Menu Close

Vicki Myron – Bret Witter: Dewey, a könyvtár macskája

Vicki Myron-Bret Witter. Dewey, a könyvtár macskájaAmikor elindítottam az új rovatomat a Keddi kitekintőt júniusban, az egyik könyv, amit nagyon vártam, az a Dewey a könyvtár macskája volt. Ugyanis már tavaly óta sok szó volt róla külföldi oldalakon, hiszen nem elég, hogy nagy siker lett a kötet, még filmet is akarnak csinálni belőle. Felmerült Meryl Streep neve is, aki bár nagyon jó színésznő nem a macska szerepét játszaná. Ráadásul engem nem a macska oldala fogott meg a történetnek, hanem a könyvtáros. Úgyhogy amikor a könyv megjelent, annak rendje és módja szerint szépen előjegyzésből azonnal vettem is meg, s aztán már mivel ott volt a könyvespolcomon, annyira nem is akaródzott már elolvasni. De mégis rávettem magam.

A kötet igazából nem csak Dewey-ról szól, a kis macskáról akit egy hideg januári reggelen a könyvtárban találtak a dolgozók és befogadtak, hanem a könyvtárról, a kisvárosról és magáról a könyvtár vezetőjéről, Vicki Myron-ról is. A cica egész különleges szerepet töltött be közel két évtizeden keresztül nem csak a könyvtárosok de egész Spencer életében. Ez egy kisváros Iowában, ahol a 70-es és 80-as évek elég komoly válságokat hoztak a mezőgazdaságban de a pár ezer lakos kitartott. S ebben nagy szerepe volt a közösség erejének és ehhez sokban hozzájárult a csodamacska is. Mert Dewey túl azon, hogy sok tekintetben macskább volt a macskáknál, azért az eléggé elfogult elbeszélő szerint rengeteg tulajdonsága volt, amiért kitűnt és különlegessé tette az életüket nem csak a könyvtár falain belül, de azon kívül is. Sőt Spencer hírét szépen elvitte a nagyvilágba is, hiszen még Japánból is érkezett forgatócsoport, hogy lefilmezzék a híres macskát. Szóval van itt szó macskáról, könyvtárról, kisvárosról, könyvtárosvezetőről, családi és egészségügyi problémákról. Sok dologról, ami belefér egy macska életébe. S a könyv annyira sikeres lett és olyan sok embert inspirált, hogy hamarosan jön a folytatás, amelyben szívmelengető macskatörténetek lesznek, amelyeket Dewey is inspirált.

Engem elsősorban az érdekelt, mert nem volt komolyabb előképzettségem, hogy mit tud adni egy macska a könyvtárnak. Hogy lett belőle kabalaállat. Szóval nem a macskaoldalról közelítettem meg a könyv kérdését. Ráadásul amikor olvasgattam az ajánlásokat a kötet hátulján kicsit meg is ijedtem, s talán azért tettem félre a könyvet pár hétre, mert úgy tűnt ez amolyan “Erőleves a léleknek” típusú dolog, csak macskával. Macskákról persze lehet jókat írni, sőt van nem egy olyan blog, amit olvasgatok, ahol isteni macskasztorik vannak és kiválóan megfogalmazva. S bár magam nem vagyok macskatulajdonos, nem utálom a cicákat de inkább távolról és más szemén keresztül kedvelem őket.
Ennek a könyvnek az a problémája, hogy nincs jól megírva. Elég száraz. Nem csak a szociológia és könyvtár rész, de maga a Deweys is. Szóval inkább az ember nézeget képeket a cicáról, meg videókat, abból jobban átjön milyen macska is volt, mint ebben a megfogalmazásban. Vicki Myron persze könyvtáros, nem író, ezért segített neki Bret Witter a fogalmazásban, de valahogy nem sikerült felmelegednem az elbeszélő iránt. Aki igyekszik tárgyilagos maradni, ugyanakkor annyi mindent elmond magáról meg a családjáról, néha feleslegesen is, ebben a száraz, szinte felsorolós stílusban, hogy nem bírtam megsajnálni, márpedig elég sok nehézségen ment keresztül. Sőt, Dewey kezdeti bemutatása és első pár jó éve után igazából nem is nagyon tudnak mit írni a macskáról. Holott volt még vagy 15 évük, amiben biztos rengeteg klassz történet van elrejtve, amit lehetne élvezetesen mesélni, de ez elmaradt.

Úgyhogy azt kell mondanom, csalódtam a könyvben. Az első egyharmada érdekes, jól indul a dolog, aztán önismétlővé és feleslegessé válik. S még a stílusa se érdekes és bármennyire szép a macska, nekem nem jött be a körítés. Ennek ellenére biztos aki cicás az szeretni fogja. De aki inkább a könyvtáras rész miatt olvasná, annak biza édeskevés ami benne van. Ha már állatok a könyvtárban, akkor megfogalmazás, történet és külalak tekintetében is inkább az oroszlán.

Eredeti cím: Dewey: The Small-Town Library Cat Who Touched the World
Fordító: Borbás Mária
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2010 (2008)
Terjedelem: 257 p.
ISBN:  9789632453354


2.5 Stars

4 Comments

  1. árfül/pável

    khm, neeeem
    csak nekem az oroszlános kötetke elsődleges élmény volt, és nem nálad láttam először… ööö kimagyaráztam magam?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *