Menu Close

2010 és a könyvek

Kedves törzsolvasók Boldog Új Évet! kívánok mindenkinek és akkor most megint senki se menekül attól, hogy össze ne foglaljam könyves szempontból milyen évem is volt. Mivel mostanában sokat bírok írni meg sok minden történt 2010-ben ez megint nem lesz rövid. Először is magamat is megleptem az idei olvasási mennyiségemmel, ugyanis összeszámolva kereken 100 könyvet olvastam el. Amikről nagyjából írtam is (még 3 talonban van tudom, idő hiány és máshova tett ígéretek miatt, de január elején mindegyikről ki fog derülni mit gondoltam). Nagyon rendesen nem számoltam a gyerekkönyveket, amiket aztán többször is A-tól Z-ig olvastuk esti mesék gyanánt, mert az csalás lenne. Na de nézzük a további számokat, ahogy azt már megszokhattuk.
A tavalyihoz képest tehát 12 könyvvel olvastam többet (a teljes lista itt van)
Ez ugye havonta 8,5 könyvet jelent, majdnem minden héten 2-t.
A legtöbb könyvet októberben olvastam 12-t, a legkevesebbet pedig januárban és májusban, 6-6-ot.
A férfi irók aránya konstans maradt 30%, pedig azt hittem, több lesz, de még mindig az olvasott könyvek közül 70-t írtak tehát nők (milyen egyszerű így 100-zal számolni 🙂
A regények aránya: 96%
A 2010-ben is csak 4 darab non-fictiont olvastam (gyorsan utána is néztem, mi volt az, mert nem is sejtettem, hogy ilyen is akadt:)
43-et olvastam angolul, úgyhogy kicsit visszaestem a tavalyihoz képest.
Az olvasott könyvek 22%-a származott könyvtárból és 5 darab volt, amit kölcsön kaptam. Szóval a saját könyvtáramból olvastam elsősorban. Idén 5 könyvet olvastam e-book formátumban, ebből 4-t kimondott e-olvasón. Igen, még mindig nem vettem meg a magamét, de tényleg ami késik az nem múlik.

Könyvvásárlásra tavaly (tessék megkapaszkodni!) 134666 forintot költöttem ebből 94 kötetet vettem (persze ezt is dokumentáltam). Ilyenkor mindig sokkol ez az adat, bár az meg, hogy igazából 1432,6 forint volt így egy könyv már nem is olyan rossz arány. A legdrágább kötetet ajándékba adtam, a legolcsóbb meg 4db 100Ft-os könyv volt, 2 pöttyös antikváriumból, 2t pedig üzleteltem Mosolytóval és nyereménykönyveivel.
2010ben 11 könyv volt, amit elajándékoztam (az összeg 15%-át) de a gyerekkönyv kategóriát is ide lehet sorolni, mert Babszem idén is kapott 14 kötetet.

Saját könyvtáram vásárlás újtán tehát 67 kötettel bővült, ebből 4 volt nem regény, s így az összegnek több mint a felét (66%) fordítottam magamra.
A legtöbb könyvet egyébként decemberben vettem, 16 db-ot, az utolsót 31-én, a bookdepositoryn előrendeltem egy januárban megjelenő regényt. Tartósan átléptem a Bookline 3. szintű vásárlójává.

Ajándékba 5 kötetet kaptam, a teljes Sally Lockhart sorozatot,valamit a Vándorló Palotát Moly karácsonyra 🙂 Viszont bookmooch-on szereztem 6 könyvet (elvileg még 4 úton van), valamint ha itthon nem is, de külföldi oldalon 2 friss, ropogós regényt is nyertem.

A 67 magamnak vett könyvből pedig csak 25t olvastam el úgyhogy harácsoltam rendesen.
Ami a könyves és blogos világot illeti, nagyon felpezsdült az élet. Szinte naponta indulnak új könyves blogok, amelyeknek a szerzői kiartóak és oda lehet rájuk figyelni.

A könyves aloldalon is volt pár esemény. Év elején összeállítottuk az évtized könyveinek listáját, szóval idén már nem kell. Sokat interjúztunk és elég rendszeresen frissítettünk. Decembertől igazából egyedül csinálom a könyves aloldalt, Natasha egyelőre visszavonult (sajnos ez a képeken is látszik, de azért igyekszem).  Összekötő kapocs lettem az Agave és a bloggerek közt, valamint elindítottam a várólista játékot, aminek sikere engem lepett meg a legjobban.

Idén csináltam pár játékot (kedvencem a Könyv és film volt:), újrahúztuk a blogot, s még egyik nagy példaképemmel, Vavyan Fablelel is interjúzhattam.

Egyre több recenziós példányt kaptam, az igaz és ennek nagyon örülök, voltak akiket én kerestem meg és volt, hogy fordítva történt a dolog, ami külön szokott tetszeni. Úgyhogy a tavalyi listához képest a Kelly Kiadó, az Ulpius, a Gondolat után sikerült kapcsolatra lépni az Athenaeum/Magvető Kiadóval, Gaboval, Könyvmolyképzővel, Cicero Könyvekkel, Lybrummal, Agavéval, Scolarral, Partvonallal. Szóval nagyjából mindenki nyit a könyves bloggerek felé, csak meg kell őket keresni és nyújtani is valamit cserébe a bizalomért.
Egyébként ez a növekvő szerep látszik abban is, hogy tavasszal a Fekete zongora második Agavés kiadásánál ugye már Bloggerek, molyok és könyvkolóniások is szerepeltek, mint ajánlók a kötet elején. Továbbá a Lybrum Kiadó még megjelenés előtt olvasásra küldött regényeket, amelyeknek blogos értékelései szintén ott virítanak az adott köteteken. Szóval azt hiszem mondhatni jó úton vagyunk.
S a kiadók mellett még szeretném kiemelni az Orosházi Justh Zsigmond könyvtár tavaszi játékát, ahol bloggerek által ajánlott könyveket lehetett megnyerni, valamint az általuk szervezett őszi író-olvasó-blogger találkozót.

Na de most lássuk a könyveket, amik megmozgatták a polcaimat.
Idén 5 könyvre adtam 10 csillagot. Ebből egy a fent említett játékra újra olvasott Meztelenül a halálba volt, szóval nem számítom annyira bele az idei topba 🙂
A másik négyben pedig határozottan van valami közös.
Neil Gaiman: A temető könyve és Michelle Knudsen – Kevin Hawkes: Oroszlán a könyvtárban kötetei gyerekkönyvek, ifjúságiak, csodás rajzokkal.
Jane Yolen Csipkerózsája és Markus Zusak: A könyvtolvaja pedig nagyon nehéz történelmi időszakról, emberi helytállásról szólnak hihetetlenül líraian, szépen. Szóval ezeket értékeltem a legjobbra, de még így is van több könyv – sajnos kénytelen vagyok elhagyni a top10 kifejezést mert nem tudtam csak ennyit választani -, ami különösen bejött idén. Időrendben inkább, mint igazi sorrendben a következők:

 • Brandon Sanderson: Elantris című regénye volt talán az év legjobb fantasyja (mondjuk idén keveset olvastam ebben a témában). Összetett kerek egész és még humora is volt.
 • Neil Gaimantól nem csak könyvtárból vettem ki de aztán be is szereztem az itthon is megjelent első három Sandman kötetet és ezek olyasmik, amiket meg fogok őrizni.
 • Rácz Zsusza nagy sikerének régen várt folytatása, a Nesze Neked Terézanyu! igazi érett regény és abszolut megérdemelt siker volt.
 • Szokásomhoz híven igazán jó romantikus regényeket angolul olvastam. Először is jött a nyereménykönyv, Julie James: Something about you-ja.
 • A különböző klasszikusok és természetfelettik keresztezésének egy kiváló hybridje volt a Jane Bites Back, ahol Jane Austen vámpírként próbálja behajtani az őt illető jogdíjakat.
 • A David Gilmour által vezetett Filmklubban a könyvek után második szerelmem, a mozi volt a főszereplő, ráadásul érdekes nevelési célzattal.
 • Idén először találkoztam a Steampunk-kal, Gail Carriger: Soulless című regénye kiváló kezdete volt annak, hogy megkedveljem a témát és kutassak még hasonlók után.
 • Idei kiolvasott életművem Ellen Shanman nevéhez fűződik, neki csak két regénye jelent meg, abból is a másodikkal indítottam és rögtön megkedveltem főhősnőjét és stílusát. Everything Nice
 • Női krimiből igazán jó a Lisa Lutz féle Spellmann nyomozóiroda volt és nagyon fájlalom, hogy úgy tűnik nem folytatják a kiadását magyarul.
 • Idén a mágikus realizmust egy olasz gyöngyszem képviselte az Ezer éve itt vagyok.
 • A könyves, olvasós, könyvolvasós és tökéletes kisregény címet Alan Bennett: A királynő olvas című regényének ítélem.
 • Az az igazság, hogy Niffenegger engem nem lombozott le. A Highgate Temető ikrei mindenképp az év élményei között vannak.
 • Egy régi tartozás volt az OKK kereteiben tudtam le és ahogy számítottam rá, nagyon ütött, mégpedig Alice Walker: Kedves Jóisten című regénye.
 • És amiről még nem írtam, de mivel még idén olvastam ide tartozik, az bizony az év másik jó kis Steampunk regénye Meljean Brook: The Iron Duke. Várnotok kell, hogy megtudjátok, miért:)

Idén megint voltak ifjúsági regények, amik nagyon jól sikerültek. A regény, amit nem akartam szeretni, de mégis megfogott cím egyértelműen Stiefvatertől a Borzongás volt. Atmoszférateremtésben még vetekedett vele Az elcserélt. Az ifjúsági sorozat pedig, ami igazán megfogott és magába szippantott az Suzanne Collinstól volt az Éhezők viadala. Ugyan a második rész kicsit halványabbra sikerült, de alig várom a harmadikat. Két kemény témáról, jól íródott regény pedig a Hadd mondjam el… illetve a Mielőtt elmegyek volt.

A citrom díjasok pedig, amik ilyen vagy olyan okból csalódást okoztak a következők:

 • Az év legrosszabb chick-litje egyértelműen a Férjek és hazugságok volt.
 • Rhett Butler mítoszt rombolt, ahelyett, hogy tovább fényezte volna azt.
 • Felbuzdulva a Sandman-en elolvastam az Éjféli Operát. Nem kellett volna.
 • A Csitt, csitt-et nagyon akartam szeretni, de még ennyi idegesítő tiniszereplőt egy helyen…
 • Vass Virág: Franciadrazsé rossz volt.
 • Musso: Ott leszel?-jénél kezdtem gyanítani, hogy nekem biztos kőből van a szívem.
 • A Dewey könyvtári macska sztoriát alig bírtam kivárni, mert annyi jókat írtak róla. De ez csak egy unalmas könyv volt, szép macskával az elején.
 • Anne Fortier: Júlia című regényében annyira reménykedtem, hogy jó lesz és megmutatja hogy lehet életet lehelni egy mítoszba, de sajnos nagyon közepes könyv volt.
 • Cecelia Ahern: Az ajándék nagyon rosszul megírt mindenféle bájt nélkülöző regény, pedig elvileg felemelő karácsonyi sztori lett volna. Hát engem padlón hagyott az tuti.

Akik idén is hozták a színvonalat: Terry Pratchett, Charlaine Harris, Ulickaja.

Szokás szerint 2011-re semmi fogadalmat nem teszek, mert nem szokásom megtartani. Előre nem jelöltem ki, a várólistámon kívül, hogy mit és milyen formában fogok olvasni. Viszont az biztos, ha végre lesz e-könyv olvasóm akkor tényleg kevesebb fizikai kötetre próbálok szert tenni, mert valóban hely az már nincs

5 Comments

 1. PuPilla

  Azt olvastam az elején, hogy törzsvásárlók 😀
  Boldog új évet Neked is Lobo!
  Szép alapos elemzés, tetszett :))) Én is gratulálok a sok elolvasott könyvhöz, és a sok jó poszthoz! 🙂 :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *