Menu Close

GoodReads Choice Award 2017

Most már mondhatom, hogy tradíció, hiszen 2014 óta magyarázom a szavazatom, azaz végigmegyek a GoodReads Közönségdíjra jelölt könyveinek kategóriáin és elmondom, hogy kire miért szavaztam, esetleg mik lennének azok a könyvek, amelyeket szívesen elolvasnék, melyik szerzővel ismerkednék meg és mi jelenhetne igazán meg magyarul is. Érdekes megnézni, hogy az elmúlt években mennyivel több könyv jelent meg magyarul is a jelöltek közül, tehát már első kézből is lehet tapasztalata az embernek a könyvekről ha nem szokott angolul olvasni akkor se.

A GoodReads szavazás három fordulós, amúgy: először van az ajánló kör, akkor bármilyen, az adott év novemberéig (idén értelemszerűen 2017ben) megjelent kötetre lehet szavazni, nem csak azokra, amik feljönnek a szavazólapon, mert azok a népszerűek, a GR által választottak, az olvasási és értékelési adatokat figyelembe véve, hanem bármit jelölhetsz, kategóriánként egyet. Aztán jön az elődöntő, ahol már beszavazott könyvek is bekerülnek a top 15 könyv közé. A döntő körben pedig kategóriánként már csak 10 könyvből lehet választani. Úgyhogy elméletileg jól van kitalálva ez a rendszer, a döntőbe került könyvek tényleg tükrözhetik az olvasói véleményt, nem csak azt, hogy hányan vették meg (mint az amazon listákon) vagy melyik kritikusnak tetszettek (pl. New York Times legjobb listái). Persze meg lehet nézni, hogy rajongótáborok és a GR közössége alapján főleg a YA regényekre voksolnak (mindig jóval több szavazatot számlálnak ezek a kategóriák), de hát ezzel együtt lehet élni. Én minden kategóriában szoktam szavazni még ha olyanok is amelyekben nem vagyok járatos vagy nem kísérem figyelemmel őket mert valami alapján be tudom lőni, hogy mi az  a könyv ami engem is érdekelne és még a horrorban is van ami izgalmasnak hangzik. Na meg az egész jó móka és én minden könyves mókában hajlandó vagyok részt venni.

Ugyanakkor meg ami igazán remek a GoodReads jelöltekben, hogy a többségük nő, a sci-fi, a horror és a tudományos ismeretterjesztésen kívül a legtöbb kategóriában több női mint férfi jelölt van, sőt az ifjúságiban (YA és YA fantasy) meg csupán 1-1 a férfi. Ja, és nem mindenki fehér!

Akkor most jöjjön az, hogy elmesélem kire miért is szavaztam.

A legjobb regény kategóriából idén semmit se olvastam. Persze pár érdekel, például az Eleanor Oliphant meg végre kéne Celeste Ng-t is olvasni és Ruth Hogan borítója meg gyönyörű, de ha már benne van a jelöltek közt és amelyiket a legnagyobb eséllyel fogom elolvasni az bizony Sophie Kinsella könyve, úgyhogy a My Not So Perfect Life mellé álltam. (7/10 a nők aránya)

A legjobb rejtély és thriller, na ez az egyik kategória, ahova férfiak például csak álnévvel tudtak bejutni (J.P. Delaney), annyira eluralkodtak a nők ebben a zsánerben. Természetesen Jane Harper: Aszály-a volt a kedvencem, hiába ismerkedtem meg Paula Hawkins-szal, nem volt annyira maradandó élmény, hogy komolyan kitartsak mellette. (7/10 a nők aránya)

A legjobb történelmi regény az a kategória, amelyből már évek óta nem olvasok sokat. Így idén se, viszont amint azt a GoodReads levélben lelkesen tudatta velem a regény, amire a jelölő körben szavaztam, bekerült a döntőbe, úgyhogy továbbra is az Alice Network kapta a voksomat. Nagyon jókat olvastam róla és témája miatt (két világháború közötti évek meg kémkedés, ráadásul női kémek) eléggé izgalmasnak tűnik. Mondjuk most ez a kategória is olyan, amiből már sok megjelent magyarul is (Chabon, Saunders, Jenkins Reid, Ken Follett stb).(6/10 a nők aránya)

A fantasy már megint egy nagyon erős kategória, mondjuk én nem tartom ide valónak Rowling forgatókönyvét, ráadásul szerintem Gaiman és Sanderson is csak a nevük miatt kerültek be a döntőbe (s ezzel képviselve nemüket), nem feltétlenül alkottak olyan hűűű de nagyot idén. Vacilláltam, mert amúgy nem olvastam az Északi mitológián kívül egyiket se, de aztán úgy döntöttem, ha már annyira megkedveltem az Egy sötétebb mágia sorozatot, a trilógia zárására szavaztam. (8/10 a nők aránya)

Legjobb romantikus regény: a kategória, amivel mindig hajlandó vagyok vitába szállni. Mondjuk most legalább már kevesebb a NA, viszont még mindig sok a paranormális, és csak egy a történelmi, szóval ezt jól szét kéne választani. S bár Nora Roberts Come Sundown-jára szavaztam, ami megrázó élmény volt (november 22-én jön magyarul Naplemente idején címmel), igazából inkább krimi, thriller romantikával és jobban illene máshova. (10/10 a nők aránya)

A legjobb sci-fi a kategória, ahol csak két női jelölt van, meg amit egyáltalán nem ismerek. Amúgy nem hiszem el, hogy a hivatalosan november 14-én megjelent Artemist ide be kellett juttatni, hiszen ezek szerint az a többtízezer, aki rá szavazott, még nem is olvashatta mert ennyi kritikusi példányt tuti nem osztottak szét. Biztos lett volna még más sci-fi az előző 12 hónapból ami legalább ennyire jó. Vicces lenne, ha most megnyerné a közönségszavazatot, aztán meg elolvasnák az emberek és kiderülne, hogy azért eléggé elmarad a Marsitól. Na mind1 én az egyik női szerzőre, a Binti 2-re szavaztam, mert ezt ajánlgatták többen is. (2/10 a nők aránya)

A legjobb horror se igazán az én asztalom, viszont valamelyik könyvem olvasása utána  GR ajánlgatta Victor LaValle  The Changeling regényét és a történet nagyon izgalmasnak tűnt, plusz a borítója is bejött és még az író is színesbőrű, első regénye a Fekete Tom balladája nemrég megjelent magyarul is. (2/10 a nők aránya)

A legjobb humoros könyv, na ez a kategória ahol a legtöbbet törtem a fejemet. Majd mindegyik könyvről hallottam, kettőt olvastam is ugye, Eddie Izzard-ot meg Lauren Graham-et, (szerintem amúgy inkább az önéletrajzba mehetett volna mind a kettő) és Kevin Hart meg Anna Faris kötete kivételével az összes érdekel is. De akkor most inkább maradtam annál, amit olvastam és kedveltem és mert hangoskönyvben igazán extra élmény volt, úgyhogy Eddie Izzard-nál kötöttem ki.  (5/10 a nők aránya)

A legjobb ismeretterjesztő: most megint olyan könyvek vannak a döntőben, amelyeket annyira nem ismerek és nem is hallottam róluk, sőt annyira nem is érdekelnek. Kivéve Chimamanda Ngozi Adichie újabb esszéjét a feminizmusról, amiről már többször beszéltünk a podcastban is. Ez az újabb esszé kibővíti a gondolatait és további javaslatokkal áll elő. (7/11 a nők aránya, van egy szerzőpáros)

Legjobb önéletrajz: itt három könyv között ingadoztam, először is ott van ugye Roxane Gay, aztán meg Shelram Alexie aki az anyjával való bonyolult kapcsolatáról ír és hát ugye Hillary Rodham Clinton. Mivel az utóbbiba épp most lapozgatok bele, hát ennél maradtam. (8/10 a nők aránya)

A legjobb történelmi és életrajzi könyv kategóriája is megint olyan, ami roppant távol áll tőlem manapság. Viszont azért Ron Chernow-ra szavaztam, mert ugye ő írta Alexander Hamiltonról az életrajzot, amiből aztán a musical lett. Hátha Grantot is megénekli valaki. (4/10 a nők aránya)

Tudomány és technológia: majd mindegyik kötet érdekes témával foglalkozik, de azért maradok a populista Neil DeGrasse Tysonnál, főleg mert az előző könyve már magyarul is kapható és szemezek vele, hogy a karácsonyfa alá kerüljön a srácoknak. (2/10 a nők aránya)

Legjobb szakácskönyv: ó hát itt valójában egyetlen könyv volt, ami felkeltette a figyelmemet, mert igazából egészen másnak tűnik mint a többi. Az amúgy is a gyanúm, hogy ide mindig csak hasraütésszerűen kerülnek könyvek, mert a GR közösségének egyáltalán nem a főzés a fő profilja. Na de a Cooking Gene, ami az amerikai Dél kulináris történelmét fedezi fel olvasmánynak is érdekes lehet. Egyébként ez a kategória is eléggé nőuralmú lett, mert Michael W. Twittyn kívül csak a jó öreg Jamie van benne. (8/10 a nők aránya)

Legjobb képregény és grafikus regény: idén megint csak Sarah Andersen kapja a voksomat, mert bár már azóta megismerkedtem Ms. Marvel-lel is, de az itt jelölt kötetet még nem olvastam. (6/10 a nők aránya)

Költészet: vaklövészet Sabrina Benaim könyvére, mert tetszett a címe és nem akarok én is Rupi Kaur-ra szavazni :). (6/10 a nők aránya)

Legjobb elsőkönyves: Nem nagyon volt kétség, hogy innen A gyűlölet, amit adtál a kedvenc.  (7/10 a nők aránya)

Legjobb ifjúsági regény: John Green szerintem csak azért került ide, hogy legyen egy férfi író is:) Amúgy mivel az előző kategóriában már leszavaztam Angie Thomas-ra itt most a másik idei kedvenc, a When Dimple Met Rishi nyerte el a jóindulatomat. Mondjuk csak ezt a kettőt olvastam a jelöltek közül. (9/10 a nők aránya)

Legjobb ifjúsági fantasy: megint egy kategória, amit követek, de nem olvasom többnyire az ide tartozó könyveket. Néha becsúszik 1-1 de inkább kedvelem a felnőtt UF-et. Viszont ha már annyira belehabarodtam V.E.Schwab-ba, itt is az ő regényére adtam le a szavazatomat. (9/10 a nők aránya)

Legjobb gyermek és ifjúsági regény (MG): Ez megint egy olyan kategória, ahol az általam is jelölt könyv bekerült a döntőbe, márpedig még ha nem is olvastam és nem is biztos, hogy valaha meg fog jelenni magyarul. Mert nekem bizony a Star-Crossed volt a választottam, amely egy LMBT történet és nem bízom abban, hogy bármely hazai kiadó bevállal egy ilyet.  (5/9 a nők aránya, mert Riordan 2x is szerepel…)

Képeskönyvek: Itt viszont nem került be a kedvencem a döntőbe, ugyanis én Jen Campbell (a költő, vlogoló, író) sárkányát szerettem volna itt látni a repülő könyvesboltjával, úgyhogy ezek után az ismeretlen könyvek közül a számomra is legismertebbre szavaztam. Anyja után  a lánya is kapott egy bökést tőlem: Chelsea Clinton: She Persisted. (8/10 a nők aránya)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *