek vannak, és nekem teljesen mindegy, hogy miből merítenek ihletet.

 8. Ok, én elhiszem, hogy ez Twilight fanfic. Csak azt nem értem, hogy ezt a történetet hogyan kapcsolta az írónő a Twilighthoz? :O
  Olvastam mind a három részét ennek a sorozatnak és komolyan nem tudom összekapcsolni. Az össz hasonlóság, amit látok
  – A férfi főhőst (Christian) örökbe fogadták (orvos szülők) van egy fiú és egy lány testvére, akik szintén örökbefogadottak.
  – Christian eddig még nem volt soha szerelmes pedig közel jár a harminchoz.
  – Szívtelen, lelketlen férfiként gondol magára
  – A főhősnő szűz

  Na, hát kb ennyi hasonlóságot látok én. 😛

  Amúgy Ana a főszereplőnő sokkal idegesítőbb, mint Bella.
  Fenekén még a tojáshéj, de mindent jobban tud, nem hajlandó megfogadni a tanácsokat, általában, amit próbálnak elmagyarázni neki, azt nem képes felfogni, és sokszor rohadtul hisztis tud lenni… pedig elméletileg ő egy okos nő.

  És a kedvenc szava járása a Jeez volt, amitől a második rész közepén már az arcomat kapartam. Jeez így, meg Jeez úgy.

  Amúgy tetszett nekem a sorozat, mindazok ellenére, hogy nem olvasok erotikus/romantikus irodalmat. 😀 És a helyzet az, hogy nem tudnám megfogalmazni, hogy mi volt benne annyira csábító. Mindazok ellenére, hogy a főhősnő az idegeimen táncolt.

 9. Ez a könyv “több sebtől vérzik”:
  1) a Twilight-hoz hasonlítják, azaz egy régebbi sikeres mű utóhullámain szeretne még lovagolni, mellesleg ezáltal arra ösztönzik az olvasót, hogy hasonlítsa össze a kettőt;
  2) ezáltal az olvasó önálló véleményt formálhat arról, mennyire hasonlít vagy különbözik a Twilight-sztoritól, minek folyományaként intelligensnek tűnhet a társaságban;
  3) a szex és az erőszak mindig jól eladható (Galla Miklós: Szénbányász);
  4) az, hogy Amerikában az igénytelen olvasók ezrei veszik meg a marketing miatt, nem kötelez minket arra, hogy mi is a kezünkbe vegyük, vagy pláne rajongjunk érte;
  5) az itthoni reklámszöveg príma, ezt a ponyvát az Isten is a tömeges eladásra teremtette! De nem irodalmi élményre!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *