eltuntkonyveknyomabanNos véget ért az Antikvárium.hu által hirdetett blogger verseny, ahova engem is meghívtak, mint zsűri tagot. Az eredményeket, a nyertesek nevével és az általános értékeléssel az http://www.antikvarium.hu/blogverseny-szavazas oldalon lehet elolvasni.

De úgy gondoltam, hogy ide is felteszem a véleményemet, az értékelési rendszeremet és azt a 10 bejegyzést, amely az én toplistámat alkotta.
Nagyon lelkesen vállaltam az Antkvarium.hu Eltűnt könyvek nyomában címmel meghirdetett blogger versenyének zsűrizését, mert úgy gondoltam, hogy többféle jó célt is szolgál a kiírás. Egyrészt felhívja a figyelmet rég elfeledett, vagy éppen nem is simert, s alig kapható értékes olvasmányokra, amelyek hozzám hasonlóan olvasást szerető emberek ajánlanak. Másrészt megismerkedhetek újabb könyveket szerető bloggerek írásaival és oldalaival.

Szerettem olvasni lelkes beszámolókat azokról a könyvekről, amelyek nekem is fontosak voltak az életemben, jó volt látni, hogy mások is kedvelik őket annyira, hogy egy versenyre benevezzenek vele. Továbbá tényleg sikerült jó pár olyan kötetre, íróra, írónőre is odafigyelnem, akikről eddig még nem is hallottam, vagy éppen keveset és nem tudtam volna hová tenni őket. Különösen örültem, hogy sok klasszikust és magyar irodalmat is választottak bloggerek versenytémájuknak.

Az értékelés alapjának vettem a verseny kiírását, mondjuk nem számoltam meg a szavakat, de azért első pillantásra is látszik, hogy melyik írás nincs 500 darabból. A pontrendszeremet úgy alakítottam, hogy 6 volt a közepes, azaz minden feltételnek megfelelt, korrekt volt, de nem mozgatott meg bennem semmit, illetve ezt a pontszámot adtam ha igazán érdekes volt a választás, de rosszul kivitelezett az ajánlás. Lefelé valami hiányzott, felfelé pedig azt pontoztam aki többet adott valamilyen szinten hozzá a dolgokhoz: érdekes választását jól meg tudta indokolni, régi kedvencemet legalább akkora rajongással illette, mint én, úgy írt róla, hogy azonnal kattintani akartam az antikvarium.hu linkre, vagy szaladtam volna a polchoz, hogy belelapozzak.
A pontozásaim alapján végül anélkül, hogy számoltam volna miközben ovlastam a 80 pályaművet, pont összejött a top 10, 5-5ös holtversenyben, ugyanis 5 bejegyzés kapott tőlem 10 és 5 9 pontot.
Nagyon igyekeztem, sőt külön odafigyeltem arra, hogy ne részesítsek előnybe senki olyat, akit már régebb óta olvasok, követek és megbízom könyvbloggerként az ízlésében, hanem teljesen tiszta lappal induljon mindenki. A végén azonban kiderült, hogy vannak azért, akik egyszerűen profik: kiváló olvasmányaik vannak (gyöngyszemek és nem megszokott választások egyaránt) valamint roppant jól tudják felhívni ezekre a figyelmet. Akár többféle műfajt is belekevernek az ajánlójukba és mindezt szerfelett hatásosan tárják az olvasó elé.

Összességében azt is kell azért mondani, hogy sajnáltam, nem került elő több pályázó, hogy a sok könyvesblogger közül, akik már ellepik a netet ennyire kevesen vannak, akik előszeretettel vesznek kézbe elfeledett könyveket és ajánlják őket. Illetve az is kicsit csalódás volt, hogy akadt, aki csak erre a versenyre indított blogot, vagy éppen csak most írt könyvekről, pedig rendszeresebben is megtehetné.

De azért remélem, hogy az antkivarium.hu úgy látja, érdemes ilyen versenyt indítani még és mondjuk évente megrendezi ezt a derbit. Mert engem határozottan elindítottak az eltűnt könyvek után és felkerült jó pár cím az állandóan növekvő várólistámra.

A top 10 pedig (ABC sorrendben):

 

Oszd meg!