Teljesen mindegy, mi lesz magyarul a címe a regénynek (amúgy: A szürke ötven árnyalata), de már megjött a levél az Ulpius kiadótól, hogy előrendelhető náluk a könyv, amiről beszélnek! Mert E.L. James regényével van/volt tele mostanában az internet meg mindenféle média. Talán 50 Shades of Grey címmel már ti is hallottatok róla. Illetve van még két folytatása: 50 Shades of Darker, 50 Shades of Freed címmel így lesz belőlük 50 Shades Trilógia De ha mégse, akkor röviden összefoglalnám mi is a hajcihő tárgya. Illetve a Velvet a maga bulváros módján már megtette.

E.L. James írt egy csak e-formátumban létező trilógiát, ami aztán akkora siker lett, hogy nagy amerikai kiadó megvásárolta a jogokat és meg fog jelenni nyomtatásban is. Amiért pedig a nők odavannak érte, hogy ez egy szerelmi történet, méghozzá eléggé BDSM sztori, van benne minden, ami ehhez kell (verés, elnyomás, beöltözés, durvaság stb.) és persze nagy szerelem. Úgyhogy azért kezdődött meg a cikkek megjelenése mert mindenki nekiállt elemezni, hogyan lehetséges, hogy ezt a “mommy porn“-nak kikiáltott regényt olvassák nők ezrei és tetszik nekik? Baj van a házasságukkal? Mindenkiben benne van, hogy szeretne egy kis dominanciát? Hogy néha megverjék?

Na meg ismét bebizonyosodott, hogy az internetnek és a szinte saját kiadásban megjelenő elektromos könyveknek mekkora keletjük lehet a megfelelő marketinggel.

A trilógiának amúgy felnőttekből van akkora rajongói hada, amely mellett a Twilight elbújhat. (Amazonon és Goodreads-en kegyetlenül letarolják a követők azokat, akiknek valamiért nem tetszene a regény) Amúgy nem véletlen a Twilight hasonlat, ugyanis a E.L. James eleinte az Alkonyat sorozathoz írt fanfictiont, sőt igazából az egyik fanfiction-jében javította ki a neveket (Bella –> Ana, Edward –>Christian) és voila elkészült az ő kis szerelmi története.

Az egyetlen dolog, amiben kicsit félrevezető az Ulpius ajánlás, hogy a romantikus regények kedvelői rajonganak a regényért. Nos én elég sok ilyen blogot olvasok és ott pontosan, hogy senki se kedvelte a sztorit. Sőt olyanok, akiknek bízok az ízlésében, nagyon is lehúzták, mert igazából azt hozták fel ellene, hogy a regény fogja a romantikus irodalom legrosszabb sztereotípiáit (Júlia/Romana szintet a 70-es évekből, a Twilight és az erotikus regények legbénább paneljeit) és ezekből építkezik. A 50SoG ellen az a fő érvük, hogy igazából lejáratja a romantikus/erotikus irodalmat.

Plusz, akik még hőzöngenek ellene, azok a fanfiction írók, akik meg azt nehezményezik, hogy E.L. James és az új kiadó letagadja, hogy a 50SoG valamikor Alkonyat rajongói regény volt. Itt van egy összehasonlítása (plagizálást kizáró szoftvert is bevetettek az analizálásra, mint a Turnitin) a Master of the Universe-nek – ami E.L. James eredeti online olvasható fanfic-je volt- és a Szürkének.

Úgyhogy ez a regény is nagy ellentéteket fog kiváltani, már látom. Rengetegen fogják itthon is elolvasni és én csak szólni szeretnék már előre, hogy ez nem az, amiről a romantikus, erotikus regények szólnak, azokat nem így irják meg, nem ilyen a történetük.

Oké, nem olvastam még és nem is hiszem, hogy fogom, mert a leírások, részletek alapján úgy tűnik, hogy halálra idegesítene a főszereplőnő, aki egyben az elbeszélő is. Mert ha már Bella kicsapta nálam a biztosítékot, tuti Ana se tenné másként.

Oszd meg!