Menu Close

Könyvtáras kérdőív

IMG_20150211_083532[1]Kritta hívott meg a Könyvtáros kérdőív kitöltésére*, gondolom, mint bennfentesnek az én véleményem el fog térni sok másétól.
1. Könyvesbolt vagy inkább könyvtár? Indokold!

Nos, ez nem egyértelmű, mert mindegyiknek megvan a maga előnye. Amíg nem volt sok felesleges pénzem, addig főleg a könyvtárból szereztem be olvasmányaimat. Jóval szélesebb körű volt az ajánlatuk, mint amit otthon találtam illetve a zsebpénzemből meg tudtam venni magamnak. Ráadásul megvolt a lehetősége annak, hogy ha nem tetszett az olvasmány, akkor csak simán visszavittem és nem kellett azon fájjon a fejem, hogy feleslegesen dobtam ki a pénzt. Aztán amikor elkezdtem a saját könyvtáramat építeni, akkor ugyan megnőtt a könyvesbolti látogatásaim száma. Persze főiskolásként még főleg az antikváriumokból szereztem be a gyűjteményem gerincét.

Manapság meg annyi könyv jelenik meg, hogy egyszerűen képtelenség győzni pénztárcával meg hellyel, úgyhogy ismét csak előtérbe lépett a könyvtár. Szeretek mindkét helyen bóklászni és nézelődni, más-más okokból. Könyvesboltban az újdonságokba jó belelapozni, könyvtárban meg mindig nagyon érdekes az éppen visszahozott könyvek részleg, hogy ki mit talált érdekesnek, hátha van olyan kötet ami felkelti az érdeklődésemet.

+Melyik kedvenc karakteredet tudnád elképzelni, mint könyvtáros/könyvesbolti eladó?

Természetesen Belle-t, a Szépség és a szörnyetegből. Ja, hogy ő mozivásznon van? Akkor mondjuk a fikciós párját Beauty-t Robin McKinley Beauty-jából 🙂

2. Milyen gyakran jársz könyvtárba? Egy vagy több könyvtárat látogatsz?

Nos, munkámból kifolyólag heti 5 napot a könyvtárban töltök. Néha 6-t is, de van hogy elmegyek szabadságra. S természetesen tagja vagyok még a városi könyvtáraknak is. Mindig ahol laktam, a helyi könyvtárat rendszeresen látogattam, meg az éppen aktuális szakkönyvtárba is beiratkoztam. Illetve amikor tanultam, akkor tagja voltam az egyetemi, a városi, a nemzeti és az otthoni városi könyvtárnak is. Azt hiszem legtovább az utóbbiban voltam tag, csupán pár éve, hogy most már nagyon ritkán járok haza és akkor se tudok könyvtárba menni (mert vagy hétvégén vagy nyári szünetben járok ott), nem újítottam meg a tagságomat. Pedig könyvtáros lévén ingyenes lenne 😛 Most mondjuk a sajátunkon kívül csak a kerületibe járok, de még fenntartom a központi FSZEK tagságomat.

+Melyik kedvenc karaktereddel mennél szívesen könyvtárba?

Elizabeth Bennettel, szerintem nagy élmény lenne neki megmutatni mennyi könyv van manapság és hozzá lehet jutni olvasmányokhoz, bármilyenhez, nőknek is 🙂

soletti3. Szoktál ezt-azt találni a könyvtári könyvekben, amit az előző olvasó bennfelejtett a lapok között? Mit?

Főleg könyvjelzőket, vagy könyvjelzőnek használt dolgokat: jegyet, jegyzetlapot, képeslapot, fényképet. Illetve egyszer a munkahelyemen egy pereces zacsit. (ld. mellékelt kép 🙂

+Melyik kedvenc karakteredet látnád szívesen egy könyvjelzőn?

Temeraire-t a sárkányt.

5. Van kedvenc könyvtárad, akár a könyvek, akár a szépsége miatt?

The King's Library at the British LibraryHúúú, hát rengeteg van:) Legfrissebb élmény, hogy ősszel voltam a British Library-ben, körbe is vezettek minket, kicsit a színfalak mögé is beláthattunk, s bár szó se róla, hogy a British Museum olvasóterme még mindig sokkal szebb, de azért ott is jó lenne kutatni. Dolgozni már nem biztos, hogy annyira buli volna, mert nagy könyvtárakban kicsit be tud ragadni egy fajta munkára az ember.

+Ki az a karakter aki mostanában a legjobban idegesített és biztosan nem vinnéd el a kedvenc könyvtáradba?

Finnt, Jennifer Niven All the Bright Places című könyvéből találtam legutóbb a legirritálóbb szereplőnek.

6. kérdés. Nem könyvtár, de hasonló kezdeményezés a Könyvmegálló. A Te lakóhelyeden, vagy környezetedben működik könyvmegálló, kipróbáltad már? Mi a véleményed róla?

A közeli művelődési központban volt, s bár el nem vittem onnan könyvet, de vittem oda. Sajnos már bezárt. Szerintem amúgy jó kis kezdeményezés.

Valamint nagyon cukik a mini-könyvtárak is: http://littlefreelibrary.org/ Ha valaha vidékre költözöm, kertes házba, az utca végére szerintem fogok majd ilyet csinálni.

+Melyik az a könyv aminek a legjobban örülnél ha megtalálnád a könyvmegállóban?
Ó hát meg kellett néznem ehhez a kívánságlistámat, s talán most leginkább Komáromy Gabriella: Gyermekirodalom című könyvét szeretném megtalálni valahol, mert az kb. sehol sincs 🙁

*nem, nem fogom használni a booktag-et most se, már a csokoládésat is megúsztam enélkül és én az elveimhez néha hű vagyok

Képek forrása: Én 🙂

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *