Menu Close

Ez volt 2014

franklymydearAz új év első és kedvenc postja következik. Tavaly nem volt menő összegzéseket írni, mindenki finnyáskodott, hogy kell, most meg ismét divatba jött. Akárcsak a Várólistázás, ami 2014-re a nem menő kategóriába tartozott, most ismét menő lett. De a divatok már csak ilyenek, jönnek, mennek, egyik évben ez tartja lázban az embereket a másikban az. Mindenesetre én nem panaszkodom, hisz ez azt jelentette, hogy többen jelentkeztek a Várólistás játékomra illetve olvashatok jópofa évösszegzős bejegyzéseket szerte a könyves, blogos, könyvesblogos világban.
Rossz hírrel kezdeném: 2014-ben nagyon kevés könyvet olvastam. Fél évkor még azt reméltem, hogy meglesz legalább az 50, (tavaly év végén még 55-ben reménykedtem) de csak 46 jött össze. Mondjuk nem számoltam bele 3 hangoskönyvet, mert a Bridget Jones naplója 1-2 és a Neverwhere igazából nem teljesen hangoskönyek, inkább adaptációk, rádiójátékok voltak, viszont azért Amy Poehler Yes Please kötetét meg igen, mert azt meg a hivatalos könyvkiváltó audió élménynek nyilvánítottam. De még így is kevés, még a heti egy könyv sincs meg, pedig tudom, hogy ha nekifekszek, megy ám az olvasás, ékes példája ennek az év végi hajrá, hogy teljesítsem a Várólista csökkentésemet, az utolsó 2 hétben 4 könyvet is benyeltem. S nagyjából tudom ám, mi az oka ennek a kevés kötetnek, ezért aztán 2015-re azt tűzöm ki, hogy kicsit visszafogom magam a kütyüzés terén, s inkább olvasok és nem a telefonomat nyomogatom :). Sajnos eléggé függő tudok lenni új játékoktól és az internettől, s ez mindenképp az olvasás rovására megy.

Na de először is lássuk a kedvenc részemet, az olvasmányokat, könyveket, számokban. Idén még a tavalyinál is kevesebb pénzt költöttem könyvekre, 97840 forintot, ebből kereken 50 darab kötetet vettem, ez kötetenként kerekítve 1957 pénzt jelent: a legolcsóbb könyv 690 a legdrágább 3190 forint volt, s az 50-ből csak 7 volt e-könyv, viszont 20 darab meg ajándékba ment. Jóval kevesebb könyvet szereztem be, mint az előző években.

A 46 könyvből csak 30-ról írtam bejegyzést, s bár a nagy kedvencekről volt szó, azért még így is kimaradt pár, amit azért érdemes lenne megemlíteni. Nem ígérem, hogy valaha is beszámolok róluk, mert még nem látom, mennyire lesz hozzá kedvem, de az biztos, hogy jó pár könyvbejegyzés hever piszkozatban a blog színfalai mögött. A legkevesebb könyvet októberben olvastam el, csupán 2-t, a legtöbbet pedig május, július, augusztus és december hónapokban, ötöt. Siralmas, tudom, ebből még a havi 4 se jön ki. De azért nem fogok a Dunának menni, mert ezek legalább jók voltak. S idén végre ismét olvastam 3 non-fiction-t is, az angol könyvek aránya elérte az 56 százalékot, továbbra is több női, mint férfi irót olvastam, fele-fele arányban volt a papír és az e-könyvek forgatása, viszont keveset jártam könyvtárba (3db könyvet olvastam onnan) és csak 16 recim volt, ezek közül is inkább az angolokat részesítettem előnyben. A magyarokat amúgy is learatják, nem lehet lépést tartani, de ebből se csinálok gondot.
Egyáltalán sok mindenből nem csináltam idén gondot, nem szálltam be késhegyre menő vitákba (eddig se szoktam, mondjuk), kimaradtam botrányokból, nem is indítottam el olyan kezdeményezés, amiből nagy hercehurca lett volna. Kicsit kevesebb volt az elmélkedős post is, mert bár azért én is töltöttem ki csokoládés kérdőívet, tippeket adtam arra, Hogyan gyógyuljunk ki az olvasási válságból sőt meghívtak zsűrizni is az Antikvárium.hu blogger versenyére. De az az igazság, hogy a dumálós részeket igazából átvittem a Podcastba. Mert bár tudom, ezzel már formát bontok és kilépek a könyvesbloggerek összetartó csak a betűt preferáló világából, a legújabb vállalkozásunk, a hangos műsorozás, a podcast készítés nagyon jó móka lett és élvezettel csinálom. Még akkor is, ha kevés a visszajelzés, amit sok mindennek be lehet tudni, de ezen nem rágódom. Szóval hamarosan egy éve lesz, hogy elindítottuk a Popkult, csajok, satöbbi, kéthetente anglomániával és popkultúrával foglalkozó podcastunkat. Még mindig van mit csiszolni rajta, de egyelőre megmarad az Olvasónapló.net birodalom egyik jelentős ágának 🙂 Amúgy épp ma, január 1-jén jött ki a 25. epizódunk, meg természetesen ott már két hete megvolt az éves összefoglaló, de nem csak könyvekről, hanem tévés, rádiós sorozatokról és filmekről is szó volt az évzárónkban.

Igazából rossz könyvet idén nem is olvastam, maximum felejthetőket, de nem volt semmi, ami igazán kihozott volna a sodromból. Nagyon persze nem merészkedtem ki a konfortzónámból, hatalmas nagy felfedezéseket sem tettem könyves téren, de ha ez azzal jár, hogy közben viszont jól szórakoztam, egyáltalán nem bánom.
varolista2014plecsniMivel sikerült nagy hajrával a végén beeveznem a 2014-es Várólista csökkentésbe, elolvastam 12 régebb óta beszerzett könyvet. Persze megint úgy jöttek ki a dolgok, hogy 5-t az alap listáról és 7-t az alternatívról gyűrtem be, de ezért érdemes előre sokat beválogatni, a nagy számok törvénye alapján csak sikerül a felével végezni. Úgyhogy ismét nagy reményekkel vágok neki a következő évi kihívásnak.

Nagyon örültem, hogy idén volt két olyan 10 pontos könyvélményem is, amelyek aztán megjelentek magyarul is és mindenki másnak is tetszettek. Ez a kettő pedig Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete és Graeme Simsion: A Rosie Projekt-je volt. Utóbbinak lett folytatása is, ami kevésbé magával ragadó és különleges, de azért A Rosie Effekt is roppant szórakoztató regény. Idén 10 pontos volt még két ifjúsági regény is, az egyik a Paróka az ablakban, ami igazi klassz nyomozós kiscsajokról szól, valamint Elizabeth Wein: Rose Under Fireja is, s megtudtam, hogy az írónő előző könyve, ami szintén pár éve az egyik meghatározó élmény volt, a Code Name: Verity 2015-ben meg fog jelenni magyarul! Ja és még 10-es lett ismét az egyelőre utolsó Dávid Veron kötet, Az arany cimbalom. Ifjúsági regényekből amúgy a fiatal felnőttek helyett inkább a 10-14 éves korosztálynak szólók közt találtam roppant szórakoztatókat, mint David Walliams: Gengszter nagyiját, meg két sárkányos könyvet is, egyrészt a Seraphinát, másrészt az Így tanulj sárkányult, ami az Így neveld a sárkányodat 3. része.. A nagyobbaknak szóló regények közül továbbra is Katie McGarry volt az, aki hozta a formáját, legújabb regényét is megvettem, ami pont a Pushing the Limits szereplőiről szól (végre szintén olvasható magyarul), de ennek olvasására majd csak jövőre kerül sor. Kedvencek közé került még idén Jo Baker: Longbourn árnyékában című regénye is. A 2014-ben elolvasott összes könyv listája itt van a GoodReadsen.

2015-re nincsenek nagy terveim, szeretném az 50 könyvet megcélozni, teljesíteni a Várólista csökkentést, jókat olvasni, nem vállalni túl magam és talán kicsit több időt szánni az írásra is.
Szóval csak azt csinálni amit eddig. Meg a Podcastot 🙂
Kép forrása: The Hunted Interior

11 Comments

 1. Miamona

  Vicces, hogy a mi köreinkben feszengünk az “apró kis” számainkkal, én idén 43 at olvastam, és mikor ezt a számot elmondom nem olvasó (mugli) körökben, ott meg esnek le az állak, hogy ez nem normális, és akkor mégis mikor él… 😀 De ez már csak egy ilyen “szakma”. 🙂
  Mozgalmas éved volt, csak így tovább! Sok jó olvasást kívánok idénre is! 🙂

  • Lobo

   Igen, ez igaz, hogy valaki már az 20-t is rengetegnek tartja, éppen ezért bár magammal szemben kicsit csalódott vagyok, azért nem egy hatalmas tragédia (ld. a képen szereplő idézetet:).

 2. Pupilla

  Én is jó nagy hajrával jöttem a vcs-révbe 😀 az alter-lista aranyat és, én is négyet választottam onnan.
  A Paróka az ablakbant megvettem, amint megtudtam, hogy Bridge fordította 😉
  Kár, hogy nem blogolsz annyit, érdekes, de nem tudom elképzelni rólad, hogy játékokra kattansz meg neten függsz – mármint blogon kívül, de örültem a vallomásnak, gyakran én is csak nyomkodok valami fb-játékot és nem csinálok egyebet, pedig olvashatnék is helyette. 🙂

  Búék! 🙂

  • Lobo

   Majd azért megpróbálom ha mást nem csoportosítva, röviden írni könyvekről. Egyébként, bár nem akarom kisebbíteni az érdemeit, a Paróka Bridge nélkül is szuper 🙂
   A függőség amúgy a véremben van, először voltak a könyvek, aztán a tévé, majd az internet, most meg a kütyük 🙂

 3. Nita

  Bár én idén több könyvet olvastam el jóval, mint tavaly, sajnos a kütyüzés nekem is sok időt vesz el, szóval ezt teljesen átérzem. Remélem sikerül minden terved, amit valóra szeretnél váltani, de ha nem, az se lesz tragédia. 🙂

  • Lobo

   Köszi és pont ezért nagyokat nem tervezek, nehogy túl nagyokat csalódjak. Minden nap egy lépés… 🙂
   Egyébként figyeled, mennyi közös tulajdonságunk van? Adventi újságoktól kezdve … 🙂

 4. Dóri

  BÚÉK! 🙂 Az idei évre több olvasást és blogposztot kívánok! 🙂
  A podcast szuper, nem győztem mindig írni, meg új könyveket felvenni a várólistámra – ehhez is sok sikert és ötletet kívánok (ma meghallgatom terveim szerint az új részt is :D).

  • Lobo

   Nem győzök hálálkodni az emlegetésért (pedig nem is fizetünk ám Dórinak! 🙂 ) s ha van ötleted, miről szeretnél hallani, vagy mi érdekelne azt is szívesen fogadjuk 🙂

 5. Kristen Kittscher (@KKittscher)

  Many thanks for including The Wig in the Window out of the many books you chose to read this year! I’m glad you enjoyed it — and clearly, Bridi Hudacsko did a great job translating. I’ve just finished the sequel, The Tiara on the Terrace, and hope it will come out in Hungary as well, when it releases. Happy New Year of reading to you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *