girlinlibraryMég a legmegszállottabb könyvmolyt is elkaphatja ez a szörnyű betegség, ami hirtelen jön, semmi előjele nincs és a szenvedés akár hetekig elhúzódhat. Tünetei sokfélék lehetnek. Lehangoltság, s hogy semmilyen könyvhöz nincs kedve az embernek, olvasni akar, de egyszerűen képtelen odafigyelni arra ami a kezében van, vagy éppen semmi se képes 2 oldalnál tovább lekötni. S aztán egyre rosszabb kedvű lesz, lehangolt, ideges, szóval elvonási tüneteket mutat. Van hogy hamar elmúlik, de van hogy elhúzódik és néha nem lehet tudni, mitől változik meg a széljárás, mi az, ami kizökkenti és visszavezeti az olvasót szeretett könyvei közé. Mit lehet ilyenkor tenni?

Mivel az olvasási válság időről időre engem is meglátogat, s biztos vagyok benne, hogy másokat is, próbálok felkészülni rá, s nem hagyni, hogy teljesen maga alá temessen. Már többféle dolog van a listámon, hogy ilyenkor mivel lehet elterelnie az ember figyelmét az éppen aktuális szenvedésről, hogy aztán szinte észrevétlenül ismét jó kedvvel vesse bele magát az olvasás gyönyöreibe.

Szóval itt van néhány ötlet, amivel el lehet kerülni de legalábbis lecsökkenteni az olvasási válságot.

 

  1. Csinálj valami egészen mást. Sétálj, mozizz, tévézz, játssz! Ne gondolj az olvasásra, ne foglalkozz semmilyen könyves dologgal. Semmi baj, ettől még nem fogod elveszíteni a könyvmoly státuszodat. Előbb-utóbb hiányozni fog a könyv, az olvasás.
  2. Próbálj meg elővenni valami régi kedvencet és olvasd azt újra
  3. Vagy nézz utána, hogy kedvenc íródnak nem jött-e ki valami új könyve, s szerezd be azt
  4. Regény helyett olvasgass valami mást: novellát, verset, lapozgass képeskönyvet
  5. Próbálj ki valami másik műfajt (akár térj át ismeretterjesztőre, ha eleged van épp a fikcióból)
  6. Ugorj be a könyvtárba és nézelődj. Megteheted persze könyvesbolttal is, de a könyvtárból ha hazaviszel valamit és mégse jön be, akkor legalább nem költöttél sokat, csak az éves díjat kell kifizetni 🙂
  7. Próbáld ki, hogy egy napot az olvasásra szánsz: kapcsolj ki minden telefont, készíts be kaját és innivalót, öltözz fel kényelmesen kuporodj le a kedvenc olvasósarkodba és végy kézbe egy könyvet. Vagy többet.
  8. Ha nem tudsz választani az olvasnivalók közül, csinálj belőlük tombolát magadnak : felírod az olvasásra váró könyveket egy papírfecnire, egy dobozba teszed őket és húzol belőle. Lepd meg magad!
  9. Válts formátumot. Próbáld ki, hogy leteszed az e-könyv olvasódat és papírkönyvet veszel a kezedbe. Vagy éppen fordítva: teszteld, hogy milyen e-bookot olvasni, hidd el, nem az ördögtől való találmány 🙂 Esetleg hangoskönyv?
  10. Rendezd át a könyvespolcod, hátha találsz valami izgalmasat!

Nektek milyen ötleteitek vannak, hogyan szoktátok túlélni az olvasási válságot?

 

kép forrása: http://petitfourthought.tumblr.com/

Oszd meg!